Johan Enbom känner att hälsan tagit stryk det senaste året när han både varit chef för Höörs badcentrum och fritidsgården Älvkullen. Det är en av anledningarna till att han lämnar sitt jobb. arkivbild

Slutar efter tre tuffa år

höör Han kom till en tuff situation och lämnar ett kommunalt bad som är satt under ekonomisk press.
– Det som är bra är att Höörsborna har en väldigt bra anläggning att gå till, säger badchefen Johan Enbom som gör sin sista arbetsdag på onsdag.

När det stormade som mest i vintras kring Höörs kommuns sviktande ekonomi blev Höörs badcentrum slagträ i debatten.

Detta eftersom badets kostnader har varit höga. Liberalerna som sitter i opposition lanserade i sin skuggbudget förslaget om att badet skulle avyttras eller i värsta fall stänga för att få ner kommunens kostnader. Till slut beslutade en majoritet i kommunfullmäktige att kommunstyrelsen fortsättningsvis ska ansvara för badets kostnader. En annan praktisk följd av besparingen blev att badets öppettider minskat och att en person i personalen fick sägas upp.

Mitt i turbulensen satt badchefen Johan Enbom.
– Det är klart att diskussionen som var skapade en oro. Mina medarbetare har saknat information om vad som händer. Jag och Freddy Friberg (tidigare fritidschef) försökte ingjuta mod, säger Johan Enbom.
Badchefen sa upp sig i slutet på förra året och gör sin sista arbetsdag på onsdag.
– Jag vill betona att jag har trivts bra här med alla människor som jag har jobbat med.

Varför slutar du?
– Mest för att jag ville ha en annan utmaning. En annan anledning är att jag i maj förra året fick bli chef också för Älvkullen. Det blev dubbla arbetet Sedan dess har jag känt att jobbet gått ut över hälsan med ryggont som jag tror kan vara stressrelaterad, säger Johan Enbom.

Badchefen som haft flera ledarjobb inom svensk basket går nu vidare till Burlövs kommun.
– Jag ska ansvara för en avdelning som kallas för Ungdomsgruppen som inte är helt olik Älvkullens fritidsverksamhet.

Trots att kostnaderna varit i fokus lyfter Johan Enbom gärna det positiva med badet i Höör.
– Nu har vi en väldigt bra anläggning med ny filteranläggning och nytt klinkergolv. Jag tycker man ska vara rädd om det.
– Inga bad går med vinst men det är en enorm vinst för folkhälsan. Ökad simkunnighet räddar dessutom liv. Vi har 33 000 badande på ett år och det tycker jag är en bra siffra, säger Johan Enbom.
Kultur- och fritidssektorn i Höör har präglats av många avhopp den senaste tiden. Chefen Freddy Friberg gick nyligen i pension medan strategen Hilda Knafve lämnade för annat jobb förra året. Nu går Johan Enbom samma väg.
Sedan årsskiftet jobbar konsulten Christer de la Motte som kultur- och fritidschef på deltid med en timlön 468 kronor som om han jobbat 100 procent inneburit en månadslön på knappt 75 000 kronor. De la Motte har tidigare både varit socialchef och barn- och utbildningschef i Höör.
I dagarna blev det klart att rektorn för Komvux Catharina Pålsson inom kort blir ny kultur- och fritidschef. Hon tillträder 1 maj.

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev