Danskt mothugg mot ”ghettoförslag”

Venstres Birthe Rønn Hornbech, före detta dansk integrationsminister, säger att hon aldrig kunnat föreställa sig att hennes parti skulle komma med ett ”vanvettigt förslag” som att kriminella handlingar skulle kunna straffas hårdare om de skedde i ”ghettot”, som nyligen har diskuterats i Danmark.
Hon pekar på att det skulle innebära att brottsligheten lämnade ”ghettot” och varnar för att det skapar otrygghet för den som bor i närheten av utanförskapsområden och sprida otryggheten som folk i utanförskapsområdet får dras med. Det innebär en indirekt expansion av farliga områden, enligt Rønn Hornbech.
Hon menar också att lagen redan är så pass nyanserad att man kan anpassa domar efter omständigheter och inte behöver någon särskild ”ghettolagstiftning”.
Debatten är högaktuell för Sverige. Danmark ligger längre fram när det gäller begränsning av invandring och ”hårdare tag”. Det som debatteras där i dag kan debatteras här i morgon. Vi är på god väg: Stefan Löfvens förslag om att sätta in militär i förorter är släkt med tanken om att man ska straffas hårdare om man begår brott i ett utanförskapsområde.
Rønn Hornbech menar att det är en nedmontering av rättssäkerheten att ge olika straff för samma brott, beroende på var man är skriven, vilket hon har rätt i. Så fort lagen inte gäller lika för alla så kan man undra vad den fyller för funktion.

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev