– Antagligen tar jag bara ett stort andetag innan jag går in på scenen på lördag. Det är det som ”Cools me down”, säger Margaret. Foto: Jörgen Johansson
Margaret i sminket där hon får sitt hår flätat inför dagens fotosessions och intervjuer. Foto: Jörgen Johansson
– Att gå till final skulle vara en dröm som slår in. Men om jag kommer dit räknar jag inte med någonting mer. För en utländsk artist vore det en stor sak att bara vara med, säger Margaret. Foto: Jörgen Johansson
Gul eller röd klänning? Margaret bestämmer sig i sista stund. Foto: Jörgen Johansson
- Den här gången är det enbart roligt att vara här. I deltävlingen i Göteborg kände jag mig stressad, säger Margaret. Foto: Jörgen Johansson

Popstjärnan får en andra chans

Som tioåring var Malgorzata Jamrozy från den polska staden Stargard Szczecinski i Sverige tillsammans med sin bror, världsmästare i att köra slädhund. De befann sig långt norrut, mitt ute i ingenstans i kölden och snön. Sedan dess har det blivit många besök i Sverige för Margaret, som numera är hennes artistnamn. Just nu befinner hon sig i Kristianstad där hon tävlar i andra chansen med låten In my cabana.

Margaret har redan sålt guld i Sverige med låten Cool me down, men är ändå relativt okänd för den svenska publiken. Men visst har hon fans här.
– Jag ser på Instagram och facebook att det är mer svenska kommentarer nu. Och för några veckor sedan i Stockholm var det folk som kände igen mig på gatan, berättar Margaret när vi träffas på hotellet i Kristianstad.
Hon brukar få flera miljoner wievs på sina videos. De flesta fansen finns i Europa.
– Men också i till exempel i Libanon. När jag var där kom folk hela tiden och ville ta bilder med mig!

Framgången känns fortfarande märklig för Margaret.
– Jag är en flicka från en polsk småstad. Jag kunde inte drömma om något sådant här, jag har aldrig trott att det var möjligt att göra det jag gör nu. Jag blir fortfarande överväldigad av sådana situationer. Jag undrar vad hände och hur?

Hur började det?
– Redan som barn tyckte jag om att sjunga. Jag gick på musikskola, spelade saxofon och tog examen i det. Samtidigt sjöng jag och var med i många olika projekt, både hårdrockband, electro och jazz. Sedan började jag göra modeinslag också. Det var så min manager hittade mig och så fick jag skivkontrakt med ett svenskt bolag.

In my cabana är skriven av Malmögänget Robert Uhlman, Arash Labaf och Anderz Wrethov med hjälp av Linnea Deb, i stort sett samma team som ligger bakom Cool me down. Och en av dem, Anderz Wrethov, har också en artistkarriär i Polen.
– Jag mötte honom först i studion i Malmö när jag jobbade med Robert Uhlman. Några månader senare såg jag honom på en stor festival i Polen. Då var han artist. Han har flera stora sånger i Polen, han är en stjärna där!

Margaret har deltagit i Polens Melodifestival där hon kom på andra plats. Hon är alltså van vid stora direktsända program.
– Polen är ju större än Sverige, så vi har fler tittare. Men en show som den här, när det gäller produktionen, är väldigt annorlunda. Här är det omsorg om alla detaljer.
Margarets Melloresa började i deltävlingen i Göteborg.
– Då kände jag mig väldigt stressad och var tvungen att påminna mig om varför jag var där. Nu är det bara roligt.
I Göteborg på första repetitionen inför pressen fanns en glittrig toastol på scenen. Den blev väldigt omtalad. Nästa dag var den borta ur numret.
– Nu har vi sålt den till förmån för välgörenhet för hundar. Det är jag väldigt glad för. Jag växte upp med hundar.
I Göteborg fick Margaret ha extra dansrepetitioner för att göra om numret. I Kristianstad gör hon också om – det blir nya scenkläder. Hon repeterade både i gult och rött på torsdagen.
– Jag gillar den röda klänningen, men den är för kort. Så jag ringde min stylist i Polen och han håller på att sy något nytt. Jag måste ha shorts under den röda och jag vill ha några ändringar i den gula. När båda är klar a får vi bestämma! säger den modeintresserade artisten.