Inger Pålsson tog över sommarkaféet 2009 efter Anders Fredberg. Nu har hon förlikats med Skurups kommun i tvisten om elavstängningen sommaren 2016.

Elstrid i Abbekås slutade i förlikning

ABBEKÅS
Striden mellan arrendatorn av Abbekås sommarcafé och Skurups kommun slutar med förlikning.
Kommunen ersätter nu Inger Pålsson med 95 000 kronor för att man klippte strömmen till kiosken sommaren 2016.

Företrädare för Skurups kommun kontaktade Inger Pålsson strax innan tvisten skulle tas upp i skiljedomstol.
– Det var på deras initiativ att de ville ha en förlikning. De kände nog på sig att de låg illa till, säger Inger Pålsson till SkD.
Hon krävde egentligen 160 000 kronor i ersättning av kommunen men är nöjd med de 95 000 som det nu blev.
– Vi har kommit överens om den summan och den har jag accepterat.
Det var inför sommarsäsongen 2016 som Inger Pålsson upptäckte att det inte fanns någon ström i den gamla fiskarboden.
”Kommunen hade klippt av elförsörjningen utan att meddela mig”, sa Inger Pålsson till SkD, och menade att det var ett avtalsbrott eftersom elen levererades av kommunen.
Kostnaden för elen kom på samma faktura som arrendet, påpekade Inger Pålsson. Istället tvingades hon själv betala 30 000 kronor för en ny installation och anslutning av ny elledning av Eon.
Utgiften krävde Inger Pålsson ersättning för av Skurups kommun plus ersättning för förstörda varor, för att starten av kaféet försenades och för förlorad goodwill.
Kommunen nekade till en början och tyckte inte att man begått något avtalsbrott.
”En kommun får inte sälja el till vare sig privatpersoner eller näringsidkare” invände kommunens ombud. Men nu har alltså kommunen gått med på att ersätta en del av den Inger Pålsson krävt.
Hon tog över fiskarboden/kaféet 2009. Men det är inte säkert att hon kommer att driva kaféet ännu en sommar. Hon vill helst sälja verksamheten och att någon annan tar över arrendeavtalet som löper till och med år 2025.
– Men blir det inte sålt, då kör jag vidare. Det är ju ett fantastiskt läge nere i hamnen och det kommer mycket folk på sommaren. Abbekåsborna har varit duktiga på att komma tillsammans med turister.
Reklamen sköter sig själv, menar hon, det räcker med en skylt uppe vid vägen. Det ena hotet är att kaféverksamheten är väderberoende. Ingen vill sitta utomhus med kaffet när det regnar.
– Då stänger jag. Men en ny arrendator kan ju bygga ett trädäck med ett tak över, föreslår Inger Pålsson.

Dagens fråga

Har du handlat dina julklappar?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev