Det var på snötäckta vägar i Tyskland som Tom Kristensson från Hörby inledde tävlingsåret 2018. Foto: Privat
Tom och Henrik.

Klasseger för Tom Kristensson

RALLY Det nya rallyåret 2018 började på bästa tänkbara sätt för Tom Kristensson från SMK Hörby.

Med Henrik Appelskog från Motala tog Kristensson hem klassegern i R2, och en tionde plats totalt, i den tyska mästerskapstävlingen ADAC Saarland-Pfalz Rallye i trakterna kring St Wenedel i sydvästra Tyskland. För Tom och Henrik var det första tävlingen för Opel Junior Rally Team och i en Opel Adam R2.
Paret vann klassen med drygt 50 sekunders marginal till tvåan, tysken Steffen, också i en Opel Adam R2.
Marginalen kunde ha varit ännu större, och totalplaceringen bättre, om det svenska ekipaget inte dragit på sig 30 straffsekunder efter att ha touchat en chikan på den andra rundan (statssträckan i St Wendel).

På samma sträcka var paret på fredagskvällen snabbast av alla. Förhållandena var stundatls besvärliga. Asfaltsträckorna var snö- och istäckta vid starten på fredagseftermiddagen. Att inte dubbdäck fick användas gjorde körningen både utmanande och chansartat.
-På vissa partier av sträckorna kröp vi fram, men höll ändå på att halka av, säger Tom i ett pressutskick.
-På lördagen blev de lite bättre, men det var fortfarande en hel del is och snö på sträckorna, så däcksvalet var knepigt. Vi valde att köra på mestadels regndäck, för test inför kommande tävlingar, men det fungerade inte så bra på tävlingens längsta sträcka på lördagen, vilket gjorde att vi tappade en hel del tid på denna.Det blev en tävling utöver det vanliga, men vi tar med oss en massa nyttig erfarenhet av både bilen och teamet inför kommande EM-tävlingar.

Om tre veckor börjar säsongen ”på allvar”. Då avgörs på Azorerna den första tävlingen i 2018 års junior-EM.
– Den körs på grus, garanterat ingen snö och is. Bara att få komma till Azorerna blir en upplevelse, avslutar Tom.
Tävlingen vanns totalt av italienaren Simone Tempestini i Citroën DS3 R5. Tävlingen ingick även i Opel Adam Cup, som ju Tom vann totalt 2017.

Sport i dag

Sportresultat