Fettklumpen i London tog nio veckor att få bort och vägde 130 ton. Fettklumpar finns även i VA SYD:s avloppsledningar men inte alls lika stora. Fett i avloppen är ett problem som ökar och VA SYD rekommenderar hushållen att torka ur stekpannan eller använda en fett-tratt. FOTO: tt

Fettklumpar även i Malmö

MALMÖ Inte så stora som i London men fettpropparna finns även i avloppsledningarna i Malmö. Fett i avloppen blir ett allt större problem och VA SYD rekommenderar hushållen att torka ur stekpannan eller använda en fett-tratt när pannan ska sköljas ur.

Den omtalade fettklumpen i London vägde 130 ton. Det tog nio veckor att lösa upp blandningen av olja och fett men även kondomer och blöjor fanns i den gigantiska proppen.
I Stockholm upptäcktes för flera år sedan en fettklump som vägde ett par ton.
Matolja, soltorkade tomater eller lagen som fetaosten ligger i.
Alla har vi väl upplevt känslan när det inte rinner som det ska efter en diskning eller när en glasburk ska sköljas ur.
Stopp i avloppet måste åtgärdas men helst ska de inte uppstå alls.

Det finns två sätt att avlägsna ansamlingarna av fett i rören. I ledningar som har en diameter som är mindre än 315 millimeter används en rotskärare som drivs med vatten. Utrustningen finns i en spolbil.
– Fettet tas bort med hjälp av roterande kedjor som slår sönder fettet bit för bit, berättar Kajsa Sjöberg som är kommunikatör på VA SYD.
När ledningen är större används en hydraulisk rotskärare som ger mer kraft och energi än vattenpumpar.

– Fett som fastnat i en ledning kan bli lika hårt som betong. Vi har ingen möjlighet att mäta hur stora bitar det rör sig om eftersom fettet skärs bort bit för bit. Men en fettklump kan vara flera meter lång, fortsätter Kajsa Sjöberg.
– Det är ett ökande problem. Vi försöker att informera så mycket som möjligt. Alla kan hjälpa till genom att inte hälla ut fett och annat som kan orsaka stopp i avloppen. Det underlättar, både för oss och för alla som drabbas. Fett drar också till sig råttor.

VA SYD filmar avloppet med inspektionskameror och kan på så sätt lokalisera stoppet.
Oftast sker spolningen via en nedstigningsbrunn och man behöver inte gräva i gatan.
Den som kontaktar VA SYD och bor i Burlöv, Eslöv, Lund eller Malmö kan få en fett-tratt hemskickad. Den skruvas på en plastflaska eller liknande.

När flaskan fyllts med fett från stekpannor, fritöser och vad det nu kan vara skruvas tratten av. Flaskan försluts och kan sedan slängas i de vanliga soporna eller lämnas till en återvinningscentral.

Anledningen till att fett orsakar stora problem i både det egna avloppet och nätet som tillhör VA SYD är att det ofta är varmt när det spolas ner i rören.
I avloppet sjunker temperaturen, fettet fastnar lätt på insidan av ledningarna och stelnar till cementliknande proppar.

Större mängder fett som tar sig hela vägen till avloppsreningsverket riskerar också att skapa obalans i reningsprocessen.
VA SYD rekommenderar att man torkar av stekpannorna med hushållspapper innan de diskas.

En mindre mängd fett kan hällas i en förpackning som kan tillslutas och sedan slängas bland restavfallet.
Större mängder fett kan lämnas på återvinningscentralen, max 5 kilo per tillfälle.
Här är det också viktigt att förpackningen stängs ordentligt så att fettet inte rinner ut.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev