Stefan Borg (SD).
Delar av SD-laget inför kommunvalet i höst: Anders Hansson, Mattias Kihl, Sten Månsson, Marita Westerström, Johan Ohlin, Göran Olsson, Stefan Borg, Astrid Lofs, Peter Svärd, Mona Olin, Bo Svenningsen, Leif Rosvall, Jonas Engman och Marie Friberg. Foto: Privat

SD:s plan för att ta över makten i Hörby

Sverigedemokraterna är klara med sin lista inför kommunvalet. På listan finns 23 namn och den toppas av gruppledaren Stefan Borg från Önneköp.
Planen är att bilda majoritet med SPI och Moderaterna.

Här är hela SD:listan:

1) Stefan Borg, 2) Mona Olin, 3) Jan-Åke Boulkizz, 4) Cecilia Bladh in Zito, 5) Johan Ohlin, 6) Leif Rosvall, 7) Marie Friberg, 8) Mattias Kihl, 9) Christina Nilsson, 10) Peter Svärd, 11) Anders Hansson, 12) Marita Westerström, 13) Mårten Svensson, 14) Svend Östergaard, 15) Bo Svenningsen, 16) Astrid Lofs, 17) Louise Hedlund, 18) Sten-Erik Månsson, 19) Bengt Andersson, 20) Peter Johansson, 21) Göran Olsson, 22 Jonas Engman, 23) Jan Lind.

Listan antogs på årsmötet nyligen. Stefan Borg är etta och därefter följer Mona Olin, Jan-Åke Boulkizz, Cecilica Bladh in Zito, Johan Ohlin och Leif Rosvall. Den senare hoppade i höstas av från Moderaterna och gick med i Sverigedemokraterna.
– Jag är glad över att ha en så stark lista i ryggen, med så mycket kompetens och engagemang. Det känns jätteroligt. Vi har även många nya personer på listan, säger Stefan Borg, gruppledare för SD och andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Sverigedemokraterna har nio mandat i kommunfullmäktige idag och är näst största partiet efter Socialdemokraterna. Stefan Borg räknar med att SD ska flytta fram positionerna efter valet i höst.
– Vi hoppas på 15 mandat. Så som kommunen sköts idag är det inte alls orimligt.
Stefan Borg gör ingen hemlighet av att SD:s mål är att ta över styrningen i kommunen. Men han inser också att man inte klarar det på egen hand, utan behöver hjälp av andra partier.

– Ensamma kommer vi aldrig att klara det, men vi ser potentiella samarbetspartners. I första hand Moderaterna och SPI. Den här kommunen behöver ha ett bättre ledarskap än vad vi har idag. För det behövs en stark majoritet.
SD i Hörby har redan ett valtekniskt samarbete med SPI. Stefan Borg tror att det ska gå att hitta samverkansformer även med Moderaterna lokalt, trots att M på riksplan sagt att man inte tänker samarbeta med SD.

– Det vore ju väldigt dumt av M att säga nej till att bilda majoritet lokalt om man ändå har samma uppfattning som vi i många frågor. Jag hoppas att M i Hörby är klokare än M på riksplan.

Vilka är de viktigaste frågorna för SD i Hörby?
– Tryggheten på gator och torg, omsorgen om våra gamla och att landsbygden och skolorna ska leva.

På senaste fullmäktige lämnade flera ledamöter i SD sina uppdrag i nämnder och styrelser i kommunen. Hur kommer det sig? Är det oro i leden?
– Nej, inte alls. Det handlar om att bereda plats för alla våra nya, oprövade krafter. Därför har jag bett folk att avstå vissa av sina platser, vilket de också har hörsammat.

Stefan Borg är Örebroaren som flyttade till Önneköp 2002 tillsammans med sin familj. Han fyller 64 år till sommaren, och har en högst varierande yrkesbakgrund. Han har bland annat jobbat som fältflygare i Flygvapnet, fångvårdare, tolk och översättare. Han har eget bokförlag och har gett ut ett 20-tal böcker som han har översatt från ryska, engelska och danska till svenska.

På meritlistan kan även läggas uppdraget som deltidsbrandman i brandkåren i Önneköp.
Politiskt är Stefan Borg redan något av en tungviktare. Bland de politiska uppdragen kan nämnas att han är ledamot i fullmäktige, andre vice ordförande i kommunstyrelsen, ledamot i socialnämnden, gruppledare för SD i Hörby och ledamot i styrelsen för SD:s Skånedistrikt.
Stefan Borg säger att han är beredd att ta över som kommunalråd i Hörby kommun, om SD gör ett bra val och kan sy ihop en majoritet.
– Om det blir aktuellt får jag ta mitt ansvar. Men jag har en ödmjuk inställning till det. Jag vill inte lägga mig själv i vägen för en god politisk lösning, säger han.

Här är hela SD:listan:

1) Stefan Borg, 2) Mona Olin, 3) Jan-Åke Boulkizz, 4) Cecilia Bladh in Zito, 5) Johan Ohlin, 6) Leif Rosvall, 7) Marie Friberg, 8) Mattias Kihl, 9) Christina Nilsson, 10) Peter Svärd, 11) Anders Hansson, 12) Marita Westerström, 13) Mårten Svensson, 14) Svend Östergaard, 15) Bo Svenningsen, 16) Astrid Lofs, 17) Louise Hedlund, 18) Sten-Erik Månsson, 19) Bengt Andersson, 20) Peter Johansson, 21) Göran Olsson, 22 Jonas Engman, 23) Jan Lind.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev