Skånska Dagbladet 26 januari 2018.

Svedalabor i möte mot fängelseplaner

Svedala Planerna på att etablera en kriminalvårdsanstalt i Svedala kommun har väckt känslor bland kommuninvånarna. Föreningen ”Fängelsefritt Svedala” har nu bildats och till första mötet i måndags kom 80 personer.

I slutet av januari presenterades den lokaliseringsstudie som Svedala kommun gjort som redovisar var Svedalas kriminalvårdsanstalt kan komma att placeras.
Flera av markägarna har dock sagt tvärt nej till att en anstalt ska etableras på deras ägor och även många villaägare har protesterat med bland annat en namninsamling.
Nu har ”Fängelsefritt Svedala Samordningsförening” bildats.
”Syftet är samordna initiativ mot uppförandet av en anstalt i Svedala samt informera om de olika åsikter som framkommer i frågan” skriver föreningen i sin Facebook-grupp som på kort tid fått flera hundra medlemmar.
– Om vi inte samordnar finns det risk att vi pekar på varandra, säger Nils Thott som är en av initiativtagarna bakom föreningen.

I måndags anordnades ett första möte på Folkets hus och uppslutningen var stor, berättar Nils Thott.
– Det var nästan 100 personer, 80 kanske. Vi fyllde hela stora salen. Vi var många oroliga fastighetsägare och ett par markägare.
Oron bland de som slöt upp handlade bland annat om vilken påverkan uppförandet av en anstalt skulle ha på villapriserna, kommunens varumärke, marken och naturen.
– Vi menar att man från kommunens sida inte utrett dessa frågor. Processen har kanske gått lite snabbt, säger Nils Thott.
Varje måndag i ett par veckor framöver bjuder föreningen in till möte i Folkets hus. Den 12 och 19 mars kommer seminarier anordnas.
– Att det anordnas två seminarier beror på att vi vill ge möjlighet till så många kommunfullmäktigeledamöter som möjligt att delta, säger Nils Thott.

– Vi kommer att presentera vad vi tycker och då får politikerna gärna argumentera emot. Vi vill kunna ha en dialog.
Inga personangrepp kommer att vara tillåtna under mötena.
– Vi kommer göra allt i vår makt för att det inte ska förekomma diskriminerande kommentarer eller personangrepp. Vi vill bjuda in till samtal i god ton.

Dagens fråga

Brukar du jobba på helgerna?

Loading ... Loading ...