Magnus Nilsson är professor i litteraturvetenskap och forskar om klass. Foto: Håkan Jacobsson
Magnus Nilsson är professor i litteraturvetenskap och forskar om klass. Foto: Håkan Jacobsson
Med arbetarklass kan man mena olika saker i olika länder, säger Magnus Nilsson. Foto: Håkan Jacobsson
Med arbetarklass kan man mena olika saker i olika länder, säger Magnus Nilsson. Foto: Håkan Jacobsson
Magnus Nilsson. Foto: Håkan Jacobsson

Tror skönlitteraturen är bäst på klass

LÄSARE. – Min idé är att om man vill veta något om klassamhället är det bättre att gå till skönlitteraturen än till tv-nyheterna.
Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap, vill ta hjälp av litteraturen för att ta reda på hur den nutida arbetarklassen ser ut.

Namn: Magnus Nilsson
Ålder: 42 år
Yrke: Professor i litteraturvetenskap på Malmö högskola.
Familj: Fru
Bor: Malmö
Intressen: Läsning, Trelleborgs FF
Aktuell: Har just kommit ut med en bok om arbetarlitteratur i olika länder, som han sammanställt tillsammans med en amerikansk kollega. Se artikel i Skånska Dagbladet den 29 januari.
Magnus Nilssons hemsida: http://litteraturochklass.blogspot.se/

– Jag har inte sovit ordentligt på jättelänge, säger Magnus Nilsson. Jag är ju begravd i lästips.
Men, säger han, han har ändå kommit rätt långt i högarna av böcker han vill läsa.
Lästipsen kommer från den bok om arbetarklass i litteraturen som han sammanställt tillsammans med sin amerikanske kollega John Lennon. Den behandlar flera länder och är alltså full av läsförslag.
Magnus Nilsson vill tala om klass. I Sverige är klasstillhörighet inte något så många pratar om längre, ordet klass används inte så mycket.

– Politiker pratar om andra saker, till exempel utanförskap. De flesta vet att de ekonomiska skillnaderna växer i världen, men begreppet klass har petats undan.
Och i de fall forskare sysslar med klass, menar Magnus Nilsson, så hinner de komma bort från den verklighet de gör avstamp i under de år det tar att ta sig fram i den akademiska världen.
Litteraturen kan vara mer direkt, menar Magnus Nilsson. Den beskriver läget som är.
– Och där har det blivit okej att prata om klassamhället, säger han.

Sedan finns det ju olika sätt att definiera klass, och skillnader mellan olika länder och tider. Magnus Nilsson själv väljer att hålla sig – så gott det nu går – till den klassiska, som utgår från vilken makt och inflytande man har över sitt arbete och i vilken mån någon annan tjänar pengar på det.

Boken ”Working Class Litterature(s)” har Magnus Nilsson alltså sammanställt tillsammans med en amerikan.
Menar ni två samma sak när ni säger arbetarklass?
– Nej, det gör vi inte – men vi har lärt oss mycket av varandra.
– Att prata med amerikaner om klass är särskilt kul – de säger att de inte lever i ett klassamhälle, utan i ett samhälle där individuell duglighet avgör.
Nilssons och Lennons kontakt är resultatet av att den förstnämnde följde med en delegation från Malmö högskola – som den ju hette fram till senaste årsskiftet – till University of South Florida, just för att hitta forskningsområden att samarbeta kring. Det visade sig mest handla om saker han inte var intresserad av.

– Värdarna märkte att jag var uttråkad och presenterade mig för John Lennon. Det visade sig att vi är lika gamla, vi hade oerhört liknande intressen och forskningsområden. Personkemin stämde.
De beslöt att göra en bok om arbetarlitteratur, för att se hur arbetarklassen skildrar sig själv på olika håll i världen. De kontaktade kollegor, som skrev kapitel om Finland, Storbritannien, Mexiko, Sovjetunionen, USA och Sverige – det kapitlet skrev Magnus Nilsson.
Texten åtföljs av många lästips.

När det gäller klasstillhörighet kan det finnas skillnad i hur man kategoriseras av andra och hur man uppfattar sig själv.
Vi måste förstås fråga Magnus Nilsson om han identifierar sig själv utifrån ett klassperspektiv. Men det gör han inte.
– Mina föräldrar är vad man brukar kalla klassresenärer. Min far blev civilekonom, mamma socionom. Men farfar var sotare, morfar var på SJ, farmor arbetade i fabrik.
– Själv är jag andra generationens akademiker. Jag är professor – på 1800-talet skulle det ha placerat mig i absoluta överklassen. Så är det tyvärr inte nu …

Magnus Nilsson skrev sin doktorsavhandling om en av de stora svenska arbetarförfattarna, Ivar Lo Johansson.
– Jag läste de där böckerna väldigt tidigt. Det var min farfar som tipsade om dem – han hade en massa böcker som han hade köpt genom arbetarrörelsen.
Magnus Nilsson berättar att det var ett studiebesök – han gick då i gymnasiet – på universitetet i Lund som fick honom att börja läsa litteraturvetenskap – helt enkelt för att då skulle han ju få läsa en massa bra böcker.

Efter några år sökte han till en forskarutbildning, och blev antagen.
Lite aningslös var han:
– Jag visste inte att man förväntades skriva avhandlingar.
Det vill säga: en egen bok.

– Jag måste ju välja något jag tyckte om, någon man kan stå ut med att arbeta med i många år.
Det blev alltså Ivar Lo.
– Jag skrev om hans statarromaner, om hur han skildrar framväxandet av det moderna Sverige.
– Jag har nog läst Godnatt jord fler gånger än någon annan. Jag skulle kunna läsa den en gång till – jag tröttnar aldrig.
När vi frågar om andra favoriter nämner Magnus Nilsson Friedrich Dürrenmatt och Charles Dickens.
– Av Dickens har jag gått igenom alltihop, så jag får börja om.

– Och så har vi många duktiga i samtiden. Emil Boss, en poet som skriver om när han jobbade på Systembolaget. Eller David Väyrynen. Cecilia Persson från Lund har skrivit flera jättebra böcker.
– Och jag är väldigt intresserad av tecknade serier – det är ju aktuellt i Malmö. Ta Mats Källblads Hundra år i samma klass – den är självbiografisk, men handlar även om hans mormor.
Magnus Nilsson bodde bara något år i Lund innan han flyttade till Malmö i mitten på 90-talet. Han har sitt arbete på Malmö universitet.

Han må ha haft bråttom att lämna Trelleborg så fort han bara kunde, men det finns något som lockar till regelbundna besök där: Trelleborgs FF.
– Jag var med och grundade supporterklubben på 90-talet och har suttit i styrelsen.
Han är förstås mycket glad över att klubben är tillbaka i allsvenskan – biljett till hemmapremiären på Vångavallen mot IFK Göteborg den 1 april har han redan. Han brukar följa med på en del bortamatcher också.

Han har aldrig funderat på att använda sin fritid till att skriva en bok.
– Nej. Det här med att vara litteraturvetare innebär ju att man ständigt läser det bästa som skrivits – man inser ju hur långt man själv har dit.
Nej, Magnus Nilsson trivs med att ha mer kvar att läsa. Arbetet med boken om arbetarlitteratur i världen har fått honom att inse att han inte kunde så mycket om genren som han trodde.

Nu vill han veta ännu mer, så han och John Lennon har planer på en fortsättning, som ska handla om arbetarlitteratur i ytterligare några länder.

Namn: Magnus Nilsson
Ålder: 42 år
Yrke: Professor i litteraturvetenskap på Malmö högskola.
Familj: Fru
Bor: Malmö
Intressen: Läsning, Trelleborgs FF
Aktuell: Har just kommit ut med en bok om arbetarlitteratur i olika länder, som han sammanställt tillsammans med en amerikansk kollega. Se artikel i Skånska Dagbladet den 29 januari.
Magnus Nilssons hemsida: http://litteraturochklass.blogspot.se/

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du veckohandla?

Loading ... Loading ...

Webbkryss