S menade att webbtexten var kränkande mot de som bor i husvagnarna. Men JO tyckte inte att någon enskild pekats ut i texten.
Elinkopplingar ligger härs och tvärs inne i vagnarna.
Det har varit ständiga strömproblem och vintern slår hårt mot de nyanlända som Staffanstorps kommun placerats i husvagnar.
Kyrkoherde Henric Nilson ordnade så att fyra nyanlända från husvagnarna fick sova i en av kyrkans lokaler i natt.

Husvagnsboende fick sova hos kyrkan

STAFFANSTORP På torsdagskvällen ryckte kyrkan ut och ordnade tillfälligt husrum åt fyra av de nyanlända sedan elen i husvagnarna, där kommunen placerat dem, klappat ihop igen.

Strömförsörjningen till vagnarna har varit ett återkommande problem och vintern som drabbat Skåne har inte gjort saken bättre.
– Strömmen till husvagnarna gick i går igen och de boende hade också problem med att vattnet frös, berättar kyrkoherde Henric Nilson i S:t Staffans församling.
Han körde ut till de boende husvagnarna på torsdagskvällen sedan kommunen varit där och reparerat elen igen.
– En timme efter att de var klara gick strömmen igen. Om det hände skulle de boende höra av sig, och det gjorde de men det kom ingen. Då erbjöd vi de fyra som befann sig i vagnarna ett annat boende, i en lokal som kyrkan har tillgång till. Tyvärr är den bokad för annat nu och vi kunde bara erbjuda dem en natt där, säger han.
I dag fredag befinner sig de nyanlända hos kommunen för samtal om hur man ska hantera problemet med husvagnarna som inte klarar kylan eftersom det är ständiga problem med strömförsörjningen.
– Som det ser ut där ute nu i den här kylan kan de enligt min åsikt inte sova där, säger Henric Nilson.
På fredagsförmiddagen var strömmen till de nyanländas husvagnar utslagen, både i det ”gamla” nätet och i det nya nät som man skapat genom att ta ström från en belysningsstolpe.
Husvagnarnas uppvärmning kräver troligen mer ström än vad man räknat med i sin dimensionering.
Elinkopplingarna lämnar också en del övrigt att önska. Hål har borrats i husvagnsväggarna. Sladdar och kopplingar ligger på diskbänken i en av vagnarna. El har tagits från en lyktstolpe.
– Vi får se under dagen om kommunen kan hjälpa dem med något annat tillfälligt boende, säger kyrkoherde Henric Nilson.
Han är frustrerad över situationen.
– Det är frustrerande att inte kunna göra mer. De som bor i vagnarna har bara tunna filtar och är inte klädda för det här vädret. Dessutom saknar de kunskap om vinterväder. De behöver få en lösning på sitt boende och d det finns mycket oro och ångest hos dem över hur det ska bli. Vi i församlingen försöker hjälpa så gott vi kan rent mänskligt. De längtar efter att bryta upp från husvagnarna.
– Jag förstår att det inte finns tomma bostäder men tycker Staffanstorp kommun gjort det väl lätt för sig när man låter anvisade nyanlända bo i husvagn. Det är verkligen inte min bild av en god integration, säger Henric Nilson.

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev