Lugitalangen Karl Wallinius gjorde en stark match mot franska Saint Rahael i EHF-cupen. Foto: Claes Hall
Hampus Jildenbäck i Lugitröjan. Foto: Claes Hall

Hedersam förlust mot franskt topplag

LUND Lugi svarade för ännu en toppmatch i EHF-cupen utan att nå anda fram till poäng. Mot franska Saint Raphael fanns chansen till åtminstone oavgjort ända in i slutminuten – men till slut blev det förlust, 28-30.

I sista matchminuten reducerade Lugi till 28-29 och pressade över hela banan för att stressa gästerna till ett avgörande misstag. Men så hittade fransmännen igenom och fastställde slutresultatet i stället.
Men överraskade var de över att ha stött på så pass tufft motstånd. Och matchens lirare i Lugi, Lucas Pellas, som gjorde hela åtta mål, var inte helt nöjd:
– Precis som i de andra matcherna i EHF-cupen så känns det som om vi kunnat vinna eller ta poäng, med lite bättre utdelning. Jag kunde själv ha satt dit några till, sa en lite överdrivet självkritisk Pellas.

– Men det är klart att det känns bra att mitt spel fungerar på den här nivån. Det är förstås extra inspirerande att möta sånt här motstånd. Lärorikt också, även om det inte är det man i första hand tänker på just nu när vi förlorat.
I början av matchen var det dock få som trodde att det ens skulle bli någon spänning. Det franska laget, med flera landslagsmeriterade spelare och en Europamästare (spanjoren Sarmiento) ledde med 6-0 efter åtta minuter och Lugi gjorde sitt första mål, 1-6, efter tio minuters spel.
Men hemmalaget, som för dagen saknade Anders Hallberg men överraskade spanjorerna med Karl Wallinius som gjorde en stark match, reste sig och kom tillbaka,. 10-11 i halvtid blev 13-13 fem minuter in på den andra halvleken.

Gästerna gjorde dock ett litet ryck igen, 16-20 efter 13 minuter, men Lugi hängde alltså med in i det sista.
– Jag är sjukt stolt över spelarna att de aldrig gav upp, utan trodde på det hela vägen när respekten väl släppte, sa Lugitränaren Tomas Axnér.
– Men för att vinna hade vi behövt vara lite klokare, ha lite mer tålamod och inte slarva när vi har chansen. Man märker att det saknas lite rutin. Men vi lär oss hela tiden. Det är så skickliga spelare vi möter, några riktiga världsspelare som det är svårt att få stopp på.
Många var bra i Lugi. Framåt glänste, förutom Lucas Pellas, Hampus Jildenbäck, Alfred Jönsson och nämnde Karl Wallinius.
Defensiven satte en del myror i huvudet på motståndarna och Josip Cavar var stabil i mål.

Sport i dag

Sportresultat