Lagom

Röster från kvinnor bakom murarna

Regissören och filmaren Jessica Nettelbladt har fångat upp hittills ohörda röster från landets kvinnofängelse.
Artikel Lagom till kvinnodagen 8 mars släpper dokumentärfilmaren och regissören Jessica Nettelbladt en bok med unika kvinnliga berättelser från landets alla kvinnofängelse.

– Jag vill lyfta fram ohörda röster och tankar från kvinnorna på anstalterna och bidra till att öka förståelsen för deras situation. Det kunde ha varit vem som helst, din mamma, din syster eller din dotter som fick ett fängelsestraff, säger Jessica Nettelbladt.

Att engagera sig i och dokumentera människor i utsatta situationer och utanförskap har varit hennes ledstjärna i många år, oavsett om det har handlat om hemlöshet, psykisk sjukdom eller prostitution.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Bokrecensioner

Intim dagbokskänsla i första boken om Monika

Sara Lövestam är aktuell med romanen Ljudet av fötter.
Foto: Anna-Lena Ahlström
Kultur och nöje
Litteratur/Recension Sophie Lossing har läst Sara Lövestams Ljudet av fötter.

Ljudet av fötter är Sara Lövestams nionde bok och hennes första i en svit hon kallar Monikaböckerna. Det här är alltså Första Monikabok. Titeln är en fras som hjärnan genast gör om till uttrycket ”Ljudet av små fötter”. Små presumtiva fötter är också vad allt kretsar kring i berättelsen om den drygt fyrtioåriga Monika. Hon längtar desperat efter att bli mamma, men ser sina chanser minimeras vid varje månads misslyckande.

På ytan är hon lyckad. Hon har doktorerat i mytologi och har en forskartjänst på Stockholms universitet. Livet är stabilt, inrutat men väldigt, väldigt ensamt. Barnlösheten knäcker förhållanden och den sociala samvaron blir en navigering i att undvika de blindskär som samtalsämnen om barn skapar. Folk uppmuntrar, undrar, ger råd och fördömer utan tanke på vilka sår de river upp.

Vad de inte känner till är alla försök, alla undersökningar, alla provrörsbehandlingar, alla negativa svar. Och nu har hon ett IVF-försök kvar. Äggen är nedfrysta och hormonbehandlingen klar, och för läsaren är väntan och våndan högst levande. Berättelsen i jagform blir som en psykologisk deckare med liv som tema i stället för död.

Frågor om släkten

Som säkert de flesta föräldrar upplevt, blir ens egen familj och härkomst viktigt när man ska ha barn. Så också för Monika. I väntan på behandlingen dyker frågor upp om hennes egen släkt. Hon blev själv satt i fosterfamilj eftersom hennes biologiska mor inte klarade att sköta henne på grund av sitt drickande. Även på pappans sida fanns alkoholproblem med i bilden. Men var började det? Och var slutar det? Är det med henne? Och om inte, vilka gener för hon vidare?

Kanske har Sara Lövestam också en annan tanke med sin titel, ljudet av anmödrars fötter som går genom historien i tysta led, en tystnad som Monika nu försöker väcka liv i för att förstå varför det gick som det gick. För det finns oftast en början på en resa neråt. Livet kan ta sig helt skilda vägar oavsett biologisk benägenhet för beroendeproblem, och kedjereaktioner som ger effekt i decennier, kan uppstå i och med en enda handling. Det går dock att undslippa förbannelsen, med rätt livsvillkor och med tur. Det hade sällan kvinnor av underklass på den tiden då alla former av skyddsnät saknades. I en parallell historia skriven i tredje person får vi följa en av dessa kvinnor.

På så sätt blir romanen en kamp mellan förståelse och ilska. Det finns en orättvisa i att ”dåliga” människor kan få barn när Monika som verkligen skulle kunna bli en bra mor, inte får ett. Men det växer också fram en förståelse, och ett hopp om försoning.

Precis ironi

Här finns även ett tredje spår i berättelsen, ett som kommer in lite från sidan. Det öppnar tankarna för att familj kanske inte alltid behöver vara av biologisk art. Människor kan bli viktiga och nära av helt andra skäl.

Lövestams prosa är, även om det låter konstigt, humoristisk. Hon använder sig av en precis ironi som både väger upp och accentuerar mörkret i romanen. Jagformen i hennes egen berättelse ger en intim dagbokskänsla där hon själv, trots motgångarna, ändå är subjekt i sin egen historia. Och det här är viktigt för placeringen av huvudpersonerna, i en maktstrukturell mening. Tredjepersonsperspektivet i parallellberättelsen skapar nämligen effektivt känslan av att huvudpersonen där snarast är ett objekt, ett offer för omständigheterna. Men som sagt det finns hopp och det är med stor spänning jag ser fram mot andra Monikabok.

FAKTA

Bokrecension

Bok

Ljudet av fötter

Författare: Sara Lövestam

Förlag: Piratförlaget

Bostad

Proffsig rithand skräddarsyr hus

Bäst tycker arkitekten Lotta Lander att det blir om hon får vara med även under byggprojektets gång. ”Det är så många beslut om detaljer som dyker upp. Där kan jag vara ett stöd och hålla ihop resultatet”, säger hon.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Bostad
feature
Bostad När behoven förändras kan hemmet behöva byggas om eller ut. Men för en lekman kan det vara svårt att se de bästa lösningarna.
–  Det är det en arkitekt är till för. Ha gärna en tydlig vision, men var öppen för förslag, säger arkitekten Lotta Lander.

Ofta börjar det med en vag irritation. Det kan vara en felplacerad och underdimensionerad diskho som gör att du stänker ned köket varje gång du lagar mat. Eller också en hall igenproppad av skor, väskor och cykelhjälmar. Och när ännu en jobbrapport har blivit vågig av utspilld mjölk, eftersom du tvingas sköta arbetet från köksbordet, är måttet rågat. Något måste göras med planlösningen.

–  Det märks att folk har varit hemma mycket det senaste året. Jag har otroligt många förfrågningar och 90 procent av dem handlar om till- och ombyggnader, säger Lotta Lander.

Hon är arkitekt med bas i Stockholm. Oftast anlitas hon av privatpersoner som vill bygga om sin befintliga bostad. Många av hennes kunder trivs och är rotade i området där de bor, men behöver mer plats eller en mer funktionell planlösning.

–  Fördelen med att anlita en arkitekt är att vi har helt andra förutsättningar att se nya lösningar.

Men hur går det till, vad kostar det och vad ska man tänka på?

Lotta Lander berättar hur ett uppdrag kan se ut. Hon gillar att börja i drömmarna och visionerna när hon träffar en kund för första gången.

–  Jag brukar be dem skriva ned sina önskemål. Det får gärna spreta, vara motsägelsefullt och innehålla lite flummiga grejer som ”jag vill känna lugnet och se himlen”.

En sådan lista ger henne en bild av de personer som bor i huset och underlättar arbetet. Värre är det när någon kommer med en färdig ritning.

–  De som har suttit med ett ritprogram på datorn blir lätt låsta vid en idé.

Hennes råd är att vara öppen för arkitektens yrkeskunskap och erfarenhet. Allt från ljusförhållanden, tomtens egenskaper och byggteknisk konstruktion kan leda till helt andra, både bättre och billigare förslag.

Priset för att anlita en arkitekt varierar. Men kostnaden brukar ligga på runt 700 kronor i timmen och uppåt plus moms. Beroende på uppdragets karaktär kan det behövas ett par dagars arbete, upp till flera månader. Fast i de senare fallen handlar det knappast om heltid.

–  Men vilken budget man har pratar man om redan vid första mötet. Innan jag tar ett uppdrag berättar jag alltid ungefär vad det kommer att kosta.

Å andra sidan kan det underlag som arkitekten tar fram spara mycket tid i byggprocessen, från upphandling till utförande. Det kan därför löna sig att se arkitektarvodet som en del av totalkostnaden för bygget.

–  Efter det första mötet går jag hem och tar fram ett förslag.

Vi möte nummer två är det dags att visa hur hon har tänkt. Då fångar Lotta Lander upp de åsikter som kommer fram, gör korrigeringar och kompletteringar.

–  Ibland behöver man bara en sittning, ibland två–tre stycken innan alla är nöjda. Från det allra första mötet till dess man kan skicka in en fullständig bygglovsansökan bruka det ta ungefär tre månader, säger Lotta.

En arkitekt hjälper till att ta fram alla handlingar som behövs och har koll på vilka ingrepp som kräver bygglov. Det varierar mellan olika kommuner, liksom handläggningstiden.

–  Många byggnadsnämnder är underbemannade. Man får räkna med att det tar tio veckor eller längre för ett ärende.

Trots att man inte kan vara 100 procent säker på att få bygglov, eller när, kan det ändå vara bra att preliminärboka en byggare för arbetet. Annars riskerar alltsammans att dra ut ännu mer på tiden. Ibland kan arkitekten hjälpa till och tipsa om firmor.

–  Jag tycker att det är roligast och att det blir bäst om jag är med även under själva bygget. Det är så många detaljer som man måste ta beslut om längs vägen. Där kan jag vara ett stöd för att hålla ihop helheten, säger Lotta.

En av hennes kunder är Christina L Persson. Hon fick tips om Lotta när hon skulle bygga ett helt nytt hus på en bergig och högt belägen tomt på Storholmen, en ö utanför Lidingö.

–  Jag berättade vad jag var ute efter: ett hus som kombinerade skärgårdsliv, fjällstuga och bostadshus.

Förslaget som Lotta presenterade överraskade Christina L Persson – på ett bra sätt.

–  Hon förvaltade verkligen min dröm och lyckades utnyttja tomten på ett sätt som jag aldrig hade kunnat komma på. Huset är liksom vridet runt en bergknalle. Det gör att det smälter ihop med naturen på ett fint sätt.

Christina L Perssons råd är tydligt: Våga vara öppen. Då får arkitekten och du ett bra samspel.

Lisa Wallström/TT

Christina L Persson anlitade arkitekten Lotta Lander när hon skulle bygga sitt hus på Storholmen. ”Hon lyckades utnyttja tomten på ett sätt som jag aldrig hade kunnat komma på”, säger Christina.
Christina L Persson anlitade arkitekten Lotta Lander när hon skulle bygga sitt hus på Storholmen. ”Hon lyckades utnyttja tomten på ett sätt som jag aldrig hade kunnat komma på”, säger Christina.
Foto: Christina L Persson
Välj arkitekt efter det byggprojekt du ska göra. Hör med vänner och bekanta, som kanske kan ge bra referenser.
Välj arkitekt efter det byggprojekt du ska göra. Hör med vänner och bekanta, som kanske kan ge bra referenser.
Foto: Claudio Bresciani/ TT
Fasaden är målad med tjärvitriol. Tjäran sugs in i träet efterhand och ger en skyddande yta.
Fasaden är målad med tjärvitriol. Tjäran sugs in i träet efterhand och ger en skyddande yta.
Foto: Christina L Persson
Ljuset flödar in genom glasdörrarna som går direkt från köket och ut till altanen.
Ljuset flödar in genom glasdörrarna som går direkt från köket och ut till altanen.
Foto: Christina L Persson
På Storholmen har Lotta Lander gett fönstren en speciell spröjs, som ger huset karaktär.
På Storholmen har Lotta Lander gett fönstren en speciell spröjs, som ger huset karaktär.
Foto: Christina L Persson
Christina L Persson arbetar som coach i personlig utveckling. ”När du anlitar en arkitekt: Var öppen för idéer så blir processen ett samspel”, säger hon.
Christina L Persson arbetar som coach i personlig utveckling. ”När du anlitar en arkitekt: Var öppen för idéer så blir processen ett samspel”, säger hon.
Foto: Privat
Lotta Lander arbetar som arkitekt. Hon hjälper till med idéer och lösningar till allt från mindre inredningsprojekt till större ombyggnader.
Lotta Lander arbetar som arkitekt. Hon hjälper till med idéer och lösningar till allt från mindre inredningsprojekt till större ombyggnader.
Foto: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Arkitektens bästa råd

+ Gör en önskelista på det du vill med tillbyggnaden.

+ Var öppen för förslag. Lita på att arkitekten har kompetens och erfarenhet.

+ Berätta om alla dina planer för huset även om du inte tänker förverkliga dem nu. De är bra att veta om så att man inte börjar i fel ände.

+ Se tillbyggnaden som en investering, inte som en kostnad.

+ Välj material som har lång livslängd och som åldras vackert.

+ Ha inte bråttom. Det är lätt att glömma saker och göra misstag vid tidsbrist.

En arkitekt ser nya lösningar.
En arkitekt ser nya lösningar.
Foto: Claudio Bresciani/ TT

FAKTA

Innan du anlitar arkitekt

+ Precis som när du köper hantverkstjänster är det bra om du träffar flera arkitekter för att hitta någon som du känner förtroende för och som passar dina behov.

+ Specificera vad uppdraget ska innefatta och vad din totala budget för bygget är.

+ Skriv ett avtal. Det underlättar ett smidigt samarbete.

+ Be arkitekten om en uppdragsbekräftelse där omfattning, tidplan och ersättningsform är specificerat. Organisationen Sveriges Arkitekter har ett standardavtal, ABK 09, som går att ladda ned på deras hemsida arkitekt.se.

Källa: Sveriges Arkitekter

FAKTA

Så fungerar bygglov

+ Kommunen har monopol på planverksamheten – alltså hur mark- och vattenområden får användas där du bor – det är därför du måste ansöka om bygglov.

+ Bygglov regleras i plan- och bygglagen. Varje kommun har en byggnadsnämnd som beslutar om bygglov.

+ Bygglov ansöker du om när du ska bygga nytt, bygga om, bygga ut eller förändra en byggnad. En arkitekt vet vilka arbeten som kräver bygglov.

Källa: Boverket

Inrikes

Man anhållen för mord på kvinna i Alvesta

En man är anhållen, men relationen till den dödade kvinnan är inte klarlagd. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har anhållits för mordet i lördags på en kvinna i 40-årsåldern på öppen gata i Alvesta.

– Kvinnan är nu identifierad, och anhöriga är underrättade, säger Calle Persson, presstalesperson hos polisen.

Han kan inte säga vilken relation mannen och kvinna hade till varandra.

– Det finns inget som vi kan se i våra register som visar på någon relation. Men sedan kan det finnas relationer som vi inte ser. Det vanliga är att det finns någon slags relation.

Händelsen inträffade vid 13-tiden på lördagen, men enligt Calle Persson är det inte klarlagt exakt vad som hände. Det har förekommit uppgifter om en kniv.

– Det återstår att reda ut, vi har många vittnen till vår hjälp. De ska höras, och resultaten från den tekniska undersökning kommer också, säger Calle Persson.

Johanna Cederblad/TT

Utrikes

Tjeckien: EU informeras om rysk inblandning

En polisman passerar framför en protestbild uppsatt utanför den ryska ambassaden i Prag i fredags. Dagen efter att bilden togs utvisades 18 ryska diplomater från Tjeckien, misstänkta för att vara spioner.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tjeckien informerar Nato och EU om sina misstankar om rysk inblandning i en dödlig explosion i ett ammunitionslager 2014, och kommer att ta upp frågan under EU:s utrikesministermöte på måndag.

Det skriver landets tillförordnade utrikesminister Jan Hamacek på Twitter.

I lördags utvisade Tjeckien 18 ryska diplomater efter anklagelser om att Ryssland var inblandat i explosionen i oktober 2014, då två personer dödades. Hamacek och premiärminister Andrej Babis uppger att diplomaterna har identifierats som säkerhetsagenter kopplade till de ryska underrättelsetjänsterna GRU och SVR.

– Det finns välgrundade misstankar om att officerare i ryska underrättelsetjänsten GRU, enhet 29155, var inblandade i explosionen i ammunitionsdepån i Vrbetice, säger Babis.

Vladimir Dzjabarov, vice ordförande i ryska federationsrådets (överhusets) utrikesutskott, avfärdar anklagelsen som absurd.

Leonid Slutskij, ordförande i statsdumans utrikesutskott, varnar för att utvisningarna allvarligt kommer att skada de rysk-tjeckiska relationerna.

– Som brukligt vid den här typen av händelser återkommer vi med svarsåtgärder, säger han.

Inrikes

Man skjuten till döds med flera skott

Polisen söker gärningsmän efter att en ung man skjutits till döds i Kista. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En ung man har skjutits med flera skott i Kista under natten. Han avled direkt på platsen.
Ingen gärningsman har gripits men en förundersökning om mord har inletts.

Polisen söker efter en eller flera gärningspersoner sedan en ung man i 20-årsåldern skjutits med flera skott i Kista under natten mot söndag.

– Man har gjort någon form av konfrontation med målsäganden och skjutit honom utomhus och därefter lämnat området, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mord och utesluter inte att det kan handla om gängkriminalitet.

När larmet kom klockan 02.43 befann sig flera personer i området som enligt polisen har gjort iakttagelser.

Brottsplatsen är avspärrad och kriminaltekniker samt en specialsökhund genomför en brottsplatsundersökning. Vid åttatiden pågick undersökningsarbetet fortfarande.

Ingen är gripen, men polisen har övervakningskameror uppsatta runt om i Kista, vars material de nu ska gå igenom.

– Vi håller på att göra en analys och inventering av hur filmer i våra kameror i området har dokumenterat skeendet eller delar av skeendet, säger Ola Österling.

Enligt polisen vidtar nu utredningsarbetet, med bland annat förhör.

– Nu arbetar vi aktivt för att ta reda på vad som har hänt och vem eller vilka som har sett till att han har fått skott mot sig och har avlidit. Och som alltid är målet att åklagare ska kunna väcka åtal, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Johanna Engman/TT

Hanna Schück/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Spela tryggare på svenska onlinecasinon

www.CasinoWings.se

Att spela på casino online har aldrig varit mer populärt, och det finns fler sajter än någonsin att välja mellan. Men debatten går het; är det bäst att spela på ett svenskt casino eller ett casino utan svensk licens?

Många anser att tryggheten på de svenska casinosajterna väger tyngre än de fördelar man kan få på utländska casinon. Det gäller särskilt alla de funktioner för ansvarsfullt spelande som erbjuds av spelbolag med licens från Spelinspektionen.

Vad är ansvarsfullt spelande?

Att spela ansvarsfullt innebär att man inte utsätter sig för onödiga risker i samband med att man spelar om pengar. Det kan till exempel handla om att sätta en spelbudget i förväg, att aldrig försöka vinna tillbaka sina förluster och att ha koll på tiden så att man inte spelar bort hela dagen.

Just ansvarsfullt spelande har också blivit ett begrepp som används av många spelbolag för att beskriva de funktioner som de erbjuder för spelarnas säkerhet. Det handlar om att förebygga spelberoende hos spelarna genom att hjälpa till med att skapa sunda spelvanor från start.

Mycket av det som ingår i ansvarsfullt spelande regleras av den svenska spellicensen. Det innebär att en hel del av de verktyg som finns tillgängliga för att skydda svenska spelare inte erbjuds på spelsidor som licensierats utomlands. Några exempel på svenska verktyg för spelansvar är spelgränser, självtester och Spelpaus.

Spelgränser

Alla onlinecasinon med svensk licens erbjuder olika slags spelgränser som hjälper spelaren att kontrollera sitt spelande. Casinon med den svenska licensen är tvungna att be sina spelare att uppge en insättningsgräns och en tidsgräns innan de kan börja spela.

Utöver detta kan svenska spelare även aktivera förlustgränser per dag, vecka eller månad. När förlustgränsen har uppnåtts går det inte längre spela under den tidsperiod den gäller. Spelaren kan ändra sina inställda gränser närsomhelst. Ändringar som ytterligare begränsar spelandet genomförs direkt, medan ändringar som gör det lättare att spela längre perioder eller för mer pengar genomförs med en fördröjning så att spelaren har chans att ångra sitt beslut.

Självtester

Den andra hörnstenen i Spelinspektionens obligatoriska funktioner för ansvarsfullt spelande på de svenska casinosajterna är självtester. På alla onlinecasinon med svensk licens kan spelarna testa sig för att se om de ligger i riskzonen för att drabbas av spelproblem. Det är ett bra sätt att ta tempen på sina spelvanor och minska risken för att spela för mycket framöver.

Självtestet går till så att man får ett antal flervalsfrågor som snabbt och lätt besvaras direkt hos Stödlinjen.se via respektive casinos hemsida. Svaren på frågorna räknas sedan ihop och man får se vilken risknivå man ligger på för tillfället. Utifrån detta kan man sedan justera sina spelvanor genom att till exempel ställa in striktare spelgränser och undvika framtida spelproblem.

Självuteslutning via Spelpaus

Märker man att ens spelande trots allt gått överstyr kan man också alltid stänga av sig från allt spel om pengar permanent eller under en kortare period. Detta görs på hemsidan Spelpaus som är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister.

Det går att välja mellan att stänga av dig under 1 månad, 3 månader, 6 månader eller tills vidare. Det sista alternativet innebär att man är avstängd under minst 12 månader och sedan själv måste logga in för att avbryta avstängningen om man inte vill att den ska fortsätta.

Svenska casinon är ett bättre val i längden

Många kritiska åsikter har luftats kring Spelinspektionens och regeringens lagar och regler gällande ansvarsfullt spel sedan 2019 när det svenska spelmonopolet upphörde. Detta särskilt från spelbolagens håll då de upplever att den strikta spellagen gör att en del spelare väljer att gå över till casinon utan svensk licens. Det stämmer förstås delvis, men frågan är vad attityden är från spelarnas håll?

En som har koll på läget är Anders HolmstenCasinoWings.se som dagligen guidar spelare i den snåriga casinodjungeln: ”Enligt vår erfarenhet är de som väljer svenska sajter generellt mer nöjda med sin spelupplevelse än de som spelar på utländska onlinecasinon. Ofta är det nyhetens behag som gör att casinon utan licens har en viss dragningskraft på spelarna. Men vi märker att många upptäcker att de svenska onlinecasinona är ett bättre och tryggare val i längden. Det bevisas inte minst av våra besökare som i hög grad väljer att registrera sig hos spelbolag med licens från Spelinspektionen.”

De utländska spelsajternas stora och frekventa bonusar samt obefintliga spelgränser kan kännas lockande. Men då får man också räkna med att många casinon utan svensk licens inte alls erbjuder den nivå av säkerhet som är standard i Sverige.

Att ta hem tiotusentals kronor i bonusar är inte mycket värt om det inte går att ta ut dem via någon pålitlig betalningsmetod som Trustly, eller om det i praktiken inte är möjligt att uppfylla ett casinos höga omsättningskrav.

De flesta håller nog också med om att spelgränser är praktiska även för de som redan har sunda spelvanor. Att glömma bort tiden eller satsa någon hundralapp för mycket kan hända även den bäste, och då är det praktiskt att ha valt ett svenskt online casino som erbjuder många olika funktioner för ansvarsfullt spelande.

Inrikes

Misstänkt mordförsök i Skövde

Polisen utreder ett misstänkt mordförsök i Skövde. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett misstänkt mordförsök har inträffat i centrala Skövde där en man utsatts för livsfarligt våld med tillhygge, skriver polisen på sin sajt. Polisen larmades till platsen strax efter midnatt.

Offret skadades vid händelsen.

– - Det jag vet är att den här personen fördes till sjukhus för vård, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen i region Väst.

En brottsplatsundersökning har inletts och polisen arbetar med att samla information om händelsen.

Det finns under morgonen ingen misstänkt gärningsperson.

Inrikes

Lööf: SD en säkerhetsrisk

Centerpartiets ledare Annie Lööf. Arkivbild
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Centerledaren Annie Lööf varnar i en intervju med Göteborgs-Posten för att Sverigedemokraterna blir en säkerhetsrisk om partiet får inflytande över en borgerlig regering.

– Att ge ett öppet främlingsfientligt populistparti inflytande över Sveriges regering är en säkerhetsrisk. Det har funnits en SD-tjänsteman här i riksdagskansliet som har varit en uppenbar säkerhetsrisk, säger hon till GP.

Lööf menar att det finns en möjlighet att SD får ha företrädare i regeringskansliet vid ett eventuellt samarbete med en moderatledd regering.

– Att ha medarbetare och företrädare i regeringskansliet, för ett parti som har problem att välja mellan Viktor Orbán och Emmanuel Macron eller Vladimir Putin och Angela Merkel, är minst sagt allvarligt, säger hon.

GP skriver att Lööf gärna skulle samarbeta inom den forna Alliansen igen, men det skulle kräva ett tydligt nej till SD från övriga partier. Hon ser tre regeringsalternativ framför sig, där ett beroende av både SD och Vänsterpartiet är uteslutet: Alliansen och Miljöpartiet i samarbete, Alliansen med Socialdemokraterna eller ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern.

– Vill man inte ge utrymme till ytterkanterna så måste Socialdemokraterna och Moderaterna tolerera varandra, säger Lööf till GP.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Man misstänks mördad i Eksjö

En man har anhållits. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man har hittats avliden i en bostad i Eksjö under natten mot söndagen, och polisen misstänker att han har blivit mördad.

– En förundersökning om mord har inletts, säger Monica Bergström, presstalesperson hos polisen.

En man har gripits och senare anhållits som misstänkt för brottet.

– Han greps klockan 01.30 och anhölls klockan 05.30, och han är misstänkt för mord på sannolika skäl.

Exakt vad som har hänt är ännu oklart, och polisen kan inte säga något om vad som ligger bakom händelsen. Männens ålder och identitet är inte heller klarlagda, och ännu är inte anhöriga underrättade.

– Jag har inga detaljer ännu. Vi jobbar på att identifiera männen.

Polisen har spärrat av platsen och genomför tekniska undersökningar, berättar hon.

– Vi ska hålla förhör också. Den misstänkte ska höras. Det har bara hållits inledande förhör med honom, säger Monica Bergström.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL