- Barn och djur. Det går ju rakt in i hjärtat, säger Eva Rydberg, som ska regissera musikalen Annie. Arkivbild
Nanne Grönvall gör rollen som den elaka barnhemsföreståndarinnan Miss Hannigan. Pressbild
Senast Nanne Grönvall spelade musikal i Malmö var 2014, då hon gjorde titelrollen Rebecca på Malmö Opera. Arkivbild
Eva Rydberg med sin Miss Hannigan som pappdocka på Nöjesteatern 2005. Claes Malmberg spelade Rooster Hannigan. Arkivbild
Komikern Thomas Järvheden spelar Oliver Warbucks, mannen som adopterar Annie. Foto: TT

Annie åter i Eva Rydbergs regi

”Åh, Annie som jag älskar! Ja, jag gör det!” När Julius Malmström frågade Eva Rydberg om hon ville regissera den välkända familjemusikalen tvekade hon inte en sekund.
– Han var ute i god tid. Och jag rensade schemat från allt annat, säger Eva Rydberg.

Den 30 november blir det premiär på Nöjesteatern med Nanne Grönvall, Thomas Järvheden, Anna Sahlene, Kalle Rydberg, Nina Pressing och Fredrik Dolk på scenen tillsammans med en grupp barn – och en hund.
– Barn och djur, det går ju rakt in i hjärtat. Musikalen är ju så underbar, den har en bra handling, slutar gott och det är bra musik. Det är en riktig familjeföreställning. säger Eva Rydberg.

Annie spelades 2005 på Nöjesteatern och blev en av de största publiksuccéerna på scenen. Eva Rydberg spelade Miss Hannigan, barnhemsföreståndaren som tycker bättre om starka drycker än om barn.
– Det var en fantastisk spelperiod. Man kände igen folk som kom tillbaka flera gånger, satt på första raden och grät …
Eva Rydberg har gjort Miss Hannigan två gånger, första vändan var på Amager Teater i Köpenhamn 1995. Där gjorde hon allt för att barnen som medverkade skulle förstå att trots att rollfiguren var dum, knuffade dem och skrek åt dem, så fanns det någon annan bakom masken.
– Första dagen i Köpenhamn när jag skulle träffa alla barnen tog jag med mig choklad och godis så att de skulle förstå att jag är snäll. Det måste barnen veta.

Och det gick bra, på Amager teater då för 23 år sedan brukade barnen sitta i Evas loge när de inte var på scenen.
– Och några av dem berättade för mig att de också hade det svårt. Jag blev som en god vän för dem, de anförtrodde sig åt mig.
Om Eva Rydberg skulle ge Nanne Grönvall, som nu ska göra rollen som Miss Hannigan, ett råd så blir det självklart. Ta med choklad. Hon är i alla fall övertygad om att Nanne är som klippt och skuren för rollen.
– Nanne har spelat med Kalle (Rydberg, Evas son Red:s anm) i Snövit, där såg jag henne. Då spelade han hennes man, nu spelar han hennes bror, Rooster.

Roosters fästmö Lilly spelas av Nina Pressing. Som miljonären Oliver Warbucks kommer komikern Thomas Järvheden. Anna Sahlene gör Warbucks sekreterare Grace och Fredrik Dolk gör president Roosevelt.
I vår blir det audition för att hitta de medverkande barnen.
– Det blir enbart för barnen. De övriga medverkande plockar vi ut, vi har ett stort gäng som ofta jobbar på både Fredriksdalsteatern och Nöjesteatern. Det känns viktigt att använda skådespelare och artister från närområdet.

Och så blir det hundaudition?
– Ja, det blir roligt. Att hitta hunden blir nog det tuffaste, säger Eva Rydberg.

Själv är hon hundmänniska – ”men älskar alla djur” – och har en vovve hemma. En som dock aldrig skulle passa som scenhund.
– Nej, det skulle inte gå. Men jag tänker på de där hundarna jag har sett i Talang? Fast hunddressören bor nog för långt bort. Men de hundarna …!

De ser ut att ha det så roligt?
– Ja, och det är vad det handlar om! säger Eva Rydberg bestämt.
Publiken framför Annie brukar känna stora känslor – och de väcks även av hunden, som ju också är utsatt precis som barnhemsbarnet Annie.

Men du får hålla tårarna borta när du ska regissera?
– Det kommer jag nog inte att kunna göra. Jag är så känslig. Och man kan inte låta bli att tänka på att det är så många barn som har det så här i dag.
Ett tag funderade teamet bakom musikalen på att försöka flytta handlingen till nutid.
– Men vi bestämde oss för att vi vill ha det som det är. Varför ska man ändra på ett vinnande koncept? säger Eva.
I oktober börjar repetitionerna på Nöjesteatern i Malmö inför Annie och premiären den 30 november. Biljetterna släpps den 9 mars.