Kjerstin Dellert i samband med hennes 90 årsdah den 4 november 2015. / Kod 10300 Foto: Maja Suslin / TT

Kjerstin Dellert är död

Dödsfall Operasångerskan och teaterchefen Kjerstin Dellert har gått bort vid en ålder av 92 år.
Hon somnade stilla in i hemmet i sällskap av sin make.

Kjerstin Dellert, som föddes 1925 i Stockholm, startade sin långa karriär med att vinna The Arthur Godfrey Talent Scout Program, en radiosänd talangtävling som spelades in på Broadway i New York., med sången Someone watch over me. Scendebuten ägde rum på Stora Teatern i Göteborg där hon medverkade i operetten Sköna Helena.

Hon var från 50-talet och framåt anställd av Kungliga Operan och har bland annat sjungit med Jussi Björling och Elisabeth Söderström. Totalt gjorde hon mer än 100 huvudroller. Tillsammans med Söderström skapade hon tv-programmet Prima Primadonnor som hade som ambition att göra operan mer folklig.

 

1976 inledde hon återuppbyggnaden av Ulriksdals Slottsteater Confidencen, något som, enligt ett pressmeddelande från teatern, blev hennes livsverk. Rokokoteatern som startades 1753 hade fallit i glömska efter Gustav III:s död. Dellert arbetade bland annat med att samla in sponsorpengar och donationer från näringslivet och var i och med det delaktig i att etablera begreppet kultursponsring.

– Kjerstin Dellert har en stor och alldeles speciell betydelse inom svenskt kulturliv. Vi sörjer hennes bortgång och känner samtidigt glädje, tacksamhet och stolthet över att hon under så många år drivit och engagerat sig i Confidencen. Vi kommer att minnas hennes brinnande engagemang, oräddhet och den värme och kärlek hon alltid visat sin omgivning. Våra tankar går nu till familjen och hennes nära och kära, säger Fredrik Forslund, VD för Confidencen.

TV-programmet Prima Primadonnor var långt ifrån den enda utflykten i mer folklig terräng. 1971 låg hon på svensktoppen med poplåten Mamy Blue och året därpå uppträdde hon i Melodifestivalen med sången Kärleken behöver inga ord som kom på fjärde plats i den svenska finalen.

– Det höjdes ordentligt på ögonbrynen på den tiden när jag en kväll kunde stå på Skansens scen och sjunga Stormy weather och kvällen därpå medverka i en föreställning på Kungliga Operan, sa hon i en intervju med Svenska Dagbladet 2009.

Samma år som den intervjun gjordes släppte hon också en tränings-dvd för åldringar.

Under sin karriär fick hon många priser och utmärkelser, bland dem HM Konungens medlaj av 8:e storleken (1976), Medaljen för tonkonstens främjande (1982) och Illis Quorum (1994).

Kjerstin Dellert avled på morgonen idag i sitt hem med sin make dansören och tidigare balettchefen vid Kungliga Baletten, Nils-Åke Häggbom, vid sin sida.

På Twitter skriver till Malmö Opera knutne tenoren och debattören Rickard Söderberg:
”Kära Kjerstin Dellert, jag hoppas himlen är redo för en storslagen, skönsjungande, gudomlig och mänsklig primadonna. Vila i frid. I musiken kommer du leva för alltid!”