Skurup

Att träna kampsport kan ge tryggare vardag

Budo är ett samlingsnamn för japanska kampsporter. En av dem är judo som deltagarna i Senior sport school fick testa på under torsdagen.Foto: Axel Hilleskog
Skurup
Skurup Att falla på rätt sätt när olyckan är framme kan vara livsviktigt. Därför passar det utmärkt för pensionärerna i Senior sport school att lära sig mer om kampsporten judo.

På torsdagen samlades deltagare i Senior sport school i Skurups Sparbank arena för att för andra gången testa en del viktiga rörelser i kampsporten judo. För deltagarna handlar det om att träna reflexerna så att man vid ett fall ramlar och tar sig upp på rätt sätt.


– Det handlar om att skada sig så lite som möjligt, hålla hakan mot bröstet och slå i marken med handflatan, säger Christer Dahlström från Wemmenhögs budoförening.

Om hakan hålls mot bröstet skyddas huvudet mer och genom att slå handflatan mot marken dämpas fallet och skaderisken på övriga kroppen minskar, förklarar han vidare.

En av dem som sökt sig till Senior sport school är Barbro Valdix, 76, från Abbekås.


– Dels får jag träffa andra i min ålder och sen får jag prova på olika idrotter. Även om jag tycker det är svårt så är jag mottaglig för allt, säger Barbro Valdix.

Hon är redo att börja med några av de aktiviteter som de 25 pensionärerna i Senior sport school testar på.


– Jag skulle kunna tänka mig både styrketräning, spinning, boule och yoga.

Projektet är nu inne på sin sjätte vecka och pågår i sammanlagt tolv veckor. I regel träffas pensionärerna för teori och föreläsning på måndagar och på torsdagar blir det någon slags aktivitet.

En annan deltagare är 80-åriga Helga Kabrell från Rydsgård.


– Jag tycker att föreläsningarna har varit roligast: varför det är viktig att umgås med andra människor och vad man kan göra för att motionera mer så att man inte blir insnöad, säger Helga Kabrell som också uppskattar de råd och tips som deltagarna delar med sig.


– Jag visste inte att man kan åka till Mossbylund och träna.

Skurup

Skurupsbo utsatt för bedrägeriförsök

Skurup
Skurup

På torsdagen fick en kvinna i 85-årsåldern, boende i Skurup, ett något märkligt sms. I detta stod det att hon skulle ringa upp ett nummer som angavs i meddelandet.

Kvinnan ringde upp numret, men avbröt snabbt då hon började förstå att det rörde sig om ett bedrägeri.

– Detta är första fallet i Skurups kommun, men tillvägagångssättet har drabbat många personer i vårt polisområde. Mitt råd är att inte klicka på länkar i meddelanden eller ringa upp okända nummer. Istället ska man polisanmäla händelsen, uppger kommunpolis Mikael Svensson.

Skurup

Flera fortkörare vid trafikkontroll

På onsdagen genomförde polisen trafikkontroller runt om i kommunen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skurup
Skurup

Under onsdagen genomförde områdespolisen, med hjälp av patrull från ingripandeverksamheten, trafikkontroller runt om i kommunen.

Dessa kontroller gjordes i Skivarp, Rydsgård, Skurup samt länsväg 768.

Totalt fick cirka 40 bilister blåsa i alkometer medan åtta förare fick böter för fortkörning.

Den automatiska hastighetskameran som ställdes upp vid E65 mätte upp 32 fortkörningar. De berörda bilisterna har nu böter att vänta, uppger polisen.

Skurup

Beväpnad kvinna gripen för drograttfylla

Skurup
Skurup En beväpnad kvinna greps på fredagen efter att ha kört bil påverkad av droger.
Även en passagerare greps samtidigt för brott mot knivlagen.

En polispatrull försökte vid 01-tiden att stoppa en bil på Västra Infartsvägen i Skurup. Detta då föraren av bilen kört vårdslöst med fara för eget och andras liv. Föraren valde dock att ignorera polisernas uppmaningar att stoppa bilen.

Efter cirka en kvart lyckades de få stopp på bilen. Föraren, en kvinna i 20-årsåldern greps för rattfylleri, grov olovlig körning, tillgrep av fortskaffningsmedel, vårdslöshet i trafik, narkotikabrott, grovt brott mot knivlagen samt hot mot tjänsteman.

Detta då hon var mycket påverkad av narkotikaklassade läkemedel. På förarplatsen där hon greps låg en kniv. Kvinnan gjorde dessutom motstånd och hotade en av poliserna i samband med gripandet. Bilen hade hon tagit av en anhörig utan lov, uppger polisen.

En manlig passagerare, strax under 20 år, greps för narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han var uppenbart påverkad av narkotika vid gripandet och hade även han en kniv på sig.

Både mannen och kvinnan är kända för polisen sedan tidigare.

Skurup

Anklagar fullmäktiges ordförande för censur

Ingvar Wennersten (SD) vid fullmäktigemötet den 13 december.
Foto: Max Holmgren
Skurup
Skurup Kommunfullmäktiges ordförande Ann-Helen Nilsson (C) bör utbilda sig i yttrandefrihetens grunder. Det menar Ingvar Wennersten (SD), som vid förra fullmäktigesammanträde blev avbruten i sitt anförande.

– Jag tycker nog att vi avbryter där. Det är jag som är ordförande och det är jag som bestämmer.

Så sa Ann-Helen Nilsson, samtidigt som hon slog klubban i bordet, vid förra fullmäktigesammanträdet den 13 december.

Det som fick henne att reagera var ett anförande av Ingvar Wennersten. I detta riktade han skarp kritik mot det nya styrets sätt att att komma till makten.

– Ibland visar man att man är lojal mot väljarna. Och i andra fall visar man ett totalt förakt mot väljarna. Detta har hänt i Skurup. Det gäller alla som spelat med i detta groteska förakt mot demokratin. För detta stora förräderi står Socialdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, några småpartier samt några avfällingar, sa bland annat Ingvar Wennersten i sitt anförande.

Efteråt beskrev han Lena Axelsson (S) som den mest illegitima kommunstyrelseordförande i Skurups historia.

– Hon är ju den mest illegitima kommunstyrelseordförande i Skurup någonsin. Det är ett värdeomdöme. Lena Axelsson sitter inte som KS-ordförande på grund av väljarna, hon sitter där trots att väljarna sagt något annat. Det måste jag som oppositionspolitiker få kritisera utan att bli avbruten. Annars har vi en grundläggande demokratibrist, säger Ingvar Wennersten när tidningen ringer upp honom på torsdagen.

Interpellation

Ingvar Wennersten anser att problemet är så pass stort att han nu skrivit en interpellation i ämnet. I denna ställer han två frågor till Ann Helen Nilsson: ”avser ordförande utbilda sig i yttrandefrihetens grunder?” samt ”avser ordförande upphöra med att utan skäl bankande med ordförandeklubban och högljutt avbryta talare i kommunfullmäktige i Skurups kommun?”

– Det här är inte första gången hon väljer att avbryta när någon talar. Så fort det inte passar henne väljer hon att slå klubban i bordet. Hon är en del av det nya styret och konspirationen mot väljarna. Och det vill hon inte ska komma fram. Så uppfattar jag det, säger han.

Ann-Helen Nilsson vill inte kommentera innehållet i interpellationen i nuläget. Detta då hon anser att debatten ska tas i fullmäktige innan den tas i media.

– Interpellationen har kommit in efter att vi haft presidieberedning. På måndagens fullmäktige kommer den endast att anmälas. Därefter skickas den för beredning i presidieberedningen. Vid nästa fullmäktige ska det tas beslut om interpellationen får lov att ställas. Om den får det blir det först i mars som diskussionen i fullmäktige kommer vara. Jag vill inte föregå denna diskussion i media, säger hon.

Uppförandekod

Det hon dock kan säga är att hon inför måndagens fullmäktigemöte skickat ut en uppförandekod till ledamöterna. Detta då hon anser att tonläget blivit allt hårdare den senaste tiden.

Fullmäktiges ordförande Ann-Helen Nilsson (C) har skickat ut en uppförandekod till måndagens sammanträde.
Foto: Catharina Nilsson

– Uppförandekoden handlar om att man ska vara påläst och argumentera sakligt och seriöst i sina debattinlägg. Man ska inte använda sig av personangrepp eller härskartekniker mot sina kolleger i fullmäktige, säger hon.

Kommer du vidta några åtgärder om någon ledamot inte följer dessa uppförandekoder?

– Man har ju en yttrandefrihet och håller man sig inom den ramen finns inte så mycket jag kan göra. Det som skulle kunna ske är att jag tar ett samtal med berörda gruppledare då de har ett ansvar för sina partimedlemmar.

Skurup

Företag i Rydsgård utsatt för inbrott

Skurup
Rydsgård

Ett bygg- och fastighetsföretag på Västergatan i Rydsgård har haft inbrott på sitt inhägnade område.

Händelsen ägde rum någon gång under tisdagen eller onsdagen.

Kvar på brottsplatsen stod en släpvagn lastad med föremål från företaget. Släpvagnen tillhör ett företag på Mackleangatan i Skurup. Ett företag som uppgett att de blivit av med den berörda släpvagnen.

– Anledningen till att släpvagnen stod kvar på brottsplatsen kan vara att tjuvarna har blivit störda, spekulerar kommunpolis Mikael Svensson.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Skurup

Kritiserar S-uttalande om gravida läraren

Åsa Ekblad (M) är personalutskottets andre vice ordförande.
Foto: Catharina Nilsson
Skurup
Skurup Personalutskottets ordförande Magnus Alm (S) menar att kommunen måste ”göra om och göra rätt” när det gäller den gravida läraren som inte tillåts jobba.
Ett uttalande som fått Åsa Ekblad (M), före detta ordförande i personalutskottet, att reagera starkt.
– Han utgör ett arbetsmiljöproblem, säger hon.

I slutet av förra veckan skrev Skånskan om Malin Hansson som jobbar som mellanstadielärare. Hon är gravid i femte månaden och känner sig fullt kapabel att arbeta.

Men ändå har hon stängts av från sin arbetsplats på Östergårdsskolan.

Ett beslut det nya styret inte ställer sig bakom, uppger personalutskottets ordförande Magnus Alm (S).

Tidigare i veckan sa han därför till Skånskan att kommunen som arbetsgivare måste ”göra om och göra rätt”. Samtidigt lovade han att den berörda läraren skulle erbjudas andra arbetsuppgifter alternativ kompenseras ekonomiskt.

I samma artikel uttryckte Magnus Alm att personalutskottet meddelat personalenheten att de anser att beslutet om den gravida läraren måste ändras. Något Magnus Alm menar att det finns en politisk samsyn kring.

Har inte blivit informerad

Men enligt personalutskottets andre vice ordförande, och före detta ordförande, Åsa Ekblad (M) har hon inte fått någon information kring detta ställningstagande.

– Det är lite konstigt att det nya styret talar om insyn, demokrati och transparens samtidigt som Magnus Alm sitter som enhällig ordförande. Jag som andre vice ordförande har inte fått någon som helst information om att personalutskottet skulle vara av uppfattningen att arbetsgivaren måste vidta åtgärder, säger hon.

Vidare anser hon att Magnus Alm gått över huvudet på cheferna i och med sina uttalanden i Skånskan.

– Det är allvarligt att han i sin roll som ordförande i personalutskottet försöker plocka billiga politiska poäng på bekostnad av cheferna och tjänstemännen. Det kan komma att skada hela organisationen, säger hon.

Hur ser du på beslutet att stänga av den gravida läraren?

– Givetvis kan jag känna medkänsla för henne. Men jag som politiker har stor tillit till att våra tjänstemän och rektorer fattar beslut kopplade till övergripande regelverk. Vi som politiker ska inte gå in och styra över dessa specifika ärenden. Det är högst odemokratiskt.

När tidningen ringer upp Magnus Alm svarar han följande på Åsa Ekblads kritik:

Personalutskottets ordförande Magnus Alm (S).

– Det var samma visa förra gången vi styrde. Allt vi gjorde som var positivt för personalen vände sig oppositionen emot. Nu har det blivit ett fel i detta ärende och det är därför viktigt att vi i dialog med personalutskottet försöker hitta andra lösningar, säger han.

Varför har inte Åsa Ekblad som andre vice ordförande fått delta i dessa diskussioner?

– Vi har haft en dialog i majoritetsförhållandet och det har jag varit tydlig med. Vi tänker inte genomföra saker som en bred majoritet inte ställer sig bakom. Jag har därför resonerat med personalutskottets förste vice ordförande. Jag har inte gått vidare till Åsa Ekblad då jag inte anser att det varit nödvändigt.

Skurup

Kommunen erbjuder energispartips

Teréz Palffy, klimatrådgivare och miljöhandläggare i Skurup, upplever att intresset för elrådgivning är större än någonsin bland kommuninvånarna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Skurup
Skurup Intresset för att få elrådgivning är större än vad Teréz Palffy, klimatrådgivare och miljöhandläggare i Skurup, någonsin varit med om.
Därför bjuder kommunen nu in till en webbföreläsning om elanvändning och elbesparing.

I och med de höga elpriserna har Skurupsborna blivit mer intresserade av elanvändning och hur man bäst håller nere elräkningen. Det menar Teréz Palffy som fått allt mer att göra i sin roll som energi- och klimatrådgivare.

– Intresset för elrådgivning har växt i hela Skåne. Och det är någonting som jag givetvis också märkt av i Skurup. Kollegor i andra kommuner, som arbetat som klimatrådgivare i över tio år, vittnar om att de aldrig varit med om ett lika stor intresse som nu, säger hon.

Som ett led i detta bjuder Skurups kommun, i samarbete med Eslövs kommun, in till en webbföreläsning om elanvändning och besparing. En föreläsning som kommer hållas i morgon mellan 18 och 19.30.

– Huvudsyftet med föreläsningen är att folk ska börja spara energi och få ner sina elkostnader. Dessutom kommer vi informera om elmarknaden och varför elpriserna är så höga som de är just nu.

Vilka är de bästa handfasta tipsen för att hålla nera sina elkostnader?

– Man ska inte underskatta de små åtgärderna. Exempelvis bör man stänga av standby-läget på sina prylar. Det drar mer än man tror. Dessutom kan det vara smart att möblera smart så att värmen cirkulerar fritt i rummet samt byta till led-lampor. Lite sådana tips kommer vi ge på webbföreläsningen.

Hittills har runt 30 personer anmält sig till föreläsningen. Men Teréz Palffy tror på några sista minuten-anmälningar på torsdagen. Alla som anmält sitt intresse till Teréz Palffy får en Teams-länk skickad till sig.

Skurup

Man åtalas för misshandel av ex-flickvän

Den åtalade mannen erkänner att han utövat delar av misshandeln.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skurup
Skurup Lunds tingsrätt väcker åtal mot en man som misstänks för att under förra året ha misshandlat sin före detta sambo. Kvinnan berättar att hon blivit dragen i håret och fått huvudet dunkat mot väggen upprepade gånger.

En man i 30-årsåldern, hemmahörande i Skurup, åtalas av Lunds tingsrätt för att ha misshandlat sin före detta flickvän under förra året. Samtidigt åtalas han även för barnfridsbrott. Detta då hans och kvinnans gemensamma barn ska bevittnat misshandeln.

Det ska varit i samband med att kvinnan befann sig på en fest som hon mottog meddelanden från hennes före detta pojkvän, som hon delar vårdnaden om barnen med. I dessa ska mannen berättat att han tagit starka tabletter.

Detta fick kvinnan att bli väldigt orolig för sin tidigare sambo och för en av deras söner som vid tillfället befann sig hemma hos honom.

Hon hörde därför av sig till mannens mamma, barnens farmor, och berättade om vad hon fått höra. Farmodern hörde strax därefter av sig och berättade att mannen låg avsvimmad innanför dörren.

Kvinnan blev därefter upphämtad av farmodern och de ringde i samband med detta efter ambulans.

Efter en stund vaknar mannen till och började då gå mot sonens rum. Båda kvinnorna försökte hejda honom och påtala att sonen skulle vakna ifall han gick in där och att han borde vänta på ambulansen som var på väg.

Därefter ska mannen under en stund befunnit sig i sovrummet tillsammans med den sovande sonen innan han kom tillbaka.

I samband med att mannen tittade på kvinnans telefon ska han blivit väldigt arg och börjat skrika åt kvinnan och slå sönder telefonen.

Kvinnan förklarar även hur hon sedan bland annat fått huvudet dunkat mot väggen samt blivit fasthållen och spottad på. När polisen anländer sätter sig mannen till motvärn och de tvingas använda pepparspray för att få kontroll på honom.

Mannen själv har i förhör erkänt att han utfört delar av misshandeln men att han har en dålig minnesbild av kvällen. Han menar att han varit arg eftersom kvinnan ljugit för honom. Enligt honom ska även kvinnan varit fysisk mot honom.

Han nekar dock till anklagelsen om barnfridsbrott och menar att han tror att sonens enda upplevelse av situationen var att han vaknade av skriken.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL