Kasim ”Critz” Hassan till höger tillsammans med producenten och fritidsledaren Arben Kalaja. Kasim är tillbaka i Höör efter att ha tillbringat nästan tio år i ett tufft område i London. – Det har hänt att jag stått framför kniven. Då är valet enkelt. Jag har gett min mobiltelefon istället för att bli knivskuren, säger han. Foto: Tobias Lagerholm
Arben Kalaja skojar med Kasim Hassan inför fotograferingen vid Älvkullen. Deras låtar finns redan nu att höra på musiktjänsten Soundcloud.

Tog sig in den hårda vägen

höör När Kasim Hassan flyttade från Höör till London som tioåring var det en flytt som skulle förändra hans liv. Nio år senare satsar 19-åringen på en musikkarriär tack vare talang, målmedvetenhet och hjälp från fritidsledaren Arben Kalaja på Älvkullen.

När Kasim Hassan bara var två veckor gammal flydde hans familj från Irak och hamnade i Höör. Hans pappa var en del av den irakiska armén men skadade ryggen allvarligt. Han deserterade vilket inte är tillåtet i Irak.
– Man får inte lämna armén vilket gav honom valet att fly, säger Kasim Hassan när vi träffas på Älvkullen.
Kasim, hans mamma och hans två äldre bröder följde med till Sverige.
– Jag trivdes i Höör. Det gick bra här och jag fick många vänner.

Men för knappt tio år sedan tog livet en dramatisk vändning. Familjens hus i Sätofta brann ner och Kasims pappa tog beslutet att flytta till London.
Familjen hamnade i förorten Cricklewood i nordvästra London. En tillvaro som väsentligt skilde sig från den i Höör.
– Det var svårt för mig när vi kom dit. Mycket saker att tänka på och det är många som inte gillar en när man är ny.
– Skolan var inte heller lätt eftersom engelsmännen börjar skolan två år tidigare än oss. Jag fick hoppa direkt från femman i Sverige till sjunde klass i London.
– Det blev mycket bråk i min tillvaro, berättar han.

Kasim Hassan höll inte själv på med kriminalitet med fick ändå uppleva hemska saker.
– Man har vänner som har vänner som håller på med saker. Och så blir man inblandad automatiskt. Det är inte ens val.
Kasim Hassan blev vittne när en av hans vänner knivhöggs till döds på öppen gata. För att bearbeta hemskheterna som han upplevde skrev han rim eller poems som han själv kallar det.
Redan i Höör hade han upptäckt sin talang.
– En lärare i Höör gillade mina rim och lät mig läsa dem inför hela klassen. Sedan utvecklade jag det i London. En lärare där ville att jag skulle skriva rim till en föreställning hon skulle göra inför eleverna. Så jag blev hennes spökskrivare.

I den vevan började han också att testa sina rim genom så kallade rapbattles med sina kompisar. Kasim Hassan märkte att han hade en talang för att freestyla, det vill säga att improviserat rappa verser utan musik.
– Videorna som vi la upp på Youtube fick många visningar. Men när pappa fick reda på att de låg uppe tvingade han mig att ta bort dem. Han tyckte inte om att jag hånade mina kompisar genom rapverser fast att det bara var på skoj, säger Kasim Hassan och skrattar åt minnet.

Häromåret tog så Kasims pappa beslutet att familjen skulle flytta hem till Höör igen.
– Delvis för att förekomma brexit. Men också för att han inte ville att vi skulle hamna i en dålig miljö i London. Budskapet från mina föräldrar har alltid varit tydligt. Vi skulle utbilda oss och jobba hårt. Och det var ett bra val att flytta tillbaka.

Problemet i London för Kasim Hassan var att han saknade pengar till att producera musik eller beats till sina rim. Men i Höör kände han sedan barndomen Arben Kalaja som i dag jobbar som fritidsledare på Älvkullen.
– När jag flyttade tillbaka fanns så mycket att prata om. Om det jag upplevt. Samtidigt jobbade jag jättemycket inom hemtjänsten och på olika vårdhem i Höör. Så träffade jag Arben och fick höra att han spelat in musik.
– Han ville inte producera åt mig Han visste inte att jag hade några texter. Jag ringde honom och besökte honom på Älvkullen. En dag sket jag i det. ”Arben vi ska spela in!”. Och en dag hade han lite tid, säger Kasim Hassan och skrattar.
Arben Kalaja förklarar varför han var svårflirtad.
– Det har varit mycket här med mitt jobb. Men nu har jag lovat Kasim att hjälpa honom. När jag hörde honom rappa kände jag att det fanns något att fortsätta med. Han var skitduktig helt enkelt.

I studion i Älvkullens källare har de tillsammans spelat in ett par tre låtar. Låtarna har fått spridning via Soundcloud.
– Folk här i Höör har kommit fram och sagt att de gillar min musik.
Musiken och rappen har dock nått längre än Höör. En dag mejlade en person från radiokanalen Din Gata som är en del av Sveriges Radio.

Varje torsdag har de ett segment där de låter en lovande artist spela två låtar live i kanalens morgonshow. Den 22 mars är det Kasim Hassans tur. Då kommer han att uppträda under sitt artistnamn Critz.
– Inget vet vem jag är just nu. Men då blir jag också bedömd för min musik, säger Kasim Hassan inför uppträdandet.

Dagens fråga

Tittade du på Nobelfesten?

  • Nej (74%, 547 Röster)
  • Ja (26%, 191 Röster)

Antal röster: 738

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev