Budo är ett samlingsnamn för japanska kampsporter. En av dem är judo som deltagarna i Senior sport school fick testa på under torsdagen.Foto: Axel Hilleskog
Christer Dahlström, tränare i Wemmenhögs budoförening, visar Barbro Valdix hur man tar sig upp på bästa sätt.
80-åriga Helga Kabrell uppskattar de tips och råd hon får från deltagare om saker att göra och livet i stort.

Att träna kampsport kan ge tryggare vardag

skurup Att falla på rätt sätt när olyckan är framme kan vara livsviktigt. Därför passar det utmärkt för pensionärerna i Senior sport school att lära sig mer om kampsporten judo.

På torsdagen samlades deltagare i Senior sport school i Skurups Sparbank arena för att för andra gången testa en del viktiga rörelser i kampsporten judo. För deltagarna handlar det om att träna reflexerna så att man vid ett fall ramlar och tar sig upp på rätt sätt.
– Det handlar om att skada sig så lite som möjligt, hålla hakan mot bröstet och slå i marken med handflatan, säger Christer Dahlström från Wemmenhögs budoförening.

Om hakan hålls mot bröstet skyddas huvudet mer och genom att slå handflatan mot marken dämpas fallet och skaderisken på övriga kroppen minskar, förklarar han vidare.
En av dem som sökt sig till Senior sport school är Barbro Valdix, 76, från Abbekås.
– Dels får jag träffa andra i min ålder och sen får jag prova på olika idrotter. Även om jag tycker det är svårt så är jag mottaglig för allt, säger Barbro Valdix.
Hon är redo att börja med några av de aktiviteter som de 25 pensionärerna i Senior sport school testar på.
– Jag skulle kunna tänka mig både styrketräning, spinning, boule och yoga.

Projektet är nu inne på sin sjätte vecka och pågår i sammanlagt tolv veckor. I regel träffas pensionärerna för teori och föreläsning på måndagar och på torsdagar blir det någon slags aktivitet.
En annan deltagare är 80-åriga Helga Kabrell från Rydsgård.

– Jag tycker att föreläsningarna har varit roligast: varför det är viktig att umgås med andra människor och vad man kan göra för att motionera mer så att man inte blir insnöad, säger Helga Kabrell som också uppskattar de råd och tips som deltagarna delar med sig.
– Jag visste inte att man kan åka till Mossbylund och träna.

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev