asdf

Träning bakom Mårtenssons dubbla segrar

Att tävla med sina djur på Mila handlar inte om att vinna. Utan om att visa upp sina djur och träffa kunder. Det säger Per Mårtensson från Simontorp Säteri utanför Blentarp med 30 års erfarenhet av att visa upp sin charolaisboskap.

Förra året blev det jackpot för familjen Mårtensson på Mila. När det på finaldagen blev dags att utse Best in Show, utställningens vackraste köttrasdjur, vann deras ettåriga charolaiskviga Lady Monte bland hondjuren.

Och lite senare när det var dags för tjurarna vann de igen med sin tvååriga charolaistjur Lee av Simontorp.
– Tävlingsmomentet är spännande och det är roligt när man vinner. Men det är inte tävlingen som är det viktiga. Vi lever på våra avelsdjur och vill så klart visa upp dem för eventuella kunder, säger Per Mårtensson.
Han har varit med på Mila och tävlat sedan 1987 och ska tävla även i år.
– Vi ska ha med två ettårskvigor och en ung charolaistjur. Vi håller oss till det.
Han tycker att mässan ligger bra i tiden eftersom våren är huvudsäsongen då det gäller försäljning av ungtjurar. Under mässan kan han hinna träffa 15 till 20 aveldjurskunder.

Vad krävs för att vinna?
– Kort sagt handlar det ju om att ha det bästa djuret. Men det handlar inte bara om att det ska var ett djur som tilltalar ögat, utan det ska även ha egenskaper som produktionskapacitet och hållbarhet.

Hur mycket tid lägger ni ner inför tävlingen?
– Det är individuellt, men vi tränar runt tio timmar. Djuren ska gå fint. De går i vanliga fall i öppen lösdrift och är inte vana vid att ha grimma på sig. Det är ju inte som att koppla en hund, djuren väger ju 500, kanske rent av 600, kilo. Vill de rymma så går det inte att hålla emot dem, så de gäller att de aldrig lär sig att de kan sticka iväg, säger Per Mårtensson och fortsätter:
– Och så ska de bli vana vid ljud och människor. Det kommer fram folk och vill klappa på dem. Man märker att vissa av dem verkligen gillar det. De gillar att bli borstade och ryktade. De blir lite socialiserade. När man kommer tillbaka till gården och de inte får lika mycket uppmärksamhet så kommer de och gnider huvudet mot en och vill bli ompysslade.

Vad betyder det att få en sån här utmärkelse?
– Det ger god publicitet och det är aldrig fel. Ibland när saker går en lite emot så kan man tänka på det och stärkas mentalt.

Hur många djur har ni på Simontorp Säteri?
– Vi har 300 charolaisdjur och ungefär 110 kalvningar per år, säger Per Mårtensson.
Exempelvis har förra årets vinnare, den crèmefärgade skönheten Lady Monte på bilden här intill, själv just blivit mamma.
– Hon kalvade för första gången igår förmiddags! berättar Per Mårtensson nöjt.

 

Läs På landet

Webb-tv