Forskare ska göra solenergi billigare

Lund Ett forskningsprojekt om att använda järnmolekyler i utvecklingen av solceller och solbränsle ska nu inledas vid Lunds universitet.

Kemiprofessor Kenneth Wärnmark, som leder forskargruppen och arbetat med ämnet i flera år, har fått 35 miljoner kronor från Stiftelsen för Strategisk Forskning för projektet.

Syftet är att få fram billigare och miljövänligare material som kan ta till vara solens energi.
– Därmed förväntas efterfrågan på solceller öka avsevärt, säger Kenneth Wärnmark i ett pressmeddelande.
Järnet skulle i så fall ersätta den dyrbarare och sällsyntare metallen rutenium, som är den metall som hittills uppvisat de önskade egenskaperna.

Kenneth Wärnmark och hans forskarkollegor kunde för ett par år sedan visa hur järnbaserade färgämnen fungerar på molekylär nivå i solceller.
Förra året gjordes ytterligare framsteg genom att de med gott resultat lyckades manipulera energinivåerna i de järnbaserade molekylerna.
– Man skulle kunna säga att vi har lyckats med modern alkemi genom att ge järnet egenskaper som liknar rutenium, säger Kenneth Wärnmark.
Stiftelsen för Strategisk Forskning gör nu en större satsning på stöd till forskning som utvecklar nya material för effektivare energisystem.

De projekt som valts ut är sådana som har potential att leda fram till reella produkter inom 5-15 år.
Kenneth Wärnmark kommer i sitt projekt att samarbeta med Lundakollegorna Petter Persson, teoretisk kemi, och Arkady Yartsev, kemisk fysik, samt med Reiner Lomoth på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

  • Nej (65%, 388 Röster)
  • Ja (35%, 209 Röster)

Antal röster: 597

Loading ... Loading ...