Patrik Andersson trivs med att ha företaget i Sjöbo där han växte upp. Foto: Axel Hilleskog
Patrik Andersson, vd för Teleservice. Foto: Axel Hilleskog

Han ville leda företaget redan från barnsben

sjöbo I oktober tog Patrik Andersson över vd-rollen i Teleservice från sin pappa Claes Andersson.
Han vill fortsätta utbyggnaden av fiber på landsbygden och ser i konkurrensen med andra aktörer stora fördelar med att ha basen i Sjöbo.

Ända sedan han gick i högstadiet har Patrik Andersson varit förberedd på att driva vidare Teleservice.
Under uppväxten i Sjöbo åkte han runt på inlines och delade ut fakturor i folks brevlådor. Därefter testade han en rad olika positioner inom företaget, såsom att jobba i butiken, bygga programvaror och assistera med bredbandssupport.
Han utbildade sig sedan i Linköping till civilingenjör inom IT med inriktning mot ekonomi och affärssystem.
– Jag har alltid haft Teleservice i åtanke i allt jag gjort och sedan högstadiet har jag jobbat 25 procent under året i företaget, säger Patrik Andersson.
Således fanns det inget tvivel om att i oktober 2017 ta över vd-rollen från pappa Claes Andersson, som numera är styrelseordförande på deltid.
– Jag har vuxit upp här och har alltid sett stora möjligheter med vad vi kan göra och vad vi kan förbättra.

Teleservice startades av Claes Andersson 1973 och sysslade då med att reparera tv-apparater. Idag står företaget med bas i Sjöbo på flera ben: IT, bredband och radiokom, har 135 anställda och omsätter 175 miljoner kronor.
IT-verksamheten handlar om allt från att ta hand om företags servrar och datorer till att sköta deras kopiatorer och hjälpa privatpersoner med bredband, telefoni och tv.
Patrik Anderssons syster och vice vd i företaget, Petra Lestander, har hand om utbyggnaden av fiberbredband som idag utgör en stor del av företaget. Sjöbo, Tomelilla, Hörby och Ystad är de viktigaste marknaderna.
– Marknaden är jätteviktig och där gör vi vår genom tiderna största investering. Förra året anslöt vi 2000 hushåll och vi satsar mellan 50 och 70 miljoner kronor årligen och kommer investera 300 miljoner de närmaste åren.
– Sen möter vi konkurrens från både Telia och Ip-Only men vi är lokala och gör allting själva. Vi vann en upphandling av fiberanslutning till Österlenhems 700 lägenheter i Tomelilla där ett Teliabolag också var med och la anbud. Men Österlenhem såg att våra åtgärdstider är betydligt snabbare och det var en viktig del i upphandlingen.
När det kommer till radiokom finns företagets kunder främst hos räddningstjänsten. Teleservice står för både programvaran och har egen tillverkning av utrustningen.
– Det är en annorlunda men spännande verksamhet. 75 procent av kunderna består av räddningstjänsten i Sverige och mycket av det vi gör är kringutrustning till blåljusmyndigheternas digitala kommunikationssystemet Rakel.

Fokuset på radiokom har inneburit flera spännande och annorlunda uppdrag och företaget har kopplingar till bland annat Hallandstunneln och Max IV i Lund.
– Under tiden tunneln byggdes försåg vi den med kommunikationsutrustning och nu håller vi på med ESS och Max IV i Lund där det behöver Rakel-täckning.
Därtill hade företaget ett finger med i spelet under påvens besök i Skåne 2016.
– Vi byggde upp ett reservkommunikationssystem på Emporia i Hyllie för säkerhetstjänsten.
För Patrik Andersson är det viktigt att Teleservice har sin bas på orten där han växte upp och i dag bor med sin familj. Målet är att öka omsättningen med åtta procent årligen och han tror att företaget kommer behöva anställa runt åtta personer 2018.
– Vi kan expandera geografiskt men det är viktigt för oss att vara nära kunderna. Vi har det bra här.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev