Anne Rosberg och Per Abrahamsson från Kvinnor (och män) för fred tycker det är kul att ställa ut på hemmaplan. De tror och hoppas på att kärnvapen på sikt både kommer förbjudas och försvinna. foto: Tobias Lagerholm
Flera av underhållarens och fredskämpen Tage Danielsson tv-sända tal finns att beskåda på utställningen.

De gör en utställning med hopp om fred

höör När organisationen ICAN belönades med Nobels fredspris förra året var det nog en del som höjde på ögonbrynen. Nu vill Höörsborna Anne Rosberg och Per Abrahamsson ge mer uppmärksamhet åt ICAN och kampen för att förbjuda kärnvapen.

– Jag har levt hela mitt liv i hotet om kärnvapen. Ta Kubakrisen, den var fruktansvärd. Jag trodde att välden skulle falla samman, säger Anne Rosberg när vi träffas på biblioteket.

Hon är genom sitt medlemskap i Kvinnor för fred med i Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet som i sin tur är en av 468 organisationer som utgör ICAN.
Förkortningen står för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons och jobbar för att avskaffa kärnvapen. Organisationen grundades 2007 i Melbourne och har sitt huvudkontor i Geneve.
– Det jag känner är att det inte varit så hotfullt som det är nu med USA, Ryssland och Kina. Dessa länder har försökt vidareutveckla kärnvapen och gjort dem ännu farligare, säger Anne Rosberg.
Många trodde att kärnenergiavtalet mellan USA och Iran skulle belönas med fredspriset. Men istället blev det ICAN.

Anne Rosberg och Per Abrahamsson jublade och skrek av glädje när beskedet kom. Sedan turade de mellan Helsingborg och Helsingör.
– Det var jubel. Nu vänder det tänkte vi, berättar Per Abrahamsson.
En del har menat kärnvapen var bidragande till att upprätthålla terrorbalans mellan stormakterna under exempelvis kalla kriget. Utställarna köper inte resonemanget.
– Jag skulle vilja vända på det. Finns det inga kärnvapen så behövs det ingen terrorbalans, säger Per Abrahamsson.
– Vi vet också att kärnvapen kan orsaka världskatastrofer. Titta på Hiroshima och Nagasaki, säger Anne Rosberg.

För närvarande arbetar ICAN med att få så många länder som möjligt att skriva på FN:s konvention om att förbjuda kärnvapen. 122 länder har skrivit på konventionen om ett förbud. Att lyckas avskaffa de uppskattningsvis 15 000 kärnvapen som redan finns är dock en svårare fråga som kommer ta tid.
Anne Rosberg och Per Abrahamsson är inte rädda för att arbeta långsiktigt.
– Se på klusterbomber och landminor. Efter en lång kamp har fredsrörelsen fått igenom förbud. Det kan gå med kärnvapen också.
– När Reagan och Gorbatjov träffades i Reykjavik på 1980-talet fanns långt gångna planer på nedrustning. Det kan vända snabbt, säger Anne Rosberg.

Vad vill ni med utställningen?
– Vi försöker få folk att sätta sig in i de här frågorna. Vi har tidigare varit i Malmö med samma utställning.
ICAN-utställningen på biblioteket håller öppet till den 10 mars.

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev