Praktikanter tvingas sluta på förskola

YSTAD En förskola i Ystad kommun avbröt två unga mäns extratjänster i förtid efter påtryckningar från föräldrar som var rädda för att de är muslimer.
Detta enligt en förälder till ett barn på förskolan.

Förskolechefen bekräftar att männen fått sluta sin praktik trots att de skött sig exemplariskt.
Föräldern som vill vara anonym berättar att hon i fredags fick meddelandet om beslutet genom förskolans plattform för föräldrar. Då hade männen arbetat där i några veckor.
– Förskolechefen menade att rädda och oroliga föräldrar hade hört av sig. De var rädda för att ha två killar som är muslimer på förskolan, säger föräldern.

Föräldern berättar att de unga männens extratjänster avbröts förra veckan med omedelbar verkan trots att de hade skött sina uppgifter exemplariskt. De hade avlastat den ordinarie personalen med dukning, diskning, städning och de lekte extra med barnen under några veckor de arbetade där.
– Det var ett svårt beslut att fatta för förskolechefen. Hon ville inte offra killarna för sina principer skull. Hon skulle gärna vilja ta kampen för dem, men hon var rädd att det skulle leda till stora problem för killarna och till en besvärlig situation för dem, berättar föräldern.

Föreskolechefen Marianne Johansson vill helst inte prata om beslutet med hänsyn till männen och pedagogerna och de föräldrar som framfört sin oro. Hon har fattat beslutet i samråd med skyddsombudet och männens handledare från arbetsmarknadsenheten. Hon anser att det ska stanna på den nivån, eftersom det annars kan få en motsatt effekt och det oroar henne. Hon understryker att det inte har förkommit några hot mot de unga männen, utan det handlar bara om rädda och oroliga föräldrar.
– I det läge som fanns var det bästa alternativet. De har inte gjort något fel och det har inte framförts några hot mot killarna. De har fått en fullvärdig förklaring om vad som har hänt, förklarar Marianne Johansson.

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev