Högtryck på gården med tidig lamning

Skurup Grevingetorp ligger omgivet av bokskog på östra delen av Romeleåsen i Skurups kommun. Här har Fredrik Nordén bedrivit lammköttsproduktion i 35 år. Han är positiv inför nya året.

– Det ligger i tiden med lamm. Det är populärt bland många nysvenskar och jag märker hur efterfrågan på våra lamm har ökat. Jag är egentligen smågrisproducent, men marknaden dog och då utökade vi fåren, berättar Fredrik Nordén.

På gården finns 15 baggar och 330 tackor. Tackorna ger i snitt lite drygt 1,8 lamm, vilket gör att man som mest har 550 lamm. Någonstans mellan 50 och 100 lamm behålls för rekrytering, resten går till slakt. Grevingetorp levererar till HKScan och utsågs av dem 2012 till årets leverantör i Sverige.
– Vi har en blandning av Ostfriesiska mjölkfår och Finullsfår med köttbagge som Texel och Suffolk. Då får man ett lamm som är tungt men har låg fetthalt, säger Fredrik Nordén.

Traditionellt sker lamning på våren i slutet av mars och början av april. Men på Grevingetorp är den tidigarelagd.
– Vi har tidig lamning så att vi kan skicka dem till slakt när det är bäst betalt. Vi brukar skicka dem till slakt kring vecka 15, då väger lammen kring 23 kilo. Så gör många av de större besättningarna, förklarar Helen Nordén.

Tidig lamning fungerar dock inte för alla. Det kräver att det finns rätt så stora stallutrymmen eftersom lammen då går inne fram till slakt och det innebär en hel del jobb.
– Vi måste vara ute från tidigt på morgonen och vara beredda att hjälpa till. För ibland blir det fel. Ett lamm kanske ligger fel och då måste vi kunna rädda det, säger Helen Nordén.
Hur orkar man?
– Det gör man inte. Man blir som en robot. Jag går mina rundor i stallet och jag vet vilka boxar jag varit i, men frågar Helen mig vad jag gjorde för tio minuter sedan i en annan box kan jag inte svara på det, säger Fredrik Nordén med ett snett leende.
– Man går på adrenalinkicken. Det håller igång en i tre-fyra veckor. Sen orkar man inte mer. Det blir för många timmar per dygn. Det är jobbigt, eftersom man har allting annat som ska skötas också, säger Helen Nordén.

Hon blir förvånad när hon ser priset på utländskt kött i butiken, när hon tänker på alla timmars jobb som läggs ner på deras gård och som ska betala sig.
– Jag förstår inte hur det är möjligt att sälja till exempel importerade lammkotletter till en tredjedel av det svenska priset. Jag hoppas att konsumenterna förstår att det inte går att få ihop bra djurvård med det låga priset.

På Grevingetorp har de även Linderödsgrisar och fjällnära ko. Det är en av de äldsta lantraserna i Sverige. I höstas köptes en tjur från Lillhärjobygget i Härjedalen och till nästa år hoppas man få två kvigkalvar att bli mammor.
Helen berättar att hon träffade Fredrik för 14 år sen. Innan dess körde hon buss inne i Malmö.
– Det här är inte ens i närheten av det jag gjorde innan. Det här är en helt annan och egen livsstil. Under lamningen i januari är det fruktansvärt mycket att göra. Men annars är det ett fritt jobb, säger Helen Nordén.

Dagens fråga

Ska du resa bort under julhelgen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev