Guillermo del Toro vann kategorin bästa regi för The shape of water. Foto: TT

Ingen Oscar för Ruben Östlund

Kultur och nöje Det blev ingen gyllene statyett för Ruben Östlunds film The square på Oscarsgalan i natt.
Konkurrensen i kategorin ”Bästa icke-engelskspråkiga film” blev för tuff.

Det blev i stället den chilenska film ”En fantastisk kvinna” som vann. Men det blev The shape of water som tog hem Oscarsgalans mest prestigefyllda pris – bästa film. Filmen är också den som fått allra flest Oscarsstatyetter – hela fyra stycken – under natten.

Ruben Östlunds The square fick en lysande start med att vinna Guldpalmen i Cannes och i Sverige har den fått genomgående lysande recensioner. Även i Europa har filmen kammat hem flertalet priser. Men i USA kammar den noll.

– Vi har det bra ändå, säger Ruben Östlund till Kulturnyheterna efter förlusten.

Inte heller svensk-holländska Hoyte van Hoytema, som var nominerad i kategorin bästa foto fick något pris.

Oscarsstatyetten för bästa manliga huvudroll gick till Gary Oldman för sin roll som Winston Churchill i Darkest hour. Bästa kvinnliga huvudroll gick till Frances McDormand för sin roll i filmen Three billboards outside Ebbing, Missouri.