Malin Buskas som polisen Sara och Alexander Karim som hennes bror advokaten Frank i nya tv-serien Advokaten som har premiär i kväll. Pressbild

Efter Bron kommer Advokaten

Alexander Karim är född och uppvuxen i Helsingborg. Malin Buskas gick Teaterhögskolan i Malmö. I TV 3:s serie Advokaten spelar de bror och syster och under filminspelningen fick de återvända till Skåne – och till Köpenhamn.
– Det var fint att vara tillbaka och sedan är det så roligt att man mixar skådespelare från Skandinavien med varandra, säger Malin Buskas.

BRONS EFTERTRÄDARE?
Två serier – Advokaten och Gråzon – med handling som precis som i Bron utspelas i både Sverige och Danmark har premiär nu i slutet av februari.
Advokaten
Premiär: 26/2 på TV3, fem avsnitt
Handling: I barndomen ser Frank och hans syster Sara föräldrarna dö i ett sprängattentat. När de får veta att mördaren är en av ledarna inom Köpenhamns undre värld blir de besatta av hämnd.
Sara är polis i Malmö och Frank advokat i Köpenhamn.
Idé: Hans Rosenfeld, Michael Hjort, Jens Lapidus
Manus: Charlotte Lesche, Karin Gidfors
Skådespelare: Alexander Karim, Malin Buskas, Thomas Bo Larsen, Nicolaj Kopernikus, Liv Mjönes
Gråzon
Premiär: 22/2 på C More, ska även visas i TV4, tio avsnitt
Handling:
En skarpladdad missil hittas i en lastbil i Göteborgs hamn och en kvinna blir tagen som gisslan i sitt hem i Köpenhamn. Händelserna visar sig vara sammankopplade och delar av ett planerat terrordåd med Skandinavien som mål.
Manus: Oskar Söderlund, Morten Dragsted
I rollerna: Tova Magnusson, Birgitte Hjort Sörensen, Ardalan Esmaili, Karin Franz Körlof och Johan Rabeaus.
Om att jobba ihop:
Malin Buskas om att jobba med Alexander Karim: ”Det var verkligen fint att jobba ihop, det fungerade fantastiskt bra och vi har haft en jättefin resa tillsammans med det här.”
Alexander Karim om att jobba med Malin Buskas: ”Det var superkul att spela med Malin, hon är extremt trevlig och vi hade skitkul under inspelningarna, vi skrattade oss fördärvade, säger Alexander Karim. Hon är oförskämt bra skådespelare och kan vara så bra att man glömmer sina repliker och bara blir åskådare.”

Advokaten har premiär i dag, måndag 26 februari, och utspelas precis som Bron på bägge sidorna om Öresundsbron. Idén kommer också från Brons upphovsman Hans Rosenfeldt tillsammans med författarna Michael Hjort och Jens Lapidus.
Malin Buskas spelar polisen Sara som arbetar i Malmö och Alexander Karim advokaten Frank som arbetar i Köpenhamn. Frank och Sara är syskon med en skakig relation som går tillbaka till barndomen och tragedin när deras föräldrar dog efter ett bilbombsattentat. Syskonen hamnade i olika fosterhem och har hanterat sitt trauma på olika sätt.
Sara sköter visserligen sitt jobb men hon missbrukar heroin och är ständigt på jakt efter nya ledtrådar till mordet på föräldrarna. Alexander försöker att tänka så lite som möjligt på det som hände och får ut sina aggressioner i boxningsringen.

Malin Buskas är född i Umeå men gick Malmö teaterhögskola 2004–2007. Efter det har hon arbetat med både teater och film och utsågs till Rising Star på Stockholms filmfestival 2011. Den senaste filmen hon medverkade i var Mika Kaurismäkis The Girl King. Rollen som Sara är premiär i tv-seriesammanhang.
– Det är jättekul att få bära en karaktär så länge som man gör i en tv-serie, att få berätta en historia och följa något så länge, säger hon entusiastiskt.

Alexander Karim är född och uppvuxen i Helsingborg och regissör, manusförfattare och skådespelare. Han har spelat teater på Fredriksdal, medverkat i flera filmer och på tv i bland annat Lasermannen, julkalendern Vid vintergatans slut, Johan Falk-filmerna och Äkta människor. Och så är han med i den amerikanska tv-serien Tyrant. Att han fick rollen som advokaten Frank beskriver han som ett fantastiskt sammanträffande.
– I Tyrant är jag gerillaledare och alla scener är öken, jord, damm och gevär och springa i gyttja. När inspelningen var klar satt jag i en intervju och fick frågan vad jag ville göra nu. Jag svarade att det skulle vara supercoolt att göra något med kostymer, fina bonade golv och maktens korridorer. En advokat kanske, gärna i en thriller. När jag kom hem ringde telefonen och någon sa ”tjena jag har en serie om en advokat” och förklarade vad det var. Det var helt galet för de hade inte hört min intervju. Jag provfilmade och det är sällan jag velat ha ett gig så mycket som detta.

Varför?
– Allt stämde, jag älskade upplägget, älskade tematiken kring hämnd och jag älskar upphovsmännen.

Inför rollen som Frank gjorde Alexander Karim gedigen research och spenderade i princip varje dag under de tre månaderna mellan att han fick rollen och att inspelningen startade i tingsrätten i Stockholm.
– Jag såg hundratals timmar rättegång. Det var allt från snatteri till mord och jag försökte verkligen dränka mig i rättegångsprotokoll och praxis. Sedan gjorde jag också research om traumaoffer.
Alexander Karim fick också tips och hjälp från Jens Lapidus under inspelningen
– Han är otroligt rolig och pratar man många järn i elden, den här killen rör sig i ljusets hastighet. Efter att jag träffat honom första gången satt jag i ett möte där man tyckte att jag som Frank borde vara renrakad. Men då sa jag–nej, jag vill se ut som Jens Lapidus. Han har skägg och det är gråsprängt precis som mitt. Jag vill verkligen göra Frank till en Jens–även om Jens är charmigare, gladare och snällare. Även Malin Buskas gjorde mycket research inför rollen som Sara. Det handlade mycket om att läsa på kring missbruksproblematik.
– Sedan har jag också träffat folk där det har gått riktigt illa på grund av droger, berättar hon. Men jag träffade också en egen företagare och som var framgångsrik utåt sett men som har ett hemligt missbruk. Det är så vanligt att porträttera missbrukare som uteliggare eller som någon som är hög på kokain på en klubb men jag ville göra en människa.
– Jag var också med några poliser under en period och sköt och hade vapenträning och fick höra lite av deras tugg, fortsätter hon. Det här var nytt för mig att få autentiskt. Och jag känner verkligen med Sara. Hon och Frank har sina trauman och det som är så fint med serien är att det är action men också syskonkärlek. Sara och Frank kan inte riktigt förmå sig att komma nära varandra fast det är det enda de vill.

I kväll är det premiär för Advokaten i TV3 och på Via Play och Malin Buskas, som också är aktuell med en mindre roll i tv-serien Jägarna till hösten, är redan i gång med en ny tv-serieinspelning. I England.
– Den heter A Discovery of Witches och baseras på en trilogi av Deborah Harness, berättar hon. Det är häxor, vampyrer och demoner i nutid. Sedan är det annat på gång men det är fortfarande förhandlingar.
Alexander Karim är också hemlighetsfull kring kommande skådespelarplaner, men en sak får han berätta.
– Jag har skrivit en bok som Norstedts ger ut i januari 2019, avslöjar han.

BRONS EFTERTRÄDARE?
Två serier – Advokaten och Gråzon – med handling som precis som i Bron utspelas i både Sverige och Danmark har premiär nu i slutet av februari.
Advokaten
Premiär: 26/2 på TV3, fem avsnitt
Handling: I barndomen ser Frank och hans syster Sara föräldrarna dö i ett sprängattentat. När de får veta att mördaren är en av ledarna inom Köpenhamns undre värld blir de besatta av hämnd.
Sara är polis i Malmö och Frank advokat i Köpenhamn.
Idé: Hans Rosenfeld, Michael Hjort, Jens Lapidus
Manus: Charlotte Lesche, Karin Gidfors
Skådespelare: Alexander Karim, Malin Buskas, Thomas Bo Larsen, Nicolaj Kopernikus, Liv Mjönes
Gråzon
Premiär: 22/2 på C More, ska även visas i TV4, tio avsnitt
Handling:
En skarpladdad missil hittas i en lastbil i Göteborgs hamn och en kvinna blir tagen som gisslan i sitt hem i Köpenhamn. Händelserna visar sig vara sammankopplade och delar av ett planerat terrordåd med Skandinavien som mål.
Manus: Oskar Söderlund, Morten Dragsted
I rollerna: Tova Magnusson, Birgitte Hjort Sörensen, Ardalan Esmaili, Karin Franz Körlof och Johan Rabeaus.
Om att jobba ihop:
Malin Buskas om att jobba med Alexander Karim: ”Det var verkligen fint att jobba ihop, det fungerade fantastiskt bra och vi har haft en jättefin resa tillsammans med det här.”
Alexander Karim om att jobba med Malin Buskas: ”Det var superkul att spela med Malin, hon är extremt trevlig och vi hade skitkul under inspelningarna, vi skrattade oss fördärvade, säger Alexander Karim. Hon är oförskämt bra skådespelare och kan vara så bra att man glömmer sina repliker och bara blir åskådare.”