Arkivbild. Foto: Isabell Höjman / TT

Svenska läkare vill ha mer insyn

lund I lördagens tidning berättade Skånska Dagbladet om 13-åriga Oscar Sajland som drabbats av en elakartad hjärntumör.
I ett försök att hitta en effektiv behandling har familjen rest till ett sjukhus i Mexiko som är specialiserad på sjukdomen.

Men svenska läkare är försiktigt skeptiska. Huvudskälet är att kliniken hemlighåller sina metoder och resultat. Det gör det omöjligt för utomstående experter att utvärdera dem.

– Det som ges är en experimentell behandling där studieprotokollet hålls hemligt. Det finns inga data publicerade. Om man ska skicka patienter utomlands måste man veta vad det är som erbjuds. Därför kan detta inte bekostas av den svenska sjukvården, säger Helena Elding Larsson, tillförordnad chef för verksamhetsområde barnmedicin vid Skånes universitetssjukhus, Sus, i Lund.

Hon vill dock inte ge svenska föräldrar rådet inte att åka till Mexiko för att söka vård för sina barn som har drabbats av samma sjukdom som Oscar Sajland, en elakartad tumör på hjärnstammen kallad DIPG, diffust ponsgliom.
– Nej, i det här läget när vi inte har någon behandling som är effektiv, och då sjukdomstillståndet är så allvarligt, avråder vi inte. Det skulle ju vara fantastiskt om de har lyckats hitta en behandling som fungerar, men den svenska sjukvården kan inte bekosta vården, säger Helena Elding Larsson.

De svenska läkarna vet inte mer om de behandlingar som utförs i Mexiko än vad de fått återberättat från föräldrar. Utifrån de knapphändiga uppgifterna är det svårt för läkarna att utvärdera metoderna.
De svenska experterna vet till exempel att den mexikanska kliniken använder cellgifter som via ljumsken förs in i kroppen till den plats där tumören sitter.
– Men vi vet inte vilka doser som används. Det berättar de inte, säger Helena Elding Larsson.

Hon uppger att det finns andra en pågående studier om en ny behandlingar av DIPG. Om de är framgångsrika är det klart att de ska utföras i Sverige också.
Det rör sig om strålning i kombination med tre nya läkemedel.
– Vi håller oss till evidensbaserad vård, säger Helena Elding Larsson.

Klas Blomgren, barncancerläkare och forskare på Karolinska Universitetssjukhuset, har i Sveriges Television, SVT, uttalat sig kritiskt mot den mexikanska klinikens hemlighetsmakeri.
– Cancer-turismen till Mexiko har funnits i flera årtionden. Kollegor som har större erfarenhet av barnonkologi än jag säger enhälligt att de ännu inte har sett någon som botas där. Det tyder på att sjukhusen i Mexiko inte har bättre verktyg än vad vi har, säger Klas Blomgren till SVT.

Ett problem i sammanhanget är att den vård som erbjuds i Mexiko är dyr och föräldrarna måste stå för notan själva.
Flera familjer har löst detta genom insamlingskampanjer via sociala medier. I Oscar Sajlands fall rör det sig om cirka 3,5 miljoner kronor.
Klas Blomgren menar att föräldrarna kanske betalar för något som inte är bättre än det som den svenska vården kan erbjuda. Det finns en risk att både patienter, anhöriga och de människor som ställer upp som givare förs bakom ljuset.
– Att stå inför risken att förlora sitt barn är det värsta man kan råka ut för. Jag har full förståelse för föräldrarnas ansträngningar och beundrar deras styrka. Det jag vänder mig emot, eller tycker är olustigt, är att allt hålls hemligt och att vi inte kan bedöma rimligheten i det eller vad det kostar. Det finns en risk att familjen blir utnyttjad i en svår situation, säger Klas Blomgren till SVT.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev