En ansökan har lämnats in om att göra en ljud- och ljusutställning i Odarslövs kyrka. Arkivbild

Konsten ska lysa upp Odarslövs kyrka

odarslöv Hur ska alla kyrkor inom Lunds stift användas i framtiden? Odarslövs kyrka ska på en konferens i april lyftas fram som exempel på hur församlingarna kan arbeta kreativt med olika lösningar.

Den internationella konferensen hålls i Lund i april.
Konferensdeltagarna bjuds därför in till middag, vernissage och rockkonsert med amerikanska gäster i den gamla helgedomen.
– Vad vi vet är det första gången en internationell konferens arrangeras i Sverige på det här temat. Bakgrunden är naturligtvis att vi har så himla många kyrkor i Lunds stift, totalt 520, säger Henrik Lindblad, stiftsantikvarie.

Konferensen, som fått namnet Preserve, Use and Develop äger rum på Kulturen den 25 och 26 april.
Lunds representanter ska bland annat prata om det utvecklingsprojekt kallat Framtidens kyrka som pågår i stiftet. Det omfattar för närvarande, kyrkorna i Odarslöv, Östra Nöbbelöv i närheten av Simrishamn, Virke utanför Kävlinge och Häglinge i Sösdala.

Virkes planer på att göra kyrkan ekologisk med solpaneler på taket är kanske det mest uppseendeväckande.
Gästerna kommer från länder som Tyskland, England, Norge och Kanada. De ska prata om övertalighetsproblem på sina hemmaarenor och hur de hanterar dem.

I närområdet är Odarslövs kyrka, som har tagits ur bruk för kyrkliga ändamål som gudstjänster, ett exempel på utveckling av kyrkorummet som stiftet vill lyfta fram.
– Församlingen är väldigt intresserad av att utveckla den i riktning mot kultur och vetenskap. Den ligger ju väldigt nära de stora forskningsanläggningarna ESS och Max IV och i området kommer det att växa fram en hel vetenskapsstad, säger Henrik Lindblad.

Inför konferensen har stiftet sökt tillstånd hos länsstyrelsen om att få göra en ljud- och ljusutställning i kyrkan, både exteriört och interiört.
– Tornet kommer att lysas upp med ledbelysning. Den kommer att synas på väldigt långt håll, till exempel från motorvägen, säger Henrik Lindblad.

Jesper Wachtmeister heter konstnären som skapat verket. Det är speciellt framtaget för Odarslövs kyrka och kommer därför att permanentas. Interiört är det en fransk konstnär vid namn Jerome France som anlitats.
– Verket består både av ljud och ljus. De aktiveras när man rör sig i kyrkorummet. Musiken som hörs är specialkomponerad, säger Henrik Lindblad.

I samband med konferensen bjuds det även på ett annorlunda inslag.
– Vi har varit lite hemlighetsfulla med det. Projektet heter Kyrkorock och är inspirerat av en engelsk förlaga där unga begåvade artister får spela i kyrkan. I Odarslöv blir det en spelning med gäster från USA, säger Henrik Lindblad.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Malmö Opera fyller 25 år. Har du sett någon opera i år?

Loading ... Loading ...

Webbkryss