Anette Bååth (L).
Camilla Mårtensen (L) fick procentuellt flest personkryss av samtliga politiker i Kävlinge.

Tronskifte i toppen på Liberalernas lista

Kävlinge Efter 23 år som ordförande för Liberalerna, och partiets mest profilerade politiker i Kävlinge, klev Carina Ingelsson av i fjor och ersattes av Anette Bååth.
Ett år senare har hon flyttats ned på tredje plats på listan till fullmäktige, distanserad av Camilla Mårtensen och just Anette Bååth.

Carina Ingelsson har varit förstanamnet i många år, men har halkat ner. Det känns helt rätt att byta, säger Anette Bååth, som återvaldes som ordförande vid partiets årsmöte.
Då spikades också partiets lista till fullmäktige. Inga förändringar skedde i toppen jämfört med provvalet.
– Camilla är etta, tätt följd av mig. Sedan är det ett stort steg ner till Carina, säger Anette Bååth, som inte misstycker att vara tvåa på listan.
– I och med att Camilla Mårtensen är ordförande i kommunens största nämnd (bildningsnämnden) så syns hon mycket. Det tycker jag är jättebra.

Under många år har Liberalerna varit synonymt med Carina Ingelsson. Hon var partiets ordförande i mer än två decennier, är vice ordförande i kommunstyrelsen sedan tolv år och har också varit ordförande i KKB. Hon drev även länge Shellmacken på Storgatan, och blev där ett bekant ansikte för en stor del av Kävlingeborna.
Men nu har hon tagit några steg tillbaka, och släppt fram nya förmågor. Helt utan bitterhet, säger hon.
– Det är bra är man kan lämna över.

Är det inte trist?
– Det är en naturlig process. Man måste kunna släppa fram nya namn.
Carina Ingelsson har inget emot om väljarna genom personkryss lyfter upp henne på listan. Då kan hon tänka sig att fortsätta som kommunstyrelsens vice ordförande.
– Får jag många kryss så har jag ett ansvar att förvalta dem. Men jag tänker inte driva någon personvalskampanj. Jag driver en kampanj för Liberalerna. Jag vill jobba för helheten.

Anette Bååth beskriver sitt första ordförandeår som hektiskt och turbulent. Mycket jobb har lagts på att fördela arbetsuppgifter och strukturera partiet på ett mer effektivt sätt.
– Vi har lyft fler beslut från styrelsen till medlemsmötena.
Tidigare har Carina Ingelsson varit den drivande i partiet. Den nuvarande styrelsen vill att fler ska vara delaktiga, inte minst för att behålla det stora tillflödet av nya medlemmar.
– Det funkar med enmansshow när man är få medlemmar, men inte när vi är 55 som nu.

Under valkampanjen planerar Liberalerna att lyfta bland annat behovet av fler bostäder i de västra kommundelarna. I dag sker merparten av nybyggnationen i Kävlinge och Furulund.
– Det finns flera områden i Lödde och Barsebäck där man kan bygga. Även i Dösjebro behovs fler bostäder, så vi får behålla de goda kommunikationerna.
Skola och integration är andra frågor där Liberalerna vill profilera sig. Tillgången till Kävlingeån är en annan hjärtefråga.
– Det måste vara lätt att ta sig ner till ån, och att det blir handikappanpassat så att man kan ta en promenad även om man är rullstolsburen.

Dagens fråga

Ska du resa bort under julhelgen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev