Hasse Andersson i Veberöd har en egen lanthandel i sitt hem. Foto: Jacob Hydén
Foto: Jacob Hydén

Han har en lanthandel i källaren

Veberöd Hasse Andersson i Veberöd har en egen lanthandel i sitt hem. Förpackningar med choklad och margarin, flaskor med julöl och singelförpackade kondomer samsas med gamla reklamskyltar i både metall och papp.

Under 100 år var lanthandeln en given plats på bygden för att träffas och skvallra och för att få höra de senaste nyheterna. Men med snabbköp, postorderkataloger och möjligheten till att ta bilen in till stan försvann handelsbodarna en efter en. Fast hos Hasse Andersson får minnena leva kvar ett tag till. Han har öppnat en egen lanthandel nere i källaren.

– Ja, det är egentligen ett par lanthandlar och en uraffär som jag köpt på Österlen. Mycket är nerpackat, men det här rummet har jag fyllt, berättar Hasse Andersson.
Och varje pryl är bärare av en historia som Hasse Andersson vet att berätta. “Historien kommer på köpet” som han säger.
Papp och pappersförpackningar gör Hasse Andersson lite extra glad. Pappersförpackningarna har svårare att stå emot tidens tand och det glädjer därför lite extra när de har klarat sig.
– Ta choklad till exempel. Kakaofettet förstör pappret. Fast är det vaxat papper så kan det gå bra. Jag har choklad från 1920-talet som är kvar i sin förpackning.

Hasse Andersson står bakom sin disk och håller en pappkasse i ena handen och ett handtag, med krokar i vardera änden, i den andra.
– Pappkassarna i affärerna började dyka upp mellan 1910 och 1915. Innan dess slog man in varorna i paket och så fick man bära dem i ett sånt här handtag med krokar, säger Hasse Andersson och visar.
På golvet intill disken står en mellanöl i rigelloförpackning, en så kallad Plastnisse. Brevid Rigelloflaskan finns en Pripps mellanöl. Den är märkt med en klisteretikett där det står ”Fynd i bilen efter stölden den 28 oktober 1977”.
– Det var bevismaterial från polisen. Jag köpte den i Lövestad, säger Hasse Andersson.
Hasse Andersson berättar att han började att samla cyklar och mynt redan i lågstadieåldern. Efter det fortsatte han med bland annat radioapparater, som mest hade han och hans far 75 hyllmeter med radioapparater, bensinpumpar och dragspel.
– Jag är musiker och spelar själv dragspel. Det är ett fint instrument, säger han. Men mycket av de större föremålen har jag fått sälja av på grund av utrymmesbrist.

Som utbildad
konditor är det kanske ändå livsmedelsprodukter som legat honom varmast om hjärtat. Bland alla föremål i lanthandeln berättar han att han gladdes åt att hitta en burk med Frälsningsarméns kakao som han letat efter i många år.
– Ja, jag hade bestämt mig att jag ville ha den och jag letade i flera år, men så hittade jag en och nu har jag den. Men ett objekt som jag fortfarande saknar är en raketost! Det är en riktig klassiker och är tyvärr svår att hitta.
Uppe på disken har han biljetter till biografen Wivex i Veberöd.
– Jag har deras bokföring också. Här kan jag se när alla Åsa-Nisse-filmer gick och hur många som såg dem, säger Hasse Andersson som tycker om gamla filmer som Åsa-Nisse.

Hasses egna barn har fått röra sig fritt i lanthandeln.
– Det är klart. Det måste tåla att användas. När min dotter var liten lekte hon lanthandel här. Det var bara kul!
Hasse Andersson skulle kunna göra sig en rejäl hacka på att sälja av sin unika samling. Men det är inte aktuellt.
– Såna här saker köper man inte för att tjäna pengar. Dem köper man med hjärtat, konstaterar han.

 

Läs På landet

Webb-tv