I helgen ska jägare bedriva skyddsjakt mot råkor på Ljunggårdens förskola. Arkivbild

Bajsande råkor ska skjutas på förskola

Furulund Råkor har blivit en sanitär olägenhet för barn och personal på Ljunggårdens förskola.
Nu sätts en skyddsjägare in för att komma till rätta med problemet.

– Det är mycket fåglar. De smutsar ner med spillning på förskolans gård och på lekredskapen. Vi vill inte att barn och pedagoger ska bli nersmutsade, säger Jessica Algback, förskolechef på Ljunggårdens förskola.
Förra våren, under häckningsperioden, accentuerades problemen med råkorna. Kolonin hade växt sig så stor att det sågs som ett problem för både barn och personal. Fåglarnas spillning landade på förskolans gård, och döda fågelungar hittades under bona.
– Tyvärr upptäckte vi det för sent. De hade redan hunnit lägga ägg, säger Jessica Algback, som varit på Ljunggårdens förskola i fem år.
Det var först förra året som fåglarna blev så många att situationen ses som ett problem.
– Det har inte märkts tidigare.

Jessica Algback gjorde en anmälan till KKB, som förvaltar samtliga kommunala byggnader. Jimmie Persson, fastighetschef för KKB, säger att det är ovanligt att man tvingas ta till skyddsjakt för att få bort fåglar från sina lokaler.
– Det har bara skett på ett annat ställe, Arvidsborgs öppna förskola. Men när antalet fåglar växer som de gör måste vi försöka leda dem någon annan stans.
Jimmie Persson har i sin tur kontaktat kommunen för att beställa skyddsjakten. Handläggningen sköts av Camilla Persson, driftschef för park och miljö i Kävlinge.

– Jag gillar inte att jaga fåglar. Men de tycker att där är så många att de inte kan vara ute, så vi ska försöka skrämma bort dem. Det har snackats om tusentals råkor.
Camilla Persson har kontaktat en skyddsjägare som även anlitas av sockerbruket i Örtofta, där råkor ses som ett stort problem.
– Han har provat olika sätt att få bort dem, bland annat genom att spela uppljud av skadade råkor. Men de är smarta, och upptäcker snart att det inte finns någon som är skadad.
Skyddsjakten på Ljunggårdens förskola inleds tidigt på lördagsmorgonen. Kringboende har informerats om jakten, som ska pågå mellan klockan sex och elva. Vapnet som ska jägaren ska använda är tyst som ett luftvapen.

Camilla Persson hoppas att det ska räcka med en dags jakt för att fåglarna ska flytta till ett annat område.
– Jag har aldrig sagt ja till jakt innan. Jag gillar inte detta Det är fåglarnas boställe.

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev