Branden började i en sidobyggnad, och spred sig till bostadshuset och fick ett mycket snabbt förlopp. Huset totalförstördes i branden. Foto. Jonas Karlsson
Det blåste friska vindar vilket gjorde släckningsarbetet extra besvärligt.

Villa brann ner till grunden

HÖRBY En villa i Fridhem, söder om Hörby, totalförstördes i en kraftig brand på måndagseftermiddagen.
Branden började i en sidobyggnad och spred sig till boningshuset, där den snabbt fick fäste.

Det eldhärjade huset ligger söder om Hörby, i närheten av Lyby mosse. Ägaren hade varit och handlat. När han kom tillbaka såg han att det kom rök från sidobyggnaden och vedförrådet, och att det av okänd anledning hade börjat brinna därinne.

Räddningstjänsten larmades till platsen, och inledningsvis såg det ut som att boningshuset skulle gå att rädda. Det berättar Leif Svensson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Hörby och Höör.
– När vi kom fram stod sidobyggnaden i ljusan låga. Den är ihopbyggd med huset, men vi trodde ändå att vi skulle kunna rädda boningshuset, men branden spred sig in i huset och upp på vinden via bjälklaget, säger Leif Svensson.
Räddningstjänsten satte in rökdykare för att försöka begränsa brandspridningen.

– Men vi fick kalla tillbaka dem igen eftersom riskerna var för stora. Istället fick vi koncentrera oss på utvändig släckning.
Ett 20-tal brandmän från räddningstjänsten i Hörby och Höör samt deltidsbrandkåren i Askeröd bekämpade branden. Den friska vinden försvårade släckningsarbetet.
– Vi var chanslösa till slut. Det är ett gammalt hus som är tillbyggt och det har många vrår och utrymmen som branden kunde sprida sig genom.
– Det gick inte att rädda huset tyvärr. Det är en totalskada. Hela ovanvåningen är nedbrunnen, och vi kan inte göra annat än att låta byggnaden brinna ner och sen får vi ha ett par man vara kvar här ute för efterbevakning, säger Leif Svensson.

Ingen person kom till skada i branden.
Vad som orsakade eldsvådan var inte känt på måndagseftermiddagen.
– Det får den tekniska undersökningen visa, och det kan påbörjas tidigast på tisdag morgon. Det ska ha funnits ett kylskåp i förrådet, men vi vet i nuläget inte vad det var som antände sidobyggnaden, säger Leif Svensson.

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev