Foto: AP/TT

Det blev ett silver för lag Edin

Först slog de ut den ena favoritnationen - Kanada - och sedan, i finalen, det andra - Sverige.
Det blev OS-guld för John Schuster och de andra amerikanska curlingherrarna.

Det var i den åttonde omgången allt avgjordes. Den svenska skippern Niklas Edin missade en guard och USA kunde plocka hem fem poäng till ställningen 10-5. Och ett fempoängsunderläge med två omgångar kvar klarade Sverige naturligtvis inte att vända.

Det blev en svensk tvåpoängare i den nionde men i slutet av den tionde, med för få stenar kvar i spel för att Sverige skulle kunna plocka de poäng som behövdes gjorde Niklas Edin till publikens jubel en konstsnurr på isen när han drog iväg en sista sten och gav matchen förlorad.

– Jag försökte väl få bort den värsta känslan som vi alla hade just då och kanske göra det lite, lite lättare att gå till mixade zonen och prispallen, sa Niklas Edin till Aftonbladet.
– Det var ju kört, naturligtvis. Vi sa att vi spelar tills vi matematiskt inte kan vinna längre i stället för att tacka för matchen när de tog femman. När de satte sina slag i sista omgången och vi inte hade chansen att vinna ville vi avsluta på ett litet fint sätt.

Det blir alltså olympiskt silver för lag Edin i deras första olympiska final.
– Det är tungt att vi inte får till det, sa Niklas Edin till Kanal 5. Vi kom inte riktigt upp i toppnivå och det känns otroligt tungt att det blir just i den här matchen.

Schweiz vann bronsmatchen mot Kanada, vilket innebär att curlingvärldens verkliga stormakt helt blir utan curlingmedalj i detta spel. De kanadensiska damerna blev ju utslagna i onsdags morse av Storbritannien.

Sport i dag

Sportresultat