På lördag tävlar Renaida Braun i Andra Chansen mot Olivia Eliasson. Foto: Jörgen Johansson
Foto: Jörgen Johansson

”Självklart att jag skulle bli en stjärna”

Hon har varit med i Idol, spelar prinsessan Safa i familjemusikalen Äventyret Aladdin och tog sig vidare till Andra chansen efter första deltävlingen i Melodifestivalen. Renaida Braun har inga planer på att sakta ned farten.
– Sedan ska jag ta över världen! säger hon.

Det är en energisk Renaida som vi möter på hotellet i Kristianstad.
– Jag är så peppad och glad, jag har ju väntat i fyra veckor på att få göra det igen! Jag är mer taggad än någonsin. Jag är inte nervös alls, men det brukar jag bli på lördagen så, säger hon.
Hon berättar att hon sjungit sedan hon var liten.
– Så det har alltid varit självklart att jag skulle bli en stjärna, säger hon med ett skratt.
I dag är hon på det skånska skivbolaget Cardiac records, har flyttat ifrån uppväxtorten Nyköping till Stockholm. 2016 var hon med i Idol och hon hamnade på en sjätteplats.
– Idol var så himla kul. Jag lärde mig jättemycket, det var som en lyxig skola. Man kastas in i det så snabbt. Jag fick lära mig hur man tittar in i kameror, dansar och tar press.
Bland årets Melodifestivalsartister hittar man flera tidigare Idoldeltagare, däribland Martin Almgren och Liamoo.
– Jag tror att Mellot är ett bra steg två efter Idol. I Idol sjunger man coverlåtar och sedan när man lärt sig allt kan man komma till Melodifestivalen med sin egen låt. Det är coolt att se hur man utvecklas.

Varför blev det Melodifestivalen för dig?
– Jag skickade in lite låtar och sedan frågade de om jag ville sjunga på en låt. Först tänkte jag ”hm nja,, ska jag sjunga på någon annans låt”, men den är ju jättefin. Jag blev så glad när de frågade mig, säger hon om bidraget All the feels, skriven av Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer och Lukas Hällgren.
På lördag är hon i duell med Olivia Eliasson.
– Hon är supergullig, det är synd, säger hon med ett skratt. Jag hoppas ju på mig själv men jag vet verkligen inte, det är svårt. Men jag vill till final, fatta att få köra en gång till! Häftigt.
Renaida Braun är dessutom aktuell som musikalartist i Äventyret Aladdin där hon spelar prinsessan Safa.
– Hon är en lite kaxig men ändå gullig och självständig prinsessa. Det passar väldigt bra in på mig tycker jag. Jag tror att jag var prinsessa i mitt förra liv.
Det var efter hennes medverkan i Idol som produktionen fick upp ögonen för henne och kontaktade henne.
– Jag har inte så mycket erfarenhet av musikal men de tyckte jag var duktig och det är hur kul som helst. Det är roligt att ha den kontrasten.

Den 10 mars är det final och då spelas Äventyret Aladdin i Ystad. Hur funkar det om du går vidare på lördag?
– Ja, hur funkar det? Varenda gång jag varit med i Mellot missar jag en föreställning. Den här helgen missar jag två, det är synd. Men jag har en understudy som är jätteduktig, Hon hoppar in för mig när inte jag kan.

Om Idol är steg ett, Mellot steg två, vad blir då steg tre?
– Steg tre är nog en sommarturné förhoppningsvis, om det går som planerat. En liten. Då har jag släppt flera låtar så att jag kan ha mitt eget set, säger hon.
Drömmarna tar dock inte stopp där.
– Sedan ska jag ta över världen! Jag ska stå på massa stora scener. Min högsta dröm är att få stå på världsscener med min egen set up, egna låtar, jag dansar och sjunger och har en riktig brakshow. Wow vad häftigt, det hade varit så jäkla kul. Och en dröm är att kunna leva på musiken också förstås, säger hon.

Om du inte hade hållit på med musik, vad hade du gjort då?
– Va?, säger hon förvånat. Då hade jag nog velat bli chef. Jag vet inte för vad. Kanske någon turistbyrå, få resa lite och äga ett hotell.