Sven Fornling från Malmö är redo för en VM-match. Arkivbild: Claes Hall

Fornling har sin plan klar för VM-match

BOXNING En VM-match hägrar för Sven Fornling. Men Malmöboxaren tar det i sin takt. Först går han upp i ringen mot en lägre rankad boxare i Sundsvall den 21 april.

Det blev klart i veckan att Fornling ska boxas i samma gala i Gärdehov, där Adrian ”Gäddan” Granat möter Otto Wallin i en riktig prestigefight i tungvikt.
Fornling, rankad 42:a i världen i lätt tungvikt, möter den 35-årige tjecken Karel Horejsek, 86:a på rankingen. Det här kan ses som ett led i matchningen mot ännu större kamper framöver.
Efter den senaste segern mot dansken Jeppe Morell i början av januari, så fick Fornlings tyska stall ett erbjudande om att gå en VM-match om IBO-titeln.
Men han bidar sin tid och siktar först mot EBU-titeln i lätt tungvikt.
– Det gäller att ha is i magen och inte bli för girig. Min chans kommer och när den gör det så gäller det att se till att man har bästa möjliga utgångsläge för att knipa titeln också, förklarar Fornling sin inställning.

Därmed inte sagt att den kommande motståndaren Karel Horejsek, på något sätt är en skrattmatch:
– Insatsen höjs och på den här nivån finns inga enkla fighter. Matchningen i de kommande två-fem matcherna kommer att vara avgörande för min karriär. Det gäller att möta tuffa killar i matcher som utvecklar en, resonerar Fornling.

För att lyckas hela vägen som boxare måste man vara klok som en pudel och listig som en räv.
– Nivån ska höjas successivt, och det är viktigt att ta det steg för steg. Viktigt också att inte ta för stora kliv. Folk glömmer vilken hänsynslös konkurrens som råder inom professionell herrboxning.
– Visst; jag är rankad som nummer 40 av tusentals boxare i världen i en bransch som omsätter miljarder runt om i världen. Men bara för att jag tillhör topp fem procentskiktet, så betyder inte det att nästa fight måste vara mot någon som är topp tio i världen.
Och ingen ska behöva tro att det inte är en segerviss Fornling som hoppar in i ringen i Sundsvall om två månader:
– Karel är helt klart bra. En riktig tuffing. Jag ser framför mig en del stök i inledningsronderna, men sedan en matchbild, där jag mer och mer dominerar och ja, helt boxar ut Karel. Jag är alltför teknisk för honom.

Sett till rankinglistor och mästarbälten så är Malmösonen just nu tredje bäste svenske boxare i världen efter Badou Jack och Anthony Yigit.
Han har vunnit 13 av sina 14 matcher som proffs.
– Om man tittar på andra svenskar så matchades till exempel Yigit klokt fram till sin EM-fight, samma med Jack till världsmästarnivå.
– Jag kommer att gå klokt fram, för två-tre år sedan var det ingen som trodde jag skulle komma till topp 100 ens, påpekar Fornling.
Hittills har hans beslut varit lyckade.
– Tack vare smart matchning och rätt träning befinner jag mig här nu. Jag är redan nu beredd att boxas om EU-titeln. VM-titeln ligger tre-fyra matcher bort, tippar han.

Sport i dag

Sportresultat