Armand Kranjc. Foto: Janne Danielsson /SVT
Kraftlaget består av Tomas Johansson, Sara Dikanda Eriksson och Armand Krajnc. Foto: Janne Danielsson /SVT
Skridskolaget med Maria Roth, Pelle Fosshaug och Peter Forsberg. Kraftlaget med Tomas Johansson, Armand Krajnc och ara Dikanda Eriksson. Friidrottslaget med Mattias Sunneborn, Erica Johansson och Malin Ewerlöf. Foto: Janne Danielsson /SVT
Skidlaget med Magdalena Forsberg, Pernilla Wiberg och Ingemar Stenmark. Bollaget med Kenneth Andersson, Jesper Blomqvist och Magnus Wislander. Simlaget med Louise Karlsson, Emma Igelström och Anna Lindberg. Foto: Janne Danielsson /SVT

Hett när Mästarna firar 10 år

På söndag, 4 mars, startar jubileumssäsongen av SVT:s populära tävlingsprogram Mästarnas mästare. Tidigare vinnare som Armand Krajnc, Ingemar Stenmark, Magdalena Forsberg och Peter Forsberg kämpar i år mot andra framgångsrika deltagare, denna gång i lag.
– Det blev mycket dramatik, säger programledaren Micke Leijnegard med eftertryck.

Mästarnas Mästare 2018:
Första avsnittet sänds söndag 4 mars i SVT1 20.00 Totalt är det nio avsnitt och det sista sänds 15 april.
Lag och deltagare:
Bollaget: Kennet Andersson (fotboll, 2016), Jesper Blomqvist (fotboll, 2013), Magnus Wislander (handboll, 2012)
Friidrottslaget: Malin Ewerlöf (löpning, 2013), Erica Johansson (längdhopp, 2009), Mattias Sunneborn (längdhopp, 2014)
Kraftlaget: Sara Dikanda Eriksson (brottning, 2015), Tomas Johansson (brottning, 2010), Armand Krajnc (boxning, vinnare 2010) Simlaget: Emma Igelström (simning, 2009), Louise Karlsson (simning, 2010), Anna Lindberg (simhopp, 2013)
Skidlaget: Magdalena Forsberg (skidskytte, vinnare, 2013), Ingemar Stenmark (alpint, vinnare 2011), Pernilla Wiberg (alpint, 2012)
Skridskolaget: Peter Forsberg (ishockey, vinnare, 2016), Pelle Fosshaug (bandy, 2009), Maria Rooth (ishockey, 2017)
Armand Kranjc om …
… varför han gärna är med i olika tävlingssammanhang: ”När folk ringer nappar jag nästan direkt. Jag älskar tävling, det bara är så och jag vill testa så länge jag kan. Tävlingsinstinkten har jag kvar, jag är ett lejon och det kan jag inte tänka bort. Jag tänker en sak och det är framåt.”
Micke Leinjegard om …
… man ska se Mästarnas mästare även om man inte är idrottsintresserad: ” Det är en fråga jag ställer mig varje år. Jag trodde från början att det här skulle locka ungefär 1 miljon tittare, det är ungefär den vanliga sportpubliken som tittar på vanliga matcher. Men vi har i bästa fall haft 2,7 miljoner tittare på vissa program så det måste vara något annat. Jag tror att det handlar om att det här är en berättelse inte bara om stjärnorna utan om oss som tittar. och det är generöst och inbjudande och inte elitisktiskt och exkluderande.”

Den skånska boxaren Armand Krajnc vann Mästarnas mästare redan andra säsongen, 2010.
När det nu är dags för den tionde säsongen firar programmet jubileet genom att bjuda inom honom och tre andra vinnare – Ingemar Stenmark som vann 2011, Magdalena Forsberg som vann 2013 och Peter Forsberg som vann 2016 – att tävla tillsammans med ytterligare 14 svenska idrottsstjärnor som varit med tidigare. Bland dem finns Pernilla Wiberg, Malin Ewerlöf, Jesper Blomqvist och Maria Rooth.
– Att träffa de andra är det bästa, det roligaste av alltihop, säger Armand Krajnc. Det är därför många är med, för att man träffar likasinnade. De är legendarer allihop.

Armand Krajnc som numera är samordnare på fritidsgården Soffta i Tomelilla, sportchef för Ystad sportklubb och snart aktuell med en bok som kombinerar träningstips med Armands egen historia tackade ja till nytt deltagande i Mästarnas mästare nästan med en gång.
– Jag ville titta på startfältet och se vilka som var med först, förklarar han. Men så visste jag att Ingemar Stenmark skulle vara med och då ville jag också. Han är strong.

Hann du träna innan?
– Inte riktigt. Man får samtalet ett par månader innan tävlingen börjar och sedan kom semestern. Då vill man vara med familjen så jag kunde inte förbereda på samma sätt som inför 2004. Men jag joggade och var i gång, det har jag alltid gjort. Jag har aldrig lagt av,

Årets jubileumssäsong, som spelades in på klassisk idrottsmark i Grekland, innehåller många nyheter. Förutom att alla de 18 deltagarna har varit med förut tävlar de nu i lag uppdelade efter olika idrotter för att se utreda vilken sport som är bäst.
Lagen är kraftlaget, bollaget, friidrottslaget, simlaget, skidlaget och skridskolaget. Armand Krajnc ingick i kraftlaget tillsammans två brottare – Tomas Johansson som kom tvåa det året Armand vann och Sara Dikanda Eriksson som var med 2014.
– Det var både för- och nackdelar med lagtävling, säger Armand Krajnc. Fördelen är att man kan pusha varandra – går det bra säger man kör hårt och går det dåligt säger man kör hårdare. Nackdelen är att man inte kan bestämma själv hur allt ska göras. Men kraftlaget fungerade jättebra, Vi har alla fajtats och vet hur det är.

Micke Leijnegard som varit programledare för Mästarnas mästare sedan starten uppskattar förändringen mot lagtävling.
– De individuella idrottarna njuter fantastiskt mycket av att slippa vara ensamma, säger han. Det ser man så tydligt, delad glädje är verkligen dubbel glädje. Lagidrottarna som är vana vid det här lade dessutom på en extra växel och då blir det lite mer som när de var aktiva, så det blir mycket känslor. Både större glädje och större besvikelse. Det blev faktiskt mycket hetare och verkligen mycket dramatik. Vid två tillfällen blev det så hett att jag knappt vågade gå in.

En annan nyhet i år handlar om hur deltagarna presenteras.
– Det är nästan de häftigaste med säsongen säger Micke Leijnegard. I och med att alla har berättat sin historia tidigare fick de nu välja ut ett ögonblick som de anser vara det viktigaste i deras karriärer. Det blev magiskt. Jag var helt skakig när jag sett de filmerna.

Hur var det att träffa alla deltagarna igen?
– Det har varit otroligt häftigt. Eftersom alla 18 varit med förut bjussar de verkligen på sig själva. De är trygga med det gör och alla småsnack i huset är mycket bättre. Alla är sig själva och det blir så häftigt när man inser vilken sorts idrottare vi har i Sverige. De är vanliga svenskar som gjort en enorm resa, det är det starkaste intrycket. De är inga divor utan har distans till det de gjort och vet var de kommer från.

På söndag sänds jubileumssäsongens första avsnitt där skidlaget, simlaget och bollaget möts och Armand Krajnc säger mycket bestämt att det här är den bästa säsongen av alla.
– De säger alla, slår han fast.

Hur går man vidare efter det då?
– Vi har redan börjat tänka på säsong elva, även om man inte vet helt säkert att det blir av, avslöjar Micke Leijnegard. Utmaningen nu blir att ta med sig det som varit så bra med denna säsongen och kanske förnya programmet lite. Det finns massor av otroliga idrottare som just har slutat och många som vi försökt få med i flera år kvar att göra Mästarnas mästare med.

Mästarnas Mästare 2018:
Första avsnittet sänds söndag 4 mars i SVT1 20.00 Totalt är det nio avsnitt och det sista sänds 15 april.
Lag och deltagare:
Bollaget: Kennet Andersson (fotboll, 2016), Jesper Blomqvist (fotboll, 2013), Magnus Wislander (handboll, 2012)
Friidrottslaget: Malin Ewerlöf (löpning, 2013), Erica Johansson (längdhopp, 2009), Mattias Sunneborn (längdhopp, 2014)
Kraftlaget: Sara Dikanda Eriksson (brottning, 2015), Tomas Johansson (brottning, 2010), Armand Krajnc (boxning, vinnare 2010) Simlaget: Emma Igelström (simning, 2009), Louise Karlsson (simning, 2010), Anna Lindberg (simhopp, 2013)
Skidlaget: Magdalena Forsberg (skidskytte, vinnare, 2013), Ingemar Stenmark (alpint, vinnare 2011), Pernilla Wiberg (alpint, 2012)
Skridskolaget: Peter Forsberg (ishockey, vinnare, 2016), Pelle Fosshaug (bandy, 2009), Maria Rooth (ishockey, 2017)
Armand Kranjc om …
… varför han gärna är med i olika tävlingssammanhang: ”När folk ringer nappar jag nästan direkt. Jag älskar tävling, det bara är så och jag vill testa så länge jag kan. Tävlingsinstinkten har jag kvar, jag är ett lejon och det kan jag inte tänka bort. Jag tänker en sak och det är framåt.”
Micke Leinjegard om …
… man ska se Mästarnas mästare även om man inte är idrottsintresserad: ” Det är en fråga jag ställer mig varje år. Jag trodde från början att det här skulle locka ungefär 1 miljon tittare, det är ungefär den vanliga sportpubliken som tittar på vanliga matcher. Men vi har i bästa fall haft 2,7 miljoner tittare på vissa program så det måste vara något annat. Jag tror att det handlar om att det här är en berättelse inte bara om stjärnorna utan om oss som tittar. och det är generöst och inbjudande och inte elitisktiskt och exkluderande.”