Katharina och Ted Malm är förväntansfulla inför vinterrallyt i Ludvika. Foto: Håkan Brecic

Vollsjöpar kör vinterrally på isvägar i Ludvika

MOTORSPORT Han har bytt från kartläsare till att sitta själv i förarstolen, och i helgen kör Ted Malm vinterrallyt Skogsrundan i Ludvika.
– Det ska bli jättehäftigt, säger Vollsjöföraren, som kommer att ha sin fru Katharina bredvid sig på isvägarna i Dalarna.

Säga vad man vill, men paret Malm är inte rädda för att utmana sig själva. För bara ett år sedan bestämde sig 43-årige Ted att börja köra rally. Samtidigt tog Katharina licens för att kunna vara co-driver bredvid maken.
– Det är det fina med rallysporten, det är aldrig för sent att börja tävla och utmana ungtupparna, tycker Ted Malm.
Fast nu är han förvisso ingen duvunge i rallysvängen. Han har varit med ända sedan tidigt 90-tal. Fast då var han kartläsare åt två Sjöboförare, först Ulrik Nilsson och därefter Peter Lundell.

Tillsammans hade de ett framgångsrikt samarbete, som kröntes med en tredjeplats i Europacupen 1999.
– När man var codriver på en så pass hög nivå, så var samarbetet med föraren mycket viktigt. Jag lärde mig massor genom att sitta i högerstolen, säger Ted Malm.
Fast livet har som bekant sina faser. När han drog igång en egen firma och skaffade barn, så var det familjelivet som gällde.
– Men 2015, efter tio års uppehåll från rallysporten, så skulle jag göra en tillfällig comeback på skoj som kartläsare åt en kompis. Efter det så var jag fast igen, berättar Ted Malm.

Sagt och gjort, under 2016 var han kartläsare åt Ulrik Nilsson i Sydsvenska rallyserien.
Men förra året var det dags att prova på något helt nytt. Paret Malm satsade på att själva tävla ihop.
– Vi köpte en Volvo, Katharina tog sin licens, och sedan körde vi sex lokala lingontävlingar. Det är så med rally, det är på tävlingar som du kan träna och bli bättre, säger Ted Malm.
Debutåret gav mersmak. Därför blir det en annan satsning den här säsongen. Vollsjöparet ska köra fem deltävlingar i Bilsport Rallycups Volvoklass i Skåne, Småland och på Gotland.

Fast först väntar en helt annan upplevelse. För på fredag beger sig makarna Malm upp till Ludvika för att delta i Skogsrundan, ett vinterrally som körs på rena isvägar och med mäktiga snövallar upp mot en och en halv meter höga.
– Det här kommer att bli ett spännande äventyr. Jag har visserligen varit kartläsare i några vinterrallyn, men aldrig kört själv tidigare.
– Jag hoppas att vi slipper skotta någon snö, så jag får se till att hålla mig från vallarna, skrattar Ted.

De ser det mest som en rolig grej, men samtidigt är det ingen billig tur. Bland annat krävs det specialdäck för att ta sig fram längs med de isklädda vägarna runt Ludvika.
– När vi kör rallyn på grusvägar är sträckorna oftast mellan sex kilometer och en mil. Nu ska vi köra en delsträcka på hela 4,5 mil. Dessutom två gånger, så det blir en utmaning, konstaterar Ted. Tack vare benägen hjälp av Peter Lundell så är satsningen möjlig att genomföra. Han hjälper till med både meckande och goda råd.
Skogsrundan i Ludvika blir en bra uppstart på säsongen. Den första deltävlingen i Bilsport Rallycup är sedan hemmavid, i Anderslöv. För övrigt den enda som går i Skåne.
– De vägarna kan jag utan och innan, något som jag hoppas att dra fördel av, säger han.

Rutin, det har han så det både räcker och blir över. Nu väntar ett intensivt rallyår för Ted Malm. Han ska även vara kartläsare åt Ulrik Nilsson i sex deltävlingar i Sydsvenska rallyserien.
– Jag har verkligen fått blodad tand igen för att hålla på med det här, men utan en förstående hustru hade det förstås inte gått, förklarar Ted Malm.
Han började sin motorbana som tonåring i Malmö Motorklubb, men bytte sedan till Arlövs MK, som han fortfarande tävlar för.
Nu väntar ett annorlunda rallyäventyr i vinterlandskapet i Dalarna.

Sport i dag

Sportresultat