Arkivbild

Kastade mjölkvagn på spåren

höör 19-åringen körde ner en uppskattningsvis 50 kilo tung mjölkvagn på järnvägsspåren. Vid en kollision med ett tåg hade metallvagnen kunnat orsakat stora skador på människor och egendom, enligt en expert på järnvägsunderhåll.
Nu döms 19-åringen för försök till sabotage.

Det var den 10 juli förra året vid femtiden på morgonen som 19-åringen och hans 18-årige kamrat befann sig på perrongen vid Höörs station.

19-åringen och 18-åringen var vid tillfället kraftigt berusade av både alkohol och narkotika.
I rätten beskriver båda att de puttade en mjölkvagn mellan sig och till slut knuffade 19-åringen ner vagnen på järnvägsspåren. Han beskriver själv aktionen som en olyckshändelse.
”Det var inte meningen att vagnen skulle rulla ner på spåret. Jag var så berusad att jag inte tänkte på att det kunde ske”, sade mannen i tingsrätten.

Ett vittne som vid tillfället jobbade på stationen beskriver händelsen annorlunda. Han såg 19-åringen avsiktligen och med kraft kasta ut mjölkvagnen på spåren.
Någon minut tidigare hade vittnet tittat ut mot spåren när ett passerande tåg tutade. Då såg han hur 19-åringen och 18-åringen gemensamt lyft upp en 18 kilo tung kon och kastat ut den på spåren. Ett agerande som också beskrivs som medvetet.

Vittnet hade först tänkt gå ner på spåren själv och flytta konen efter att ungdomarna avlägsnat sig. När även mjölkvagnen kastades ner ringde han polisen.
Under 20 minuter var tågtrafiken helt stoppad vilket medförde att totalt åtta tåg fick stanna med en sammanlagd försening på en dryg timme.
En polispatrull kunde gripa de båda misstänkta vid brottsplatsen. De åtalades senare för försök till sabotage, skadegörelse och ringa narkotikabrott.

Vid rättegången var en expert tillkallad som arbetar med underhåll av järnvägsanläggningar.
Han uppgav då att det inte hade hänt något om ett tåg kört på vägkonen av plast mer än att den hade smulats sönder.
När det gäller mjölkvagnen är det annorlunda. Där menar experten att den oavsett vikt kunnat orsaka stora skador på såväl människor som egendom i närheten av perrongen.
Vagnen hade vid en kollision kunnat kastas iväg i hög fart och på så vis orsakat skada. En annan risk är att mjölkvagnen hade skadat tåget bromssystem eller skadat lokföraren om tågfönstret hade krossats. Ett tredje alternativ är att vagnen åkt upp på tågets tak och dragit med sig elledningar vilket hade krävt en omfattande bogseringsinsats.
Tingsrätten finner att 19-åringen som är skriven i Hässleholm döms för försök till sabotage och ringa narkotikabrott. Han är tidigare dömd för fyra olika brott och döms nu till skyddstillsyn eftersom han har behov av stödinsatser.
18-åringen som också är från Hässleholm döms till dagsböter för ringa narkotikabrott och skadegörelse men frias för åtalspunkten försök till sabotage.

Dagens fråga

Tittade du på Nobelfesten?

  • Nej (74%, 547 Röster)
  • Ja (26%, 191 Röster)

Antal röster: 738

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev