Lena Natt och Dag själv och det bolag hon äger kan nu tvingas betala vardera 5 000 kronor i vite för brister som inte åtgärdats på hästgården.

Ridcenter får betala för nya skaderisker

LINDBY Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer är ännu inte nöjda med förhållandena på Akka ridcenter i Lindby.
Efter en ny inspektion vill man nu döma ut ett vite på 5 000 kronor för både bolaget och ägaren.

Orsaken är att länsstyrelsen tycker att hästgården brutit mot ett föreläggande förenat med vite som man utfärdade för drygt ett år sedan.
I föreläggandet krävde länsstyrelsen dels att ägaren Lena Natt och Dag skulle se till att alla hästar i stallar eller annat utrymme har tillräckligt med utrymme till taket, dels att det inte finns inredning eller föremål om hästar kan skada sig på i
utrymmen och hagar.
Nu har djurskyddsenheten gjort ett nytt besök. Men vid den oanmälda inspektionen var Lena Natt och Dag inte hemma.
– Så vi kunde inte göra en fullständig kontroll, bara av de hästar som var ute i hagarna, säger djurskyddsinspektören Sandra Hallberg.
I hagarna fann hon ännu skaderisker, bland annat bräda med spik och undermåligt staket. Eftersom djurhållningen inte förbättrats enligt kraven från förra året ansöker länsstyrelsen nu att vitet på 5 000 kronor för Akka Ridcenter AB respektive för Lena Natt och Dag personligen ska dömas ut.

Det andra kravet, tillräcklig takhöjd, kunde inspektörerna inte kontrollera.
– Men Lena Natt och Dag uppger att det är ordnat, säger Sandra Hallberg.
Länsstyrelsen har haft ögonen på ridcentret sedan 2013.

Vid en inspektion i juni 2013 uppmärksammade man att takhöjden var för låg i tre stallar. Bristerna var kvar när inspektörerna kom tillbaka i november samma år.
Då noterade man också skaderisker för hästarna eftersom det saknades skydd för fönster och satt för svaga galler där hästar förvarades.

Inspektörerna var i februari 2014 att en del förbättringar gjorts, men var ändå inte nöjda. Bland annat ogillade man att två ponnyhästar hade alldeles för litet utrymme till taket.
I maj saknades ännu skydd för några fönster och vid nästa inspektion hittade inspektörerna ett trasigt staket och löst hängande elkablar och andra skaderisker i stallet.
Det mesta var dock ordnat i april 2016. Men vid en ny inspektion, efter en anmälan om att gårdens hästar var i dåligt skick, konstaterade inspektörerna dels att underlaget i de mindre hagarna var väldigt blött och lerigt, dels att det i två hagar fanns skaderisker för hästarna ”såsom en gammal harv och trasiga takpannor” och lösa eltrådar.
SkD har utan framgång sökt Lena Natt och Dag.

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev