Fredrik Lagerberg, Stefan Bäckstrand och Tobias Ritzau är tre av de 400 Veberödsbor som är med i Facebookgruppen ”Vi i byn som vill att alla ska ha en chans”. De håller på att organisera sig för att hjälpa de nyanlända. FOTO: Joakim Stierna
Efter mötet anmälde flera intresse att ansluta sig till Facebookgruppen.
Integrationen hade blivit bättre om det inte bara blir nyanlända som ska bo på Traversen, menar Inga-Lill Persson.
Karin Nilsson berättade om att hon haft fantastiska stunder tillsammans ed de nyanlända som hon har lärt känna som kontaktperson för den bostadsrättsförening som hon bor i.

Veberödsbor vill ge flyktingar en bra start

Veberöd När LKF och kommunen förra året informerade om planerna på tillfälliga flyktingbostäder i byn, var många bybor upprörda och oroliga.
På måndagskvällen, när ett nytt informationsmöte hölls, var stämningen en helt annan. En lång rad mötesdeltagare berättade om hur de redan stöttar eller planerar att hjälpa de nyanlända.

– Vi är några stycken som har bildat en grupp på Facebook. Vi har fått 400 medlemmar. Vi vill göra vårt bästa för att ta emot de flyktingar som ska flytta hit. Vill ni vara med så är det bara att komma fram och snacka med oss, säger Tobias Ritzau när han tog ordet.
En dam tog mikrofonen och frågade kommunens representanter ifall det finns något ledigt hemkunskapskök att låna.
– Jag har själv jobbat med mat och tänker att om kommunen kan ordna ett kök, kan vi samlas med de nyanlända och laga mat tillsammans.
Oliver Karlsson, kommunens inkluderingskoordinator, svarade att hans jobb är fånga upp det slags initiativ. Han lovade att försöka fixa fram en lämplig lokal.
Men visst finns det fortfarande personer i Veberöd som är skeptiska till att nyanlända ska flytta till byn. Främst är vissa undrande över hur kommunen kan lägga så mycket pengar på att bygga bostäder som bara är tillfälliga.
Andra är rädda för att de nyinflyttade ska ha en annan värdegrund.
Det hördes också röster för att kommunen i första hand ska se till att byns ungdomar får bostäder.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Nyhetsbrev