Jägersro smider planer för sin nya anläggning

HÄSTSPORT Galoppen har ännu inte bestämt sig för att hänga med när Jägersro flyttar till Husiefältet.
– Vi vill såklart att de ska vara med i vårt nya hästcenter, förklarar Malmöbanans vd, Kent Öhlander.

Eftersom visionen är att skapa en arena med så stor och bred hästverksamhet som möjligt, så är galoppens medverkan av stor vikt.
– Det finns inget slutdatum för när de måste ha bestämt sig. Tidigast någon gång framåt hösten kan arkitekterna börja skissa på hur en framtida anläggning ska se ut, säger Kerstin Peterson-Brodda, som är ordförande i Skånska Travsällskapet.

Men redan nu finns det funderingar kring hur nya Jägersro kommer att se ut. På måndagen visade Kent Öhlander lite smått hur tankarna går.
I utgångsläget finns det en galoppbana som ska ligga utanför travbanan.
Däremot försvinner träningsmöjligheterna för galoppen på Husiefältet. Det är inget problem för travet, där tränarna numera har flyttat ut hästarna till sina egna gårdar.
Så ser det inte ut för galopptränarna.
– En tanke är att lägga träningsverksamheten för galoppen till Flyinge, där det finns lediga boxar, förklarar Peterson-Brodda ett möjligt scenario.

Frånsett galopp och trav är det också mycket annat som ska planeras in på det nya området.
Här ska finnas utrymmen för Malmö civila ryttarförening, en akademi för utbildning i trav och galopp, polisrytteriet och en hästklinik.
– Det är också viktigt att vi skapar utrymmen, där vi kan ha event, understryker Kent Öhlander.
Eftersom publiksiffrorna inom travsporten har sviktat under ett längre tag, så kommer läktarkapaciteten att ligga någonstans mellan 3 000 och 3 500 sittande åskådare.
– Vi vill ha en modern arena, som lockar folk ut till banan, när det körs tävlingar. Det ska finnas, utöver restaurangen, även en pub och en vinbar, säger Jägersros vd.
Det kommer även att ges möjligheter att spela på andra idrottsevenmang ute på banan. Inte bara på trav och galopp.
– Dessutom är det viktigt att vi har öppna gräsytor, där folk kan sitta sommartid, det skapar en inbjudande atmosfär, menar Kent Öhlander, som också gärna ser en 4-H-gård i anslutning till den kommande anläggningen.
Kerstin Peterson-Brodda tror att kostnaden för nybygget landar på en halv miljard kronor.
Tidsplanen för det hela är svår att sätta. Jägersros vd har i alla fall en dröm när den nya anläggningen kan slå upp sina portar.
– Det hade varit härligt att öppna lagom till Hugo Åbergs ska köras 2022, förklarar han.

Namnfrågan för nya Jägersro blir alla gånger delikat. Just nu är det rådande arbetsnamnet Jägersro/Malmö hästcenter.
Man vill gärna ha med Malmö i namnet, men att överge Jägersro, som den gamla banan har hetat ända sedan 1907, gör man inte i första taget. Det är ett inarbetat varumärke, som är känt i hela landet.

Sport i dag

Sportresultat