Frias från åtal om djurplågeri

Skurup Ystads tingsrätt konstaterar att den 34-åriga Skurupsbon betett sig oacceptabelt mot sin hund – men dömer henne inte för djurplågeri.
”Ingen bevisning har förebringats om att hunden drabbats av annat än smärta för stunden” skriver tingsrätten i domen.

Den 34-åriga kvinnan, som bor i Skurup, döms för narkotikabrott och våld mot tjänsteman, men frias från åtal om djurplågeri och hot mot tjänsteman.

Det var under sommaren 2015 som kvinnan skulle ta bussen till Svedala tillsammans med sin hund. Vittnen berättar hur kvinnan sparkat på sin hund. Hon ska även ha gått runt på bussen och frågat om någon ville köpa hunden.
Busschauffören kontaktade polisen som skickade en polispatrull som väntade in bussen vid busstationen i Svedala. Polispatrullen omhändertog hunden och kvinnan delgavs även misstanke om narkotikabrott.
Kvinnan blev då upprörd och sparkade upp luften flera gånger. En av ­sparkarna träffade en ­av poliserna i huvudet.
34-åringen döms nu för narkotikabrott och våld mot tjänsteman till villkorlig dom samt 50 dagsböter à 50 kronor. Hon frias från åtalet om djurplågeri.
Tingsrätten skriver att det framgår av vittnesuppgifterna att kvinnan agerat oacceptabelt mot sin hund. Tingsrätten bedömer dock inte att hunden utsatts för misshandel – för det krävs, skriver de, att smärtan är av någorlunda intensitet eller varaktighet. Tingsrätten bedömer det utrett att hunden, som skrikit till vid ett eller ett par tillfällen, drabbats av smärta för stunden. Hunden har dock inte under bussfärden eller på busshållplatsen i Svedala gett uttryck för att må dåligt, menar de. Kvinnan frias därför från åtalet om djurplågeri.

Hon var även åtalad för hot mot tjänsteman. Detta för att under en förhandling hotat att döda en tjänsteman. Tingsrätten bedömer att orden sagts – men anser det inte vara ställt bortom rimligt tvivel att kvinnan hade som avsikt att framkalla allvarliga fruktan hos tjänstemannen. Kvinnan frias därför från åtalet.

Dagens fråga

Ska du resa bort under julhelgen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev