Boende överklagar buller

lund Stenålderns samfällighetsförening vid Gunnesbo menar att de drabbas av störande buller från näraliggande vägar. Men enligt kommunen stämmer inte föreningens beskrivning av läget.

Längs med Boställsvägen ligger en samling bostadshus, med trädgårdar som vetter ut mot vägen.
De boende i området upplever att trafiken på sträckan har ökat de senaste åren. Följden har blivit ett desto högre buller från trafiken, menar samfällighetsföreningen.
Den främsta anledningen till detta är, enligt föreningen, att trafikanterna inte håller hastighetsbegränsningen på 40 km/h.

I höstas anmälde föreningen problemet till kommunen, som i sin tur genomförde en rad undersökningar i området. I klagomålet kräver föreningen nya hastighetsskyltar på vägen och en ljuddämpande skärm vid vägen.
Men enligt kommunen så håller trafikanterna i hög grad hastigheten. Detta samtidigt som man menar att trafiken tvärtom har minskat på vägen sedan 10 år tillbaka.
Som svar på klagomålet så erbjöd kommunen föreningen ett bidrag för att montera ett ljuddämpande staket mellan husen och vägen.
Men föreningen menar att ett plank inte är en ordentlig lösning och att kommunens mätningar inte stämmer.
– Bidraget för planken hjälper inte. Vi menar att problemet ligger vid vägen och att man då borde åtgärda det på plats med en ljuddämpande bullerskärm, säger ordföranden Anders Sjöström.
– Kommunen har gjort en mätning på trafiken, men inte på bullret. Vi menar att det har blivit fel. Trafiken är större än vad de använt i sitt underlag.

Värst drabbade av bullret uppges vara de boende som har trädgårdar i närheten av vägen. Men kommunen menar att det finns möjlighet att ha uteplatser på andra sidan husen, längre bort.
Därför menar man att vidare åtgärder från myndigheternas sida inte är befogade.
Men enligt Anders Sjöström så har kommunen fått saken om bakfoten.
– För mig är det uppenbart att man inte har tittat på hur det ser ut här. Husen är byggda för att man ska ha uteplatserna på baksidan, inte på framsidan. Dessutom är det inte vårt fel att husen är byggda som de är, tomterna planerades ju av kommunen en gång i tiden, säger han.

Föreningen har nu överklagat ärendet till länsstyrelsen, en överklagan om miljönämnden i Lunds kommun inte anser tillför nya fakta i ärendet.
Kommunens handläggare är på semester och har inte kunnat ge sin bild av utredningen utöver det som står i handlingarna.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du handlat dina julklappar?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev