Mayvor Jonsson, ny krönikör för Skånskan.Foto: Privat

Ny krönikör gillar att hjälpa andra

Sjöbo
När maken gick bort bestämde Mayvor Jonsson, snart 66, sig för att lämna Vintrosa utanför Örebro och börja ett nytt kapitel i livet. Sedan 2012 bor hon i Karups Nygård, jobbar som biträdande rektor och engagerar sig i Lions.
Nu börjar hon även skriva krönikor för Skånskan.

– Jag tycker att det är kul att skriva och jag hoppas att jag har något att berätta som kan intressera andra, säger Mayvor Jonsson om varför hon hoppade på det nya uppdraget.
Hon gillar också att ha mycket saker för sig.
– En person undrade en gång om jag inte hade 32 timmar på mitt dygn, säger hon och skrattar lite.
Mayvor Jonsson är född och uppvuxen i Karlskoga men har bott nästan hela sitt vuxna liv i Vintrosa utanför Örebro med sin familj.
– Vi hade en gård med lite djur och jag drev även en liten syatelje hemma.

Där uppe har hon jobbat som musiklärare och rektor i många år. Men när hennes man gick bort började hon fundera på vad hon skulle göra med resten av sitt liv. Hon sökte jobb och fick en tjänst på Sandbäcksskolan i Sjöbo. Efter en del husletande hittade hon också ett i Karups Nygård.
– Jag har varit med om ganska mycket vilket gör att jag känner mig väldigt trygg i mig själv, säger hon om flytten de femtio milen ner till Skåne.

Därefter har hon varit rektor på Färsingaskolan i Sjöbo, undervisat nyanlända på Polhemskolan i Lund och sedan ett år tillbaka är hon biträdande rektor på Lindeborgsskolan i Tomelilla.
– Jag har gått till skolan i 60 år, säger hon glatt. Tjänsten som jag har nu är ett vikariat fram till jul men jag kommer att fortsätta jobba så länge jag står på benen och tycker att det är roligt. Och jag tycker att det är väldigt roligt att jobba inom skolan med barn och ungdomar.
På fritiden tävlar och jagar hon med sina två irländska settrar, är ordförande i den lokala samfällighetsföreningen och jobbar ideellt i Lions i Sjöbo sedan tre år tillbaka.
– Jag har alltid haft hundra saker på gång. I Lions samlar vi in pengar till behövande och det är stimulerande att kunna hjälpa andra.

Vad kommer du att skriva om i dina krönikor?
– Jag tänker skriva lite om hur livet påverkar en men också om allmänna vardagsreflektioner. Det blir säkert även en del om föreningslivet, mina hundar och jobbet inom skolan.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Nyhetsbrev