Strax utanför Ystad i Svarte står en bil ute på åkern när en traktor plogar fram vägen. Foto: Andreas Hillergren / TT

Fortsatt snöväder är att vänta

Väder Upp till en decimeter snö väntas falla under fredagen, något som fått SMHI att gå ut med en klass 1-varning och Trafikverket att sätta in extra resurser.

Under torsdagen avlöste trafikolyckorna varandra, men de såg ändå ut att minska i omfattning jämfört med tidigare dygn.
– Det har lugnat sig, men där är fortfarande många olyckor, säger Rickard Lundqvist, Skånepolisens pressinformatör.
Enligt polisen är många olyckor avåkningar, fordon som kör av vägen utan personskador och större trafikinverkan.
– Torsdagen var en mellandag. Många mindre olyckor, avklarade relativt snabbt, bekräftar Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Snökaoset som drabbat stora delar av Skåne har fått Trafikverket att sätta in extra resurser.
– Hittills har vi underhållit de större, mer trafikerade vägarna. I morgon kan vi starta i byarna, sätta in en extra växel i det mindre vägnätet, säger Beisi Sundin.
På Söderslätt arbetar just nu 80 maskiner med vägunderhåll. 60 av dem är extrainsatta för att bekämpa snökaoset. På Österlen kör 56 plogar och i Malmö finns 13 enheter. Totalt arbetar 179 enheter med att röja snö och sanda Skånes statliga vägar. Trots omfattande insatser avråder Trafikverket allmänheten från att ge sig ut på vägarna om det inte är absolut nödvändigt.
– Det ser ut att bli mer snö under fredagen och till helgen. Vi bevakar hur det utvecklas, säger Beisi Sundin.
– Vi har ett mer sammanhängande snöfall på ingång i natt från sydost som täcker hela Skåne, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Under fredagen väntas 5-10 centimeter snö falla och SMHI har gått ut med en klass 1-varning där man varnar för halka på vägarna.
Temperaturen ligger på tre till fyra minusgrader och vi får en ostlig vind som ligger på, och gör att det känns lite kallare.
Även på lördag kan det bli en del snöfall. Det blir mulet och vi ligger kvar på samma temperatur. Vinden är måttlig och kommer från sydost. Vid kusterna kan det blåsa lite mer.
Söndagen bjuder förhoppningsvis på några solglimtar. Det blir mest uppehåll, lite mildare och mindre blåsigt. Kylan håller sig kring någon enstaka minusgrad.
– Snön ser ut att kunna ligga kvar, säger Sofia Söderberg.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev