– Utredningen har visat att det inte är som vi befarade, genommögligt. Det ska inte vara några större skador i själva grundstommen, vilket är skönt. Mycket arbete kan göras utifrån och med elever i skolan, som till exempel takbyten, säger Fredrik Aksell, utbildningschef i Svedala kommun.
Som Skånskan berättat tidigare har personal under flera år larmat om andnings- och hälsobesvär kopplat till lokalerna i skolan som byggdes på 1980-talet. Sex tidstypiska atriumgårdar har nu konstaterats vara stora bovar i lokalernas fuktproblem.
– Det blir ju aldrig torrt i den miljön, fukten står hela tiden mot väggarna och det måste åtgärdas, säger Fredrik Aksell.
Men även i anslutning till fönster och dörrar ska fasaden vara fuktskadad vilket orsakar mögelangrepp.
Fastighetsägaren Svedab ska nu med expertis hjälp presentera exakt vad som måste göras. När och hur åtgärdsarbetet ska lösas på bästa sätt för att i minsta mån påverka undervisningen för 430 elever samt personalen som redan i höstas fick skjuta fram skolstarten efter att mögelproblematiken konstaterats.
Eleverna placerades då ut i tillfälliga skollokaler i Bara och Svedala under tiden som byggnadsexperter gick igenom skolan. Om det åter kan bli aktuellt som en lösning vet inte Fredrik Aksell.
– Det vi nu ska få veta är om skolan kan genomgå åtgärderna sektionsvis eller om en del av arbetet kan genomföras på loven, säger utbildningschefen.
Parallellt pågår arbetet med den nya utbyggnaden av skolan som ska få nya klassrum i två plan samt nya utrymme för skolledning, lärare tillsammans med skolhälsan. Den delen av skolan ska stå inflyttningsklar 2023.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN