Lars Ekholm vid hans konstverk Mittelen. Det är inte ofta men det händer att han återvänder till sin skapelse. – Jag har ett sommarhus vid Ringsjöns strand som min farfar byggde en gång i tiden. Vid en natt förra året var det fullmåne och då var jag sugen på att åka in till Skånes mitt för att se månljuset spegla sig. Klockan var mycket och jag kom dessvärre aldrig iväg, berättar han. Foto: Tobias Lagerholm
Solljuset har stor betydelse för konstverket Mittelen. Ett konstverk som invigdes för knappt nio år sedan.

Tillbaka vid Skånes mitt

höör På en tågresa till Rom fick Lars Ekholm idén till det uppskattade konstverket Mittelen på Åkersberg. Nio år har gått sedan invigningen. Nu är konstnären tillbaka i Höör för en utställning i konsthallen.

Det ringer i utställningsansvarige Martin Svansjö mobil. I andra änden hörs en exalterad röst.
– Det här blir helt perfekt, Martin! Så som solen lyser nu blir det helt perfekt!
Lars Ekholm har nappat på Skånska Dagbladets förslag om att återvända till Mittelen för att ta några bilder.
Väl på plats har Lars Ekholm helt rätt om konstverket som består av tre delar. Möllestenen, själva skulpturkroppen och solen. Strax efter klockan tolv lyser solen för någon minut genom skulpturen och sedan genom hålet i stenen.
– Vem var det som sa att motivet kommer som en snigel och försvinner som en blixt, säger Lars Ekholm och skrattar.

– Mittelen var ett mycket trevligt uppdrag, ett av de bästa jag haft. Jag fick frågan av Skånska akademien om jag ville göra en gestaltning och sedan hade jag en mycket bra kontakt både med akademien och Höörs kommun under resans gång, säger Lars Ekholm.
Efter att ha tilldelats uppdraget åkte Lars Ekholm tåg till Rom där han stannade i tre veckor.
– Jag började skissa en massa förslag redan på tåget. Sedan när jag vandrade på Piazza del Popolo kände jag att jag var i mitten av världen och att Höör skulle ha en egen triumfbåge, berättar Lars Ekholm.

Där någonstans föddes idén om hur solen skulle lysa igenom konstverket. Första lördagen i oktober varje år uppmärksammas Mittelen när priset till Årets medelpunkt delas ut.

Lars Ekholm växte upp i Lund och har varit staden trogen. Skapandet kom in i hans liv under tiden på Katedralskolan.
– Jag hade en bildlärare som hette Sven Hemmel som bland annat tecknat Ture Sventon. Då var vi ett gäng som återvände till skolans tornrum på kvällstid. De flesta målade men jag skar framförallt i material.
På 70-talet gick han konsthögskolan i Malmö som då gick under namnet Forum.
– De första åren var det nästan militant hur konsten skulle se ut. Sedan började man titta ut i världen för att se det nya. Bland annat till Kassel och den världsberömda utställningen Documenta.
Lars Ekholm undvek gärna det han kallar 70-talets ”vänstergrejs” och den plakatkonst som var vanligt förekommande.

– När många av mina kollegor lyssnade på punk lyssnade jag på Beethoven och John Cage. Jag snöade in på den elektroniska musiken.
I 40 år har 66-årige Lars Ekholm kunnat försörja sig på skapandet av skulpturer i stålmaterial. I dag lördag är det vernissage på hans utställning i konsthallen med start klockan 13. Utställningen varar till ända fram till 25 mars.
– Det är härligt att vara tillbaka. Vi kan säga att jag firar nioårsjubileum av Mittelen, säger Lars Ekholm och skrattar.

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev