Olof Olsson och kollegan Svetlana Leonora jobbar med att finna framtidens havre. Foto: Jakob Hydén

Lundaforskare först med att knäcka havrekoden

Olof Olsson tar emot på Kemicentrum på Lunds universitet. Han är professor i molykylärbiologi och projektledare inom ScanOats, ett nytt industriforskningscenter för just havre.
Han är nyligen hemkommen från en konferens i San Diego där han presenterade att man lyckats sekvenserna det komplexa havregenomet.
–Vi fick höra ryktesvägen att det var ett forskarteam från USA som jobbade med detta. Vi behövde ändå ta fram det för egen del och tänkte att de skulle hinna först. Men så hade vi tur och kunde använda oss av ny teknik och kunde köra om dem så att det sjöng om det! Vi har sekvenserat 2,7 triljoner baspar. Det är ett ofattbart stort tal, säger Olof Olsson och ler.

Att man lyckats knäcka havrekoden gör att det nu finns möjligheter att förädla fram nya ännu nyttigare och motståndskraftigare havresorter. Med i ScanOats är förutom universitetet även Lantmännen, Oatly, Swedish Oat Fiber och SLU. Projektet finansieras av stiftelsen för strategisk forskning med 75 miljoner kronor med en option på ytterligare 25 miljoner kronor.
– Havre är en rätt liten gröda globalt sett och har traditionellt gått som djurfoder till 70-80 procent. Det skördas cirka 25 miljoner ton havre per år i världen. Det kan jämföras med ris och majs som ligger på långt över 500 miljoner ton per år. Det har naturligtvis satsas mycket mer pengar för forskning på andra grödor, så där har havren legat långt efter.
Projektet inom ScanOats är uppdelat i flera områden. Det första var att kartlägga arvsmassan. Med det som grund ska man utveckla framtidens havre.
Vidare ska man studera hur man kan optimera skörden och hur man kan göra förändringar i havren efter skörd.
– Ta till exempel Oatlys baristamjölk som gör succé i USA. Där har man gjort om proteinerna i havren efter skörd så att mjölken blandar sig bättre, säger Olof Olsson.
Dessutom ska man studera medicinska effekter för att ta fram nya hälsosamma produkter till konsumenter.
– Det är svårt att ändra folks matvanor, men kanske kan man byta ut onyttiga snabba kolhydrater som folk stoppar i sig, till något nyttigare och där har havre seglat upp som en favorit.
–Det har ju fullkomligt exploderat de senaste åren med till exempel Oatlys havremjölk och andra livsmedelsprodukter som finska Pulled Oats som började att säljas under förra året, säger Olof Olsson.

Han räknar upp många av havrens fördelar. Havre innehåller flera bioaktiva komponenter som specifika fibrer, fettsyror, proteiner och antioxidanter. Det är också vetenskapligt bevisat att havre sänker kolesterolhalten och blodsockernivåerna och minskar risken för cancer i tjocktarmen.
–Vi tror att det finns många andra ännu oupptäckta hälsoämnen i havre.
Just här i norden är förhållandena särskilt gynnsamma för att odla havre.
– Kvaliteten här är bäst i hela världen. Vi har rätt så sval temperatur, mycket nederbörd, rätt mängd ljus och en jordmån som passar. Alla komponenter faller samman här, säger Olof Olsson.

Dessutom är det en bra rotationsgröda då den är är tolerant mot både ohyra och ogräs.
–Havre var en stor gröda på 1930-talet. Sen har det gått neråt. Bönderna har fått för lite betalt för havren. Men eftersom den är så bra som rotationsgröda, särskilt när man ska bryta av vete och oljegrödor, så vill man odla den. Kan man bara få upp priset på havre så kommer det att lösa sig själv. Då kommer arealen av odlad havre att gå upp.
Kommer projektet att resultera i att man ser nya produkter i butik?
–Det hoppas vi, men kanske inte så fort som under 2018, vi behöver lite mer tid på oss. Men våra partners är intresserat av havre med mer protein och mer högre betaglukanhalt
Varför är du så intresserad av havre?
– Det är en fascinerande gröda. Förutom att den är väldigt mycket nyttigare än andra grödor och klarar sjukdomar bättre så är den oerhört komplicerad genetisk. Enormt mycket mera komplicerad än det mänskliga genomet, så den är en verklig utmaning för oss genetiker att ge sig på, säger Olof Olsson.

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev