Crime Scene var temat för Jade Doctor Moricku, Mikaela Åkerberg, Lovisa Eksten och Maja Andersson.
Måns Hemberg gick vidare med Paulina Ibek med idén om att lösa energiproblem med hjälp av kylskåpsmagnet.
Att träffa andra som forskar är spännande, enligt Sofia Larsson och Erik Eldh.

Unga forskare ställde ut

LUND Unga skånska forskare samlades på Vattenhallen på Science Hall på torsdagen för att visa upp sina spännande projektarbeten.

Några av tjejerna från Sundsgymnasiet i Vellinge hade med sig fotavtryck och polisavspärrningsband för att visa på hur det går till vid en brottsplats.
– Vi undersöker hur olika tekniska undersökningsmetoder på brottsplatser har betydelse för utgången om ett mål leder till en dom i rätten i bland annat våldtäktsmål, säger Maja Andersson, som är en av de unga forskarna.

På plats fanns också Sofia Andersson, som studerar International Baccalaureate Diploma på gymnasiet i Lund och Erik Eldh, som läser naturprogrammet i Helsingborg.
Sofia Andersson berättar att hon undersöker om det finns någon skillnad mellan den antibakteriella effekten av skoghonung kontra nektarhonung.
– Det är en intressant möjlighet för oss att komma ut med med vår forskning och kanske komma med till slutfinalen, menar Erik Eldh, som undersöker om supermaterialet grafen kan användas för att uppgradera datorer.
Sen 1963 har den ideella ungdomsorganisationen Unga Forskare lyft fram och utsett de bästa bidragen bland landets unga forskare på gymnasienivå.
– Vi vill uppmuntra unga som är intresserade av matematik, naturvetenskap och teknik och som kommer med nya kreativa idéer.

– Därför är det så kul att över 500 sökte digital till den rikstäckande tävlingen och att 400 av dem är med på de semifinaler som vi nu genomför på 10 platser i landet, berättar Anna Hedlund, generalsekreterare i Unga Forskare.
Vid semifinalen i Lund ställde de engagerade deltagarna ut sin 20 projektarbeten under dagen, så att allmänheten och grundskolor kunde komma och titta på vad de unga forskarna sysslar med.

– Utställningen är också en mötesplats för unga som vill inspireras av andra unga. Här finns en stor bredd av arbeten, från såpbubblor och miljögifter i blodet till Vintergatans mångfald, säger en entusiastisk Anna Hedlund.
Under eftermiddagen hölls en inspirationsföreläsning. Den lokala juryn jobbade hårt med att utse de fem finalistbidragen.
Dessa unga forskare gick vidare till Sverigefinalen på Tekniska museet i Stockholm 21-23 mars:
Trafikoptimering i Helsingborg” av Vilma Hansson och Mikael Johansson från ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg.
A comparison of the antibacterial properties of honeydew and nectar honey” av Sofia Larsson från Katedralskolan Lund.
Att lösa alla världens energiproblem med en kylskåpsmagnet” av Paulina Ibek och Måns Hemberg från Polhemskolan.
Antibakteriella effekten av vicrylsuturer belagda med TCP-25” av Erik Hartman från Katedralskolan
Att blåsa såpbubblor” av Elvira Ahlqvist Moberg från Polhemskolan.
Fotnot: Motsvarande seminfinal höll Unga Forskare på Malmö universitet under torsdagen.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Tycker du om frågesport?

Loading ... Loading ...