Den årliga bokrean startar tisdag 27 februari. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

21 tips för årets bokrea

På tisdag, 27 februari, går startskottet för årets bokrea. Kulturredaktionens medarbetare har fördjupat sig i kataloger och nätet och hitta många fynd – från dikter om samtiden och världen till Elisabeth Åsbrinks historiska 1947 och Niklas Orrenius reportage om Lars Vilks. För att bara nämna några.

Clemens Altgård:

1. Gotiska berättelser av Karen Blixen:
En dansk klassiker som håller än idag. Blixen använde stoff från sitt eget liv men flyttade handlingen till en mer romantisk tid. De mästerligt utförda berättelserna utspelar sig således i en brytningstid mellan feodalism och demokrati. En stilistisk uppvisning och därtill underhållande läsning.

2. Jag kommer ihåg av Peter Englund:
Författaren, historikern och akademiledamoten Peter Englunds bok Jag kommer ihåg (Natur & Kultur) består av korta minnesfragment som numrerats och tillsammans bildar en katalog med åtföljande register. Varje fragment inleds med orden ”Jag kommer ihåg …” Roligare läsupplevelse än du kanske tror!

3. Skotten i Köpenhamn av Niklas Orrenius:
Boken är ett långt och mångfasetterat reportage i storformat där huvudmotiven utgörs av den skånske konstnären Lars Vilks, yttrandefriheten, den islamistiska terrorn och högerextremismens tillväxt under senare år. Fortfarande högaktuell!

Matilda Arborelius:

1. Tionde december av George Saunders:
Man booker-vinnaren George Saunders novellsamling Tionde december från 2015 glömmer man inte i första taget. Saunders blandar science fiction med absurd samtidsrealism och väcker frågor kring etik och moral, allt med humoristisk underton.

2. Om du vill av Helle Helle:
En kortroman som nominerades till Nordiska rådets pris 2015. Handlar om Roar som under sin första joggningstur springer vilse i skogen. Han möter en kvinna på stigen men hon är lika vilsen hon och när batterierna på telefonerna dör måste de tillbringa en natt i skogen ihop. Där börjar de så smått att dela med sig av sina livsöden.

3. Samtal med vänner av Sally Rooney:
Den irländska författarens debutroman är en ovanligt smart berättelse om de ganska vanliga ämnena vänskap, kärlek, sex, politik och klass. Allt sett genom den unga och skarpa Frances ögon.

Eva Emmelin:

1. Min brorsa är en superhjälte av David Solomons:
Spänning och humor för bokslukaråldern, eller som högläsning för yngre superhjältefantaster. (9-12 år)

2. Just nu har vi varandra av Sara Bergmark Elfgren:
Eftertänksam och kärleksfull bilderbok om tid – hur den känns och hur vi tar vara på den. (3-6 år)

3. En kompis till Leo av Lin Hallberg:
Lättläst om husdjur och magi. Perfekt för nybörjarläsaren och djurälskaren. (6-9 år)

Martina Jarminder:

1: En gud i spillror av Kate Atkinson:
Uppföljaren till underbara, ömsint svarta Liv efter liv är inte samma hjärtklappningsframkallande bladvändare som den första delen, delvis för att ingen kan skriva lätt desillusionerade kvinnor som Atkinson. Men historien om Ursulas bror är ändå Atkinson är hon är som bäst: det vill säga nästan alltid.

2: Miss Jean Brodies bästa år av Muriel Spark:
För mindre än vad en kopp kaffe kostar får man en av nittonhundratalets viktigaste romaner. Är det svårt att tänka sig att skratta, gråta, trivas och drabbas av ett isande obehag av samma korta text, ofta samtidigt? Läs Miss Jean Brodies bästa år för att se hur det går till. Är du en ”Brodieflicka”? Svaret kommer att lära dig något om dig själv.

3: The Lady in the Van av Alan Bennett:
En oförskämd, aggressiv, illaluktande hemlös kvinna kör in sin skåpbil på pjäsförfattaren Alan Bennetts uppfart och blir kvar i 15 år. Den sanna historien om fröken Shepherd och varför hon vägrar passa in är mer fascinerande än all fiction i världen.

Sophie Lossing:

1. Flickan med sju namn av Hyonseo Lee:
I OS i Sydkorea hejar vackra, nordkoreanska kvinnor i total synkronicitet på läktarna. Otäckt och obehagligt när man vet att varje steg är vaktat. En som lyckades fly från Nordkorea och som kan berätta om landet inifrån är Hyeonseo Lee i sin, Flickan med sju namn. Viktigt och intressant.

2. Mandelmanns köksbok av Gustav och Marie Mandelmann:
Vem har inte blivit handlöst förälskad i Mandelmanns och deras liv på landet? Jag är i alla fall en av de skyldiga och i Mandelmanns köksbok kan man ytterligare grotta ner sig i mandelmanneri.

3. Ditt liv och mitt av Maj-Gull Axelsson:
Det skrivs mycket om mentalsjukhus just nu. Kanske har det blivit dags att göra upp med en av de solkigaste delarna av Sveriges förflutna. Det ger sig Maj-Gull Axelsson på med den äran, i sin gripande och omskakande roman Ditt liv och mitt.

Evelina Stenbeck:

1. Ut i det o-lösa av Signe Gjessing:
Stjärnan som lyser mest säreget i dansk poesis nya generation av poeter. Ut i det o-lösa är Gjessings andra diktsamling och hennes genombrott i Sverige.

2. Diktaren på dårhuset av Christina Svensson:
En initierad och rik studie av den numera något undanskymda poeten Esaias Tegnérs sjukdom – och hur den påverkade hans diktning.

3. Om detta sjunger vi inte ensamma, red. Anna Jörgensdotter & Charlotte Qvandt: En poesiantologi av poeter som tillsammans vill berätta att en annan värld är möjlig och som manar till motstånd mot den vi lever i. Dikter av bland andra Athena Farrokhzad, Johannes Anyuru, Jila Mossaed, Kristian Lundberg och Åsa Maria Kraft

Gunilla Wedding:

1. Smileys 60-tal och Smileys 70-tal av John Le Carré:
Sju av John le Carrés totalt nio böcker om George Smiley samlade i två snygga volymer. Spionromanhistoria som är måsteläsning för alla med minsta intresse för genren och kalla kriget. 2. 1947 av Elisabeth Åsbrink:
Historia på ett annorlunda, gripande, engagerande och poetiskt sätt får den som köper Elisbeth Åsbrinks 1947. I korta, fragmentariska stycken följer hon mörka och ljusa händelsetrådar och människor under det omvälvande året 1947.

3. Kunskapens frukt av Liv Strömquist:
Folkbildande i ordets bästa och viktigaste betydelse är Liv Strömquists faktaspäckade och underhållande bok om mens och om det kvinnliga könsorganet. Skratta, bli förbannad, lär och låna ut till andra.