Domen i Solna tingsrätt upprör. Foto: TT

Dom och fördom

En dom i Solna tingsrätt har blivit omdiskuterad på grund av två nämndemäns beslut att fria en misshandelsanklagad man med motiveringar som inte ska få förekomma i en svensk domstol. Domen är full av provocerande formuleringar. ”(Mannens) familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan.” Givetvis har det inte det. Det står också att kvinnan som anmälde borde ha umgåtts mer med anhöriga. Ingen frågar en svensk gärningsman hur ofta man träffar sin mor eller svärmor. I ett rättssystem där alla ska vara lika inför lagen ska det inte spela någon roll vilken familj du kommer ifrån, hur mycket pengar du har eller var du är född.
Trots att nämndemännen är av utländsk härkomst är domen ironiskt nog rasistisk. Personer med annan etnicitet än svensk förväntas enligt nämndemännen låta bli att polisanmäla misshandelsbrott och kvinnan anklagas dessutom för att ljuga för att få en lägenhet. Det pekar på fördomar som har inneburit att offret och gärningsmannen bemötts annorlunda av domstolen på grund av sin härkomst. Detta är just sådan retorik som främlingsfientliga gärna tar till om invandrade. Domstolen begår genom domen juridiskt hedersvåld mot offret.
Fallet belyser än en gång problemet med politiskt tillsatta nämndemän.
Centerpartiet måste se över hur personer som vill att utlandsfödda och kvinnor behandlas annorlunda i svenska domstolar kunde få bli nämndemän och representera C. Det är synnerligen allvarligt, eftersom det har äventyrat minst en persons rättssäkerhet. Partiet har agerat snabbt och satt igång en uteslutningsprocess, men man måste kunna försäkra om att det inte händer igen.
Cheflagmannen i Solna, Lena Egelin, ska utvärdera de båda nämndemännen för att få klarhet i hur så bisarra åsikter har fått ligga till grund för deras arbete. Förhoppningsvis kommer hon fram till att de inte är lämpliga, så att inte fler utsätts för den här behandlingen i en svensk rättssal. Martina Jarminder

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev