Samhällstjänst för hedersrelaterat våld

eslöv Svartsjuka, otrohet, svart magi, bombhot och hedersrelaterat våld. Det är några av ingredienserna i ett komplicerat åtal som Lunds tingsrätt tagit ställning till.

I centrum för händelserna står en ung kvinna som strax efter att hon kommit till Sverige lärde känna en man och inledde en relation med honom.
Hennes make blev rasande och hon har vittnat om hur han under en period misshandlade henne i stort sett dagligen.

Nu döms maken, som är i 20-årsåldern, för ett fall av misshandel. Han försökte komma åt hennes mobiltelefon för att se vad hon hade i den, och när hon vägrade släppa ifrån sig den slog han henne flera gånger i ansiktet. Hon flydde in i badrummet, han följde efter och fortsatte att slå henne med flera knytnävsslag.
Maken hävdar att kvinnan själv orsakade sina skador. Hon är sjuk till följd av fel på generna och andar i kroppen och föll därför till golvet i badrummet, menar han. Lunds tingsrätt anser dock att kvinnans berättelse är trovärdig och detaljerad och dömer honom för misshandel av normalgraden.

Däremot frias maken från två andra fall av misshandel. Kvinnans berättelser räcker inte som bevisning, menar rätten. Hennes uppgifter är för vaga.
Förutom maken stod två av kvinnans manliga släktingar medåtalade. De frias helt och hållet. Enligt åklagaren har de flera gånger hotat att döda hennes nya pojkvän. Kvinnan berättade att en av släktingarna hotat att göra samma sak med hennes nya pojkvän som han tidigare gjort med folk i Rosengård. Han ska även ha blottat sitt kön framför den nya pojkvännen och pratat om att placera en bomb utanför hans bostad.
Men inte heller här räcker bevisningen, anser tingsrätten. Ord står mot ord och det saknas tillräckligt med stödbevisning.
Åklagaren påstod under rättegången att konflikten mellan de inblandade varit hedersrelaterad. Kvinnans familj har tagit ställning mot sin dotter och sett det som otänkbart att hon har en relation med en svensk man. De skulle behöva betala pengar till dotterns make vid en skilsmässa.
Familjen anser att deras dotter drabbats av svart magi och berättar att hon flera gånger fått behandling av en imam. Kvinnan bekräftar att hon fått sådan behandling, dock endast vid ett tillfälle.
Det har i målet även förekommit uppgifter om att kvinnan utsattes för tvångsgifte i unga år i sitt hemland, men detta tillbakavisar familjen helt – hon gifte sig av egen vilja, hävdar de.
Även tingsrätten gör bedömningen att det våld kvinnan utsatts för ”delvis varit hedersmotiverat”.
Makens straff blir villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst. Han ska även betala 14 200 kronor i skadestånd till sin hustru.

Dagens fråga

Tittade du på Nobelfesten?

  • Nej (74%, 547 Röster)
  • Ja (26%, 191 Röster)

Antal röster: 738

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev